Velikan pred likvidacijom! Osvojili dve Lige šampiona, imali Srbina u sastavu, ali im je došao kraj!

29.01.2024

09:27

0

Autor: A. S.

Veliki upitnik nalazi se iznad kluba

Velikan pred likvidacijom! Osvojili dve Lige šampiona, imali Srbina u sastavu, ali im je došao kraj!
Fudbaleri Guangdžua - Copyright Profimedia

Pre nego što je veliki novac uložen u tržište Saudijske Arabije, oživeo je fudbal u Kini. Međutim, nije trajalo dugo. Fudbalski klub Guangdžu, dominirao je u prošloj deceniji u Kini, ali onda su usledili loši dani.

Naime, sa koronom su nastali prvi problemi, a sada se sprema potpuna likvidacija nekadašnjeg giganta.

Kako prenose mediji, Sud u Hongkongu je doneo odluku o likvidacija građevinskog giganta Evegrandea, kompanije koja stoji iza Guangdžua.

Reč je o kompaniji koja je u velikim finansijskim problemima, pa se samo čekao trenutak kada će propast biti definitivna. Kako se procenjuje, poveriocima duguju oko 300 miliona!

Guangdžu bez ovog sponzora, koji je i zvanični vlasnik čak 56,71 odsto kluba, teško da može da zamisli budućnost, naročito što u svojim redovima ima skupocene igrače. Inače, za kineskog velikana je u sezoni 2018/19 nastupao i srpski reprezentativac Nemanja Gudelj!

Veliki planovi su bili uključeni za budućnost, naročito što je Guangdžu osvajao dva puta azijsku Ligu šampiona, pa se govorilo i o izgradnji stadiona od 100.000 gledalaca, što je stopirano kada je klub ostao bez ključnih igrača i ispao u drugi rang kineskog fudbala.

Guangdžu je tokom saradnje sa kompanijom Evergrande, čak osam puta bio šampion Kine, osvojili su i dve Lige šampiona i učestvovali na dva Svetska klupska prvenstva. Ipak, njihova budućnost je sada upitna.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike