Godine mu ništa ne mogu: Nova pustolovina legendarnog engleskog trenera (FOTO)

06.02.2024

11:58

0

Autor: I. P.

Nil Vornok preuzeo Aberdin, 17. klub u njegovoj dugoj karijeri

Godine mu ništa ne mogu: Nova pustolovina legendarnog engleskog trenera (FOTO)
Copyright Profimedia

Nekadašnji rekorder engleskog profesionalnog fudbala po broju odrađenih mečeva kao trener, Nil Vornok (75), preuzeo je vođstvo Aberdina, stajući tako na čelo svog sedamnaestog kluba u pet decenija dugoj karijeri.

Poznat po svojoj posvećenosti i strasti prema fudbalu, Vornok je odlučio da preuzme novi izazov, uprkos ponudama iz Engleske koje su bile znatno unosnije.

Vornok, rođen u Šefildu i vatreni navijač lokalnih "Oštrica", nikada nije krio svoju ljubav prema engleskom  fudbalu, ali malo ko je znao za njegovu strast prema škotskom fudbalu.

"Oduvek sam želeo da radim u Škotskoj, imam kuću u Danonu i moj klub je Grinok Morton. Tamo su cigle sa mojim prezimenom i uvek sam uživao ići na utakmice tamo," otkrio je Vornok, ističući svoju duboku povezanost sa škotskim fudbalom i kulturom.

Profimedia
 

 

Njegova bogata trenerska karijera započela je sa Gainsborough Trinity, a potom je vodio klubove kao što su Burton Albion i Scarborough, sa kojim je ostvario promociju u Football League. Njegov put je nastavljen preko Notts County, gde je ostvario izuzetan uspeh vodeći klub iz Treće u Prvu diviziju u uzastopnim sezonama. Usledili su brojni klubovi, uključujući Sheffield United, Crystal Palace, Queens Park Rangers, Leeds United, i mnogi drugi, sa brojnim uspesima i promocijama.

Profimedia
 

 

April 2022. godine Vornok je objavio povlačenje, ali ljubav prema igri nije mu dozvolila dugotrajnu pauzu. Već u februaru 2023., vratio se na teren, preuzevši Huddersfield Town na kratkotrajni ugovor, obezbedivši im ligaški opstanak!

"Za Engleze tu nema mesta"

Čuveni Nil Vornok svojevremno je iznenadio svojim izborom najboljih pet menadžera u istoriji Premijer lige

Naime, tokom razgovora za Sport talk, pred Vornoka je stavljen težak zadatak da izabere pet najboljih fudbalskih menadžera u Premijer ligi svih vremena.

Njegov izbor je iznenadio mnoge, ali su obrazloženja koja je dao zaustavila čak i one koji su poželeli da mu se suprotstave.

Zanimljivo je da nijedan Englez nije našao mesto na listi, a da cela Velika Britanija ima samo jednog predstavnika.

Sada, sa novim izazovom u Aberdinu, Vornok nastavlja da piše stranice svoje impresivne karijere, dokazujući da strast prema fudbalu ne poznaje granice ni godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike