"Piksizam" od sjaja do očaja: Kako su selektor i "orlovi" u 2023. godini nastavili da krune navijačko poverenje!

01.01.2024

14:33

0

Mnogo loših poteza u 2023. godini

"Piksizam" od sjaja do očaja: Kako su selektor i "orlovi" u 2023. godini nastavili da krune navijačko poverenje!
Dragan Stojković Piksi 2022. u Kataru - Copyright Prinstcreen/RTS

Bila je ovo godinu dana koje su srpskom fudbalu pojeli skakavci. Slavio se plasman na EURO, a zapravo se iza te maske lažnog zadovoljstva svima sakrio strah od onoga što sledi u Nemačkoj.

Nekako smo olako prešli preko mundijalskog sloma u Kataru, misleći da se takav splet nesrećnih okolnosti ne može ponoviti.

Amortizovao je nezadovoljstvo i kredit iz Lisabona i Piksijevo ime, ali ...

Ona slika očaja potonulog Piksija iz meča sa Švajcarcima u Dohi, što se svako malo šeruje kao "gif" na društvenim mrežama kada se želi objasniti nečija bespomoćnost, nastavila je da opisuje faktičko stanje "orlova" i njihovog glavnog stratega tokom 2023. godine.

"Piksizam" otišao u prah

MN Press
Piksi na Mundijalu

I mi bismo voleli da nam se vrati onaj Piksi predlisabonskog ciklusa sa porukom "kakav, bre, eventualni, bre", ali ne vredi. Od aduta, došli smo do toga da nam taj tek ustoličeni pravac zvani "piksizam" postane krupna falinka u razmišljanju o igri reprezentacije.

Kako i zašto se to dogodilo?

Umesto nabildovanog samopouzdanja za Nemačku, naši "orlovi" su za dlaku prošli na EURO kao drugi u najlakšoj kvalifikacionoj grupi sa Mađarima, Crnogorcima, Bugarima i Litvancima. Viza je izborena pobedama protiv Crnogoraca i Litvanaca, 75. i 113. timova na FIFA rang listi, tako da su kasnije priče selektora o vraćanju duga naciji za Katar zapravo bile samo so na živu ranu navijača i ničim izazvan bezobrazluk u momentima kada se čekala makar kurtoazna reč samokritike.

Piksi je verovatno najveće ime srpskog fudbala modernog doba i kao takav ne može biti dužan! Ali ako već sam selektor insistira na postojanju bilo kakvog duga, onda se on samo povećao posle Katara i njegovo otplaćivanje će baš potrajati. Jednostavno, dobro plaćen selektor mora i više i bolje od učinjenog!

MN Press
Piksi na Mundijalu

Nema novih imena

Ništa nije slučajno došlo, jer jednostavno rečeno tim nam izgleda umorno, isceđeno, kao da nema više šta da ponudi.

Igramo sporo, pomalo prepotentno okrenuti isključivo ofanzivi po sastavu, kao da se zaboravilo na sveto pravilo da napad donosi pobede, a odbrana titule. Dobro, daleko smo mi od bilo kakvih titula, ali neke utakmice su morale drugačije da se odigraju, sa više opreza i obzira ostatka tima prema poslednjoj liniji i golmanu Vanji Milinković-Saviću.

Niz pogrešnih procena i poteza doveo je nas do toga da drhtimo kod 1:2 za Bugare u Leskovcu u poslednjoj utakmici kvalifikacija i gledamo na to kako će nas Mađari spasiti pobedom nad Crnogorcima. Sve što su "orlovi" pokušavali tokom kvalifikacija, izgledalo je pročitano i nije jedina nevolja što su Mađari unapred znali taj jedan potez koji sledi, već su i ostali imali spremne odgovore za sve naše pokušaje.

fss.rs
Lazar Samardžić

Nema novina u igri, jer nema ni novih imena, neko će reći.

Začaurila se jedna ista grupa igrača na spisku, tako da se unapred zna ko će početi meč i ko će ući kao zamena. Postoji i još jedan deo ekipe za koje se ponavlja pitanje "zašto su tu".

Ako nam je kristalno jasno zašto, recimo, Uroš Račić neće započeti nijedan meč, zbunjuje zašto je takva situacija i sa Lazarom Samardžićem. On je uzet ispred nosa Nemcima, ali jedva da je na jednoj utakmici dobio pravu priliku. Pri tome, uloga mu još nije definisana, pa zato i nije bilo u njegovoj igri majstorija iz dresa Udinezea.

MN Press
Dušan Tadić

Što jednom reče Ranko Stojić "stavom prema Samardžiću šalje se loša poruka ostalim talentima iz dijaspore", a stvar u tom segmentu rada FSS stoji gore nego što je to igra "orlova" poslednjih godinu dana.

Ukratko, tokom 2023. izgubili smo "srpske Švajcarce" Ugrinića i Maleša, verovatno će nam se isto to desiti i u slučajevima Stefana Bajčetića iz Liverpula i Aleksandra Pavlovića iz Bajerna. Sve što je naše, a sigurno vredi, igraće za druge reprezentacije i ne treba kriviti samo igrače za nedostatak patriotizma.

Ugrinićeve reči posle meča sa Crvenom zvezdom pokazale su da ti momci preko igraju bez osećaja da ljudi u Srbiji i u FSS znaju da oni postoje. Ostali smo bez četiri potencijalna startera, a sveža krv za nacionalni tim iz drugih izvora presporo dotiče.

Nema ni desnog beka

Takođe, nije pronađen desni bek, pa ispada da ćemo zbog toga biti osuđeni zauvek na trojicu štopera pozadi, sa Kostićem i Živkovićem na bokovima, što nijednom od ove dvojice ne odgovara.

Forsira se usiljeno priča sa tek punoletnim Kostom Nedeljkovićem iz Crvene zvezde kao da niko nije izvukao pouke iz poslednjeg večitog derbija, gde se dečak s mukom nosio sa Partizanovim Gajasom Zahidom koji igra po strani jer Duljaj nema drugog rešenja za levo krilo.

Tanjug/AP
Andrija Živković, desni spoljni "orlova"

Od istih se servira i Jovan Mijatović kao napadačka opcija, ali Luka Jović u Italiji sada pokazuje da bi moralo i njemu da se pravi prostor u nacionalnom timu, uprkos tome što ga selektor nije pozivao za nekoliko mečeva pri kraju ciklusa.

Između potrebe za osveženjem reprezentacije i želje pojedinaca da preko dresa Srbije dođu do ličnog ćara, najbolje je ipak izabrati sadašnji Piksijev kurs - sve isto, pa guraj tako dok se može.

A dokle će se moći u Nemačkoj? Ne predaleko! Naivno bi bilo pomisliti da ćemo igrom u drugoj brzini iznenaditi Engleze ili Dance na Euru.

Ako se u pripremama ne dogode drastične promene u strategiji, potpuno isključi zavisnost od Tadićevih kreacija, ne učvrsti defanziva, trajaćemo opet samo tri utakmice u grupnoj fazi.

Gledaćemo naizmenično Mitrovića, Sergeja i Tadića okrenute leđima golu protivnika kako besomučno grade loptu na sredini, dok čekaju da im se ostatak ekipe priključi u napadu.

Ništa kontranapadi, nikad lopta u prazan prostor, kao da smo se odavno odrekli trčanja bez nje i tek se pokrećemo kad je imamo u nogama.

U 2023. godini okrenuli smo točak unazad, pa smo igrački negde opet u 80-im godinama prošlog veka.

Sa takvom igrom neka nam je bog u pomoći na EURO 2024 u Nemačkoj.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike