Zvezda samo htela velika dela! Evropa ih je "precrtala", pa je sad Partizan "pod moranje", da opet ne bude "kartona"!

14.12.2023

10:57

0

Već u subotu sledi gostovanje Spartaku, odnosno "povratniku" Lalatoviću, a onda i okršaj sa najvećim rivalom sa kojim su crveno-beli u bodovnom egalu

Zvezda samo htela velika dela! Evropa ih je "precrtala", pa je sad Partizan "pod moranje", da opet ne bude "kartona"!
Copyright MN Press

Evropska priča je gotova, okrećemo se obavezama u domaćem prvenstvu i Kupu Srbije. Koliko smo samo puta čuli ovu rečenicu, a ovog puta je "primenjena" u slučaju Crvene zvezde koja je sinoć porazom od Mančester sitija i zvanično završila učešće u Ligi šampiona.

I tako će biti u narednim mesecima, sve dok ne počne nova sezona, odnosno pripreme za novi format Lige šampiona. Ove sezone vrata elitnog UEFA takmičenja bila su širom otvorena, jer nije bilo "maltretiranja" u kvalifikacijama. Setimo se da se nekada kretalo i od prvog kola. Nego se samo čekao žreb za grupnu fazu, ali je osvajač "duple krune" u Srbiji izgubio trku sa Mančester sitijem, Lajpcigom i Jang bojsom.

I ima za čime da žali jer je takmičenje završio samo sa bodom. Onim osvojenim u remiju u Beogradu sa Jang bojsom, pa su tako ostali i najneuspešniji tim po bodovima ove sezone.

Švajcarci će takmičenje na proleće nastaviti u Ligi Evrope, ali na tom mestu je mogla da bude Crvena zvezda. Mančester siti i Lajpcig su nivo iznad, pa je bilo očekivano da idu u nokaut fazu. Ali Švajcarci nikako ne odskaču od srpskog šampiona, a ipak su kao domaćini slavili sa 2:0, dok je tim Baraka Bahara u Beogradu jedva stigao tu prednost, golom Osmana Bukarija u završnici. I to je taj bod posle 2:2 na "Rajku Mitiću".

Ispade tako da je Zvezda u ranijim sezonama u bodovnom smislu bolje prolazila. U grupi sa PSŽ-om, Liverpulom i Napolijem bila je poslednja, ali sa četiri boda. Sezonu kasnije, bila je ponovo poslednja, sa tri boda, iza Bajerna, Totenhema i Olimpijakosa.

I znala je tada da primi šest golova od "svetaca" ili četiri od Liverpula na "Enfildu". Ali isto tako i da pobedi "redse" u Beogradu. A ove sezone nije bilo podviga, ali ni pobede nad Jang bojsom kada je jednostavno moralo da se dobije. Posle toga su se ređali porazi, a može se reći da je ovaj poslednji još i podnošljiv, ako se uzme u obzir rezultat i ko je bio protivnik. Mada, Siti nije došao u punom sastavu, pa i to ostavlja nedoumicu šta bi bilo da su igrali Erling Haland i Kevin de Brujne.

I onda je sve došlo na naplatu, pa su sada ostali bez evropskog proleća.

Bliži se i derbi, novi "meč sezone"

Do kraja kalendarske godine ostale su još dve utakmice. Prvo gostovanje Spartaku, koji je preuzeo povratnik u srpski fudbal Nenad Lalatović, a onda i Partizanu od koga su u prošlom kolu preuzeli prvo mesto. I sa aspektka crveno-belih, to mora da se dobije. To su uostalom rekli svi posle poraza od Sitija. Kao što je meč sa Jang bojsom u Beogradu trebalo da bude prekretnica, tako će to biti i duel u Humskoj zakazan za sledeću sredu.

Partizan je eliminisan iz Evrope, imao manju krizu na početku sezone u Superligi, a onda krenuo sa pobedama. Ta serija je trajala do gostovanja u Nišu, pa se sada na obe strane Topčiderskog brda najviše misli o "večitom derbiju".

Daleko od toga da će prednost od tri boda (ako ne bude nerešeno) rešiti šampionat, ali će mnogo značiti. Doduše, prvi korak je napravljen jer su crveno-beli stigli po bodovima najvećeg rivala, ali i preuzeli lidersku poziciju.

Jer sada Zvezda mora da "vadi fleke" iz Evrope u kojoj je učinjeno premalo u odnosu na ulaganja. Samo je Hvang plaćen pet miliona evra, što je za veliku većinu Superlige trenutno nezamislivo. Ali, moramo i da priznamo da je Korejac ostavio odličan učinak. Prvenac je upisao u prethodnom superligaškom duelu, a sinoć je bio strelac i asistent Aleksandru Kataiju. Ali sada to što zna moraće da dokazuje samo na terenima u Srbiji.

MN Press
 

Ništa manje nije plaćen ni Šerif Ndijae, koji opet nije dao gol, a mogao je. I opet ga je u nastavku zamenio mladi Jovan Mijatović koji je trebalo da bude "vatrogasac", ali su (između ostalog) njegova dva pokušaja završila na stativi.

Bahar već dobio "žuti karton"

I upravo će derbi biti novi ispit za Bahara, pošto se već neko vreme priča o njegovoj smeni, ali je on i dalje uveren u svoj ostanak. To se i vidi iz njegovih reči.

- Rezultati nisu bili onakvi kakve smo očekivali, ali možemo da budemo ponosni na klub i igrače. Na svakoj utakmici smo se borili, ali je u određenim situacijama nedostajao faktor sreće kako bismo trijumfovali. Razočarani smo rezultatom, ali ne i prikazanim odnosom, igrom i zalaganjem.

MN Press
 

Očekuje nas utakmica protiv Spartaka pre večitog derbija, moramo da se restartujemo za taj meč i odradimo oporavak. Okrećemo se prvenstvu. Trenutno se nalazimo na prvom mestu u ligi i želimo da ostanemo na toj poziciji - kazao je Izraelac koji je već dobio "žuti karton".

Jer ako se ne dobije superligaška trka na kraju (zbog čega je pobeda u derbiju obavezna) realan i obavezan je i crveni karton, ako se to možda ne desi i ranije.

Šta će onda biti izgovor Baharu, ako postoji roster dovoljno jak za borbu na tri fronta, a sada je ona svedena na samo dva. I to sa drastično slabijom konkurencijom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike