Promena je već počela! Evo kako će izgledati Superliga bogatih klubova! Real se prvi oglasio! (VIDEO)

21.12.2023

12:45

0

Autor: A. S.

Evropski sud je načinio korak koji može uticati na fudbal kakav je danas

Promena je već počela! Evo kako će izgledati Superliga bogatih klubova! Real se prvi oglasio! (VIDEO)
Radost fudbalera Reala - Copyright Profimedia

Evropski sud u Luksemburgu doneo je presudu koja definitivno nagoveštava novu eru fudbala.

Kako se navodi, FIFA i UEFA, koje su pre dve godine sprečile osnivanje Superlige bogatih klubova, učinile su to nezakonito, pa sada timovi imaju pravo da učestvuju u bilo kom takmičenju, bez dozvole UEFA/FIFA i bez pokroviteljstva dve međunarodne federacije.

Nakon pretnji koje su krovne organizaccije uputile, iz čitave priče su izašli gotovo svi klubovi, osim Barselone, Real Madrida i Juventusa, a upravo ovi velikani bi uskoro mogli da pokrenu ponovo ovu ideju.

Kako je sada sve i zakonski dozvoljeno i otvoreno, već se pojavio i format Superlige.

- Dobili smo pravo da se takmičimo. Monopolu UEFA je došao kraj, fudbal je slobodan. Klubovima više ne mogu da prete i sada oni sami odlučuju o sopstvenoj budućnosti: navijačima predlažemo da besplatno gledaju mečeve, a klubovima garantujemo prihode i troškove solidarnosti - naglasio je Bernd Rajnhart, izvršni direktor kompanije koja zastupa interese Superlige bogatih.

Biće to takmičenje otvorenog sistema, koje će imati dva "nivoa" - Ligu i nokaut fazu. Učešće će uzeti 64 klubova iz Evrope, a biće podeljeni u tri divizije - Zvezde, zlatni i plavi.

 

 

U grupu "Zvezda" timova, biće 16 klubova, podeljenih u dve grupe, isto će biti i u grupi "Zlatni", dok će preostalih 32 klubova biti u grupi "Plavi", u četiri grupe, po osam timova i njihovo takmičenje će se odvijati od septembra do aprila meseca. 

Njih očekuje po 14 utakmica, a po četiri ekipe sa prva dva nivoa, i dva tima iz Plave grupe, igraće u nokaut fazi, koja startuje od četvrtfinala. Finale takmičenja igraće se na neutralnom terenu.

 

 

Po dva najbolja tima iz donjih nivoa, plasiraće se u nivo iznad, dok će takođe po dve najslabije ekipe, ispadati u donji nivo. Takođe, u Plavoj grupi će svake sezone po 20 klubova biti u prilici da se plasira ili eliminiše.

Sve u svemu, dosta slično Ligi šampiona, ali sa znatno većim brojem ekipa, što će omogućiti i manjim timovima da se takmiče na višem nivou.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike