Premijer liga je odlučna da eliminiše VAR greške - angažuju pilote za uvođenje novih pravila komunikacije!

27.11.2023

17:49

0

Autor: A. Š.

Odgovorni u sudijskoj organizaciji najjače lige na svetu posegli su za nesvakidašnjim rešenjem problema koji ih već dugo muči

Premijer liga je odlučna da eliminiše VAR greške - angažuju pilote za uvođenje novih pravila komunikacije!
VAR sistem - Copyright Profimedia

Od kako je VAR uveden u najvažniju sporednu stvar na svetu najviše glasova protiv stizalo je iz kolevke fudbala. Donekle i očekivano, s obzirom na fanatičnu tradicionalnost Ostvrvljana.

Ipak, ne može se reći ni da su negodovanja zbog korišćenja video tehnologije bile potpuno neopravdane, jer je nemalo puta na mečevima Premijer lige posle konsultacija sa VAR sobom doneta odluka koja je s punim pravom nailazila na oštre reakcije javnosti.

Poslednja takva dogodila se pre nekoliko nedelja, kada je na derbiju između Totenhema i Liverpula „redsima“ poništen regularan gol usled nesporazuma sudija u VAR sobi sa glavnim arbitrom meča. Kolika se prašina podigla najbolje pokazuje to što je FA odlučila da javno objavi audio zapis sa komunikacijom sudija, kako bi utišala sve glasnija nagađanja kako je ekipa Jirgena Klopa oštećena sa namerom.

Kako je vreme prolazilo, skandal se utišao, ali odgovorni u sudijskoj organizaciji na Ostrvu rešili su da učine sve kako im se slična situacija nikada ne bi ponovila. Zbog toga su se odlučili i na nesvakidašnji potez, obrativši se za pomoć nacionalnom avio prevozniku Britiš ervejzu.

SUDIJE IDU NA OBUKU KOD PILOTA

Kako prenosi „Tajms“, razlog za ovakav potez leži u tome da se komunikacija između sudija na terenu i onih koji sede u VAR sobi dovede na najbolji mogući nivo. Zbog toga, rukovodstvo sudijske organizacije Premijer lige odlučilo je da angažuje dva pilota, s obzirom da oni rade u približno istom, užurbanom, okruženju, sa jasnim pravilima za međusobnu komunikaciju.

Glavna ideja je da se komunikacija između sudija odvija profesionalno, koncizno i konkertno. Preciznije, arbitri bi ubuduće trebalo da se striktno priržavaju internog protokola komunikacije, a piloti će imati zadatak da im objasne šta bi u svojoj komunikaciji trebalo da izbegavaju.

Konkretno, cilj je da se u razgovorima sa VAR sobom izbace nepotrebne, dodatne, reči kao što su „momci, bravo“ ili „odličan posao“. Takvim rečima nema mesta ni u razgovorima pilota sa kontrolorima leta, a da li će fudbalske sudije na Ostrvu uspeti da ih izbace iz svojih komentara tokom utakmica pokazaće vreme pred nama… Možda već od narednog kola i prve reakcije iz VAR sobe.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike