Hitno saopštenje FSS-a! Borićemo se za zaštitu nacionalnih šampionata, fudbal pripada svima!

22.12.2023

11:00

0

Autor: A. S.

I krovna fudbalska organizacija Srbije je izabrala stranu

Hitno saopštenje FSS-a! Borićemo se za zaštitu nacionalnih šampionata, fudbal pripada svima!
Copyright MN Press

Slučaj UEFA na Evropskom sudu i novi rasplet oko osnivanja takmičenja bogatih klubova - Superliga, izazvao je reakciju širom sveta. I dok su klubovi iz najjačih liga na strani novog, ima onih koji bezrezervno cene stari model i fudbal kakav je bio do sada.

Tim povodom, oglasio se i Fudbalski savez Srbije, čije saopštenje prenosimo u celosti, bez izmena:

 

 

- Povodom odluke Evropskog suda pravde o takozvanom slučaju „Superliga”, Fudbalski savez Srbije izražava snažnu i bezrezervnu podršku evropskom modelu organizacije sporta i načinu funkcionisanja takmičenja pod okriljem Evropske fudbalske unije (UEFA @UEFA_Official).

Svim sredstvima borićemo se za zaštitu nacionalnih šampionata i odbranu opšteg principa sportskih uspeha i napredovanja u ligama na osnovu postignutih rezultata, kao i poštovanje ustanovljenih međunarodnih fudbalskih kalendara.

Fudbal je sport koji pripada svima. I mora ostati tako. Bilo kakvo alternativno takmičenje na principima suprotnim evropskom modelu sporta, za koje kriterijumi nisu potpuno jasni, preti da ugrozi integritet nacionalnih šampionata i poništi sve vrednosti ove najlepše igre na svetu.

Lopta se kotrlja zbog navijača, a oni su mnogo puta potvrdili negativan stav prema takmičenju koje odvaja „elitni” od nacionalnog fudbala. Projekat takozvane „Superlige” otuđio bi fudbal od naroda i poslao ga u još čvršći zagrljaj bogatih i moćnih.

Fudbalski savez Srbije stoji na stanovištu da „Superliga” nije projekat kompatibilan osnovnim vrednostima sporta i tradiciji fudbala koju je UEFA gradila skoro sedam decenija i koja podrazumeva takmičenje zasnovano na uspehu i rezultatu ostvarenom na terenu. Niko nema pravo da potkopa temelje fudbalske piramide isključivo iz materijalnih razloga i na osnovu ličnih interesa.

Apsolutno poštujući odluke evropskih institucija i zakone Evropske unije, nastavićemo da radimo u interesu sistema vrednosti za koji se zalaže UEFA kao naša krovna organizacija - navodi se u saopštenju FSS-a, koje je osvaulo jutros na društvenim mrežama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike