Da li se Borjan i Pavkov vraćaju, ko je "zaključan" u Zvezdi, o Partizanu, o dugovima... Terzić naširoko na početku priprema (FOTO/VIDEO)

10.01.2024

14:42

0

Autor: D. N.

Crveno-beli počeli pripreme za nastavak sezone

Da li se Borjan i Pavkov vraćaju, ko je "zaključan" u Zvezdi, o Partizanu, o dugovima... Terzić naširoko na početku priprema (FOTO/VIDEO)
Copyright MN Press

Početak zimskih priprema fudbalera Crvene zvezde bio je ujedno i prilika za razgovor sa generalnim direktorom Zvezdanom Terzićem. Funkcioner crveno-belih je govorio najviše o ciljevima u polusezoni, kao i o mogućim transferima...

- Okupili smo se posle 20 dana pauze i pozdravili igrače. “Upalili smo motore” u prethodna dva dana kroz testiranja i danas će igrači imati prvi zvaničan trening u 2024. godini. Rekao sam fudbalerima, ali ću ponoviti još jednom.

Zvezdini zahtevi su najviši, ciljevi se znaju, a to je osvajanje šampionske titule i dupla kruna. Poželeli smo igračima zdravlje i sreću, da slušaju novog-starog šefa stručnog štaba Vladana Milojevića i “zavrnu rukave" - kazao je Terzić i prekinuo spekulacije o dolasku levog beka.

- Definitivno nećemo dovoditi levog beka. Prethodnih dana smo "pretresali" spisak naših igrača. Stav Milojevića je da s obzirom na to da nemamo evropske utakmice, Rodić može da iznese prolećni deo sezone.

Mladi Viktor Radojević se nametnuo prikazanim igrama u Grafičaru i očekujemo da bude drugi levi bek. Zvezdino je dete, rođen 2004. godine i prošao je sve selekcije našeg kluba. Pokazao je u proteklom periodu u razvojnom timu da može da igra u seniorskom fudbalu i sigurno će dobiti šansu.

Nadamo se da će iskoristiti priliku, kao što je to učinio Kosta Nedeljković, koji je bio nepoznat u trenutku kada smo ga prebacili iz Grafičara u prvim tim - dodao je direktor crveno-belih, a zatim odgovorio na pitanja o eventualnom povratku Milana Borjana (sa pozajmice iz Slovana) i Milana Pavkova.

- Nisam pričao sa Borjanom, Milojević ga nije pominjao, tako da nije bio tema za sada. Imamo Glazera koji je po svim ocenama bio jedan od najboljih igrača jeseni. Doveli smo mladog Balšu Popovića, koji je rođen 2000. godine. Bio je najbolji golman Prve lige Srbije. Dovodimo ga iz OFK Beograda, imamo golmana za budućnost.

U ovom trenutku ne plairamo da vraćamo Pavkova. Tu su Jovan Mijatović, Šerif Ndiaje i Aleksandar Kahvić. Takođe imamo igrače koji mogu da pokriju poziciju klasičnog centarfora, a to je pre svega Žan Filip Kraso, koji igra standardno za reprezentaciju Obale Slonovače u startnoj postavi i to na poziciji klasičnog napadača. Kraso je kod nas igrao iza špica i na boku, ali tu je i Piter Olajinka koji može da nastupa na pomenutoj poziciji.

Za sada, dolazak Uroša Sremčevića je otvoren..

- Ne volimo da pričamo o igračima koje nismo angažovali. Već sam se izjasnio o Sremčeviću. Radi se o neverovatno talentovanom centarforu, jednom od najboljih koje je Srbija imala prethodnih godina. Interesantan je Crvenoj zvezdi, ali videćemo šta će se dešavati u narednim danima.

MN Press
 

I ukoliko bi došlo do dogovora sa lučanskom Mladosti, da li bi Sremčević i Mijatović mogli zajedno na terenu.

- Pričali smo sa Milojevićem u kojemm sistemu će igrati, da li će se opredeliti za jednog ili dva napadača, ali mogu da igraju zajedno.

Mijatović i Nedeljković na prodaju, ako baš mora

Terzić je takođe potvrdio da postoje i igrači koji su "zaključani". 

- Posedujemo prevelik broj igrača i s obzirom na to da nemamo evropske utakmice, imamo više fudbalera nego što bi nam trebalo, kada se pogleda trenažni proces, mir, zadovoljstvo u svlačionici, naravno i budžet koji se izdvaja za plate. Već par dana gledamo spisak. Milojević je napravio listu želja vezano za odlazak. Međutim, ne određujemo mi ko će otići i ostati, već tržište. Rekao sam za Mijatovića i Nedeljkovića, to su dva poslednja igrača koja ćemo prodati, ali tržište sve određuje.

MN Press
Mijatović i Terzić

Zvezda živi od transfera igrača, to sam mnogo puta govorio. Moram da pomenem da svi klubovi u Evropi žive od tri glavna izvora prihoda, a to su TV prava, ulaznice i sponzorstva. Mi ta tri resursa koristimo u maloj meri. Od TV prava nemamo ništa, što se tiče sponzorstva danas nemamo nijednu državnu kompaniju. Imamo Gazprom sa kojim ističe ugovor, dok prihodom od ulaznica ne možemo da pokrijemo rashode koje imamo na prvenstvenim mečevima. Prihode imamo samo kad igramo Ligu šampiona ili Ligu Evrope.

Još jednom kažem, Mijatović i Nedeljković su poslednji koji će biti prodati. Ponašamo se kao da nikada neće otići, a mogu sutra da odu, jer ako ne odu danas, onda će otići sledećeg leta.

Čitam komentare po forumima koji kažu da treba zadržati Zvezdinu decu i domaće igrače. Jedno je to kad prekrstiš ruke sa jedne strane, a drugo kad se uđe u mašinu i oseti realnost. Mnogo puta smo rekli da samo mladi igrači imaju tržišnu vrednost i da Crvena zvezda ukoliko hoće da prihoduje od 15 do 20 miliona evra godišnje od transfera igrača, što je naš cilj, mora da prodaje mlade fudbalere. Igrači starosti od 28 do 30 godina nemaju tržišnu vrednost.

Videćemo u narednom periodu kako će se odvijati situacija. Imamo mnogo razgovora za dosta igrača. Naravno da ćemo pokušati da se oslobodimo fudbalera koji su manje potrebni treneru Milojeviću i da uzmemo novac za njih. Zaključak je da ne može da ode nijedan igrač čiji odlazak bi ugrozio osvajanje titule, jer titula nema cenu i par nekih igrača koji nam sigurno donose ozbiljnu garanciju da će njihov udeo u osvajanju titule biti veliki, oni ne mogu da idu.

To je recimo Mirko Ivanić, za kog imamo i najveću ponudu. S obzirom na to da je Mirko ušao u 31. godinu, ako dobijete šest miliona evra za njega to je stvarno neko bi rekao nedopustivo da se propusti. Međutim, Ivanić je ključni igrač za osvajanje titule i ne može da ide bez obzira na ponudu koju imamo.

Očekuje se nastavak saradnje sa Gazpromom

- Razgovaramo sa Gazpromom, u junu nam ističe ugovor sa njima. Oni su uz Crvenu zvezdu od 2010. godine, već punih 14 godina. Nema sumnje da su zainteresovani za nastavak saradnje, jer smo ih na pravi način reprezentovali i u Evropi, u ovim teškim trenucima, kroz koje prolaze naša ruska braća. Bili su uz nas i kada je nama bilo najteže i pokazali smo jedan odnos koji prevazilazi isključivo poslovni.

Nemam sumnju da ćemo se dogovoriti i za naredni period. Krajem marta tokom reprezentativne pauze Zenit dolazi na Marakanu, odigraćemo utakmicu i to je samo još jedna potvrda izuzetno dobrih odnosa između Crvene zvezde i Zenita, a samim tim i Gazproma.

Postavljeno je i pitanje da li se nekom od igrača eventualno duguje...

- Svi pričaju o dugovanjima Crvene zvezde. Ovde sam već deset godina, a nijedan igrač nije napustio klub, da je napisao tužbu jer je nezadovoljan otišao iz Crvene zvezde. Naši igrači ne žele da odu i kad im nađemo klub u inostranstvu. Sami onda procenite da li im se duguje i da li im je lepo u Crvenoj zvezdi ili nije.

Svi su oni ovde ušuškani, dobro plaćeni. Crvena zvezda nikad i nikome nije ostala dužna. Igrači su toga svesni i zbog toga i ostaju u klubu. Svi su plaćeni i veruju Crvenoj zvezdi.

Tema razgovora je bio i večiti rival, Partizan. koji je nedavno pobedio u "večitom derbiju" i tako napravio prednost na kraju polusezone.

- Kladionice dosta toga matematički govore. Ne pamti se da je kao takav favorit Crvena zvezda ušla u neki derbi kao što je ušla 20. decembra. Matematičari su napravili neku realnost, a to je da je Crvena zvezda u ovom trenutku mnogo kvalitetnija od Partizana.

To nisam rekao ja, nego matematičari na osnovu nekih modela. Upravo to nam daje za pravo da kažemo da će Crvena zvezda osvojiti ovu titulu. Partizan me zajedno sa trenerom Duljajem iznenadio sa nizom od 13 uzastopnih pobeda i zaslužuju poštovanje za seriju koju su napravili. U večitom derbiju protiv nas su se srcem i željom izborili. Bez obzira što je Crvena zvezda po svim parametrima i elementima bila mnogo bolji akter na toj utakmici, promašili smo mnogo šansi, poništena su dva gola.

Rodić je napravio nespretan penal, a Partizan praktično bez šanse dao dva gola. Bog ih je nagradio jer su bili agresivniji, motivisaniji, na snagu volje su dali dva gola. Mislim da Crvena zvezda ima najkvalitetniji tim sa trenerom kao što je Milojević koji poznaje našu ligu i mentalitet naših igrača, verujem da će stvari da doći na svoje mesto.

Kako će se i Zvezda i Partizan pripremati na Kipru, postavljeno je i pitanje o eventualnom testu. odnosno novom međusobnom okršaju. To se međutim neće dogoditi.

- Nije realno. Već smo zakazali sve prijateljske utakmice. Nemamo mi mnogo novih igrača pa da su nam potrebne utakmice kako bismo uigravali tim. Milojević poznaje ekipu, igrači se znaju između sebe. Trebaju nam dobri tereni i uslovi, da pobegnemo iz ove snežne atmosfere, gde je minus sedam i gde su zaleđeni tereni. U takvim uslovima ne možemo da treniramo. Potrebno nam je da odemo na Kipar da žestoko i krvavo radimo, da se "napune" noge i pluća, da se fizički ekipa dobro spremi, a prijateljske utakmice su nam manje važne.

Šerifu je glava "razbijena"

Šerif Ndiaje je doveden kao veliko pojačanje, a navijači ga sada vide kao veliko razočranje.

- Obavio sam danas razgovor i sa Milojevićem. Njegova želja je da Ndiaje ostane, radiće se sa njim, pre svega psihološki. Njemu je potpuno "razbijena" glava, previše se bavio forumima i komentarima. Poptuno je izgubio samopouzdanje. Igre koje je pružio tokom jeseni, to nije pravi Šerif Endiaje zbog kojeg je Barak Bahar insistirao na njegovom dovođenju.

MN Press
 

On je u turskoj ligi na 95 utakmica dao 37 golova. Turska liga je mnogo jača, kvaltetnija i zahtevnija od naše. Možda mu je bio potreban i period adaptacije, ali Šerif je igrač pod ugovorom. Za sada je situacija takva da ostaje. Videćemo šta donose dani pred nama. D

avno je rečeno, prelazni rok je živa stvar i nikada ne znate šta može da se desi sutra, kakvu ponudu možete dobiti. Treninzi i utakmice će pokazati ko može, a ko ne, videćemo. Prelazni rok kod nas počinje tek 16. januara, u Evropi i većini zemalja traje do 1. februara. Iz dana u dan se menja situacija, dolaze nove informacije, videćemo.

Hvalio je Terzić i talentovanog napadača Aleksandra Kahvića.

- Jedan je od najtalentovanijih igrača iz naše Omladinske škole. Bio je proglašen za jednog od  50 najtalentovanijih dečaka u Evropi pre par godina. Tražio se, izrastao je i ojačao. Imao je jedan period krize, međutim odigrao je jesenji deo polusezone u OFK Beogradu fantastično.

Bio je verovatno najbolji igrač Prve lige Srbije i to je i zaslužio. On je 2004. godište, prava devetka, zaslužio je da ode na pripreme, a ostalo će zavisiti od njega. S obzirom da je odsutno pet igrača zbog reprezentativnih obaveza otvorio se prostor da povedemo još neke fudbalere. Imaće šansu da se nametne treneru Milojeviću.

Pre godinu dana Mijatovića i Nedeljkovića nije bilo na mapi, a zatim su se nametnuli igrama u Grafičaru i prebacili smo ih u prvi tim. To smo sada učinili i sa Kahvićem, Radojevićem, Milosavljevićem i Maksimovićem. Sve je na njima, imaće minutažu, prostor, neka pokažu da li su spremni da nose dres Crvene zvezde.

MN Press
 

I za kraj, pričao je o kapitenu Aleksandru Dragoviću, odnosno mogućnosti da ode.

- Dragović svakih šest meseci hoće da ide, to je tako od kad je došao i svaki put mu kažemo da ne može, on ostane i bude najveći profesionalac na svakom treningu. Ne može da ide, u junu mu ističe ugovor, mi ćemo pokušati da se u ovih šest meseci dogovorimo sa njim i produžimo ugovor.

Ako ne produžimo, poželećemo mu sve najbolje, reč je o igraču koji se već odužio. Ima 33 godine, dao je Crvenoj zvezdi mnogo, došao kad je bio u najboljem dobu. Mogao je da bira tada, došao je bez obeštećenaja, pružio Crvenoj zvezdi mnogo i nama je važno da naši igrači koji su mnogo dali klubu na kraju budu srećni, ispunjeni i zadovoljni - zaključio je Terzić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike