Sramotan pad Srbije na UEFA listi koeficijenata: Jedna pobeda, dva remija i 25 poraza!

15.12.2023

10:39

0

Autor: A. S.

Strašna je i pozicija, a i ono što sleduje

Sramotan pad Srbije na UEFA listi koeficijenata: Jedna pobeda, dva remija i 25 poraza!
Detalj sa meča između Partizana i Crvene zvezde - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Srbija je tokom leta mogla da se pohvali da će u Evropi imati pet timova, međutim, Partizan i Vojvodina su poklekli u kvalifikacijama, a Crvena zvezda, TSC i Čukarički su igrali u grupnoj fazi Lige šampiona, Lige Evrope, odnosno Lige konferencije.

Međutim, igrali su tako i postigli su rezultat koji je srušio sve ono što je građeno ranijih godina.

Pet timova, a samo jedna pobeda i to na 28 utakmica.

Podatak koji nimalo ne odgovara Superligi. Partizan je savladao Sabah u kvalifikacijama za Ligu konferencije (2:0), a pored tog trijumfa, u grupnoj fazi takmičenja, Crvena zvezda i TSC su izbegli po jedan poraz. Zvezda je remizirala sa Jang Bojsom u Beogradu, dok je TSC na svom terenu podelio bodove sa Olimpijakosom. Crveno-beli su osvajanjem samo jednog boda u Ligi šampiona doživeli takođe pad koeficijenta, pa i oni imaju razloga za strahovanje.

Bilans od 28 utakmica, jedne pobede, dva remija i 25 poraza, učinio je da Srbija doživi novi veliki pad na UEFA listi koeficijenata i to sa 11. na 19. poziciju! Veći pad doživele su samo Rusija i Belorusija i to u trenucima dok njihovi timovi ne igraju u Evropi.

E sad je i trenutak da se Srbija zabrine, odnosno fudbalski klubovi, jer pozicije od 11. do 15. donose dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jedno u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a dva u kvalifikacijama za Ligu konferencije, dok se za pozicije od 16. do 50. mesta, dobija se samo jedno mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona i tri u kvalifikacijama za Ligu konferencije.

"Srećom", presek za narednu sezonu je već načinjen, pa će Srbija i dalje imati pet ekipa koje će se boriti za mesto u Evropi i to - šampion Superlige ide u plej-of za Ligu šampiona, vicešampion će u drugo kolo kvalifikacija za najelitnije takmičenje, titula Kupa vodi u Ligu Evorpe, a trećeplasirani i četvrtoplasirani u Superligi idu u Ligu konferencije.

Izgubljeno je direktno mesto u Ligi šampiona, a sve će zapravo doći na napratu u sezoni 2025/26, kada će na snazi biti rezultati ostavreni prethodnih dana. 

Da je reč o velikom padu, vidi se i kada se pogledaju bodovi osvojeni samo ove godine. Srbija se nalazi na 45. mestu na listi koju čine 54 države. Iza nas su Estonija, Gibraltar, San Marino, Lihtenštajn, Vels, Severna Irska, Litvanija, Gruzija i Crna Gora, a ispred su između ostalih i Malta, Letonija, Andora, Farska Ostrva, Luksemburg, Albanija...

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike