Fudbal više neće biti isti! Rat FIFA i UEFA menja sve, finale Lige šampiona prvo na udaru!

05.12.2023

11:03

0

Autor: A. S.

Emirati nastavljaju sa uplivom velikih suma novca u sport

Fudbal više neće biti isti! Rat FIFA i UEFA menja sve, finale Lige šampiona prvo na udaru!
Finale Lige šampiona - Copyright Profimedia

Abu Dabi polako stvara sebi bitnu ulogu u svetu sporta, pa nakon što su organizovali više vrhunskih sportskih događaja, pre svega trku formule 1, sada su izborili i da se najmanje jedno finale Lige šampiona do 2030. godine odigra kod njih!

Kako prenose inostrani mediji, UEFA je potpisala ugovor vredan 2,4 milijarde evra o saradnji sa Vladom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

To se zapravo smatra jednim od odgovora FIFA i Superligi.

Ovu informaciju prvi su objavili španski mediji, a autor Francisko Ravadan navodi da su pregovori trajali mesecima, a da je krajnji dogovor „aminovan“ i od strane predsednika evropske „Kuće fudbala“ Aleksandra Čeferina i premijera ove države, Mohameda bin Rašid Al Maktouma.

Nije ovo početak upliva novca iz Emirata u evropski fudbal. Odavno sarađuju sa premijerligašima, a Mančester siti je uvlasništvu šeika Mansura bin Zajeda bin Sultan Al Nahjana, odnosno rođenog brata predsednika Emirata, šeika Mohameda bin Zajeda.

„OK Diario“ navodi da će uskoro biti i potpisan šestogodišnji ugovor o distribuciji TV prava za UEFA takmičenja, kada će Abu Dabi biti proglašen za jednog od domaćina finala Lige šampiona.

Španci odlaze i korak dalje, pa navode da je reč o ugovoru i saradnja koja je zapravo priznanje poraza UEFA u slučaju koji se vodi protiv klubova organizatora famozne Superlige.

Očekuje se da će nakon suđenja na Sudu pravde Evropske unije u Luksemburgu, Real Madrid, Barselona i Juventus, dobiti odrešene ruke da dalje razvijaju projekat Superlige.

Sa druge strane, grad Abu Dabi bi postao glavni sponzor UEFA, a za organizaciju samo jedne utakmice bilo bi izdvojeno 120 miliona evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike