Barsa odgovorila na ozbiljne optužbe! Ne eksploatišemo ljude i niko ne spava na ulici!

22.11.2023

11:04

0

Autor: D. N.

Potpredsednica Elena Fort odgovorila na navode iz dokumentarnog filma

Barsa odgovorila na ozbiljne optužbe! Ne eksploatišemo ljude i niko ne spava na ulici!
Copyright AP Photo/Joan Monfort

Potpredsednica Barselone Elena Fort demantovala je da se radnici angažovani na renoviranju stadiona "Nou Kamp" eksploatišu. Nedavno je emitovan dokumentarni film u kojem nekoliko radnika anonimno iznosi ozbiljne optužbe, kako rade prekovremeno, kao i da nisu isplaćivani u skladu sa propisima.

- Ne. Kategorički tvrdim da se nikome ne krše radnička prava - kazala je Fort za El Periodiko, a prenosi Sport.

- Da smo dobili ijednu žalbu regovali bismo. Žalili su se El Periodiku, ali ne i klubu. Ni Kancelarija za standard radnika nije otvorila nijedan slučaj. Niti smo mi nešto primetili tokom internih provera - kazala je funkcionerka Barse, a zatim odgovorila na pitanje vezano za sigurnosne uslove na gradilštu.

- Kancelarija je pravila tri nenajavljene inspekcije, što je mnogo više u odnosu na druge slične građevinske poduhvate. I tada je utvrđeno da ima propusta, ali zanemarljivih kao što je visina ograde.

Zatim je tema razgovora bila isplata zarada.

- Moglo je da dođe do greške u isplatama, ali i to dodatno istražujemo. Svi ugovori su u skladu sa pravilima socijalne zaštite. I nijedan od njih nije ispod ugovorenih stavki. Radi se najviše 12 sati i šest sati nedeljno i to je u skladu sa ugovorom.

Bilo je i optužbi da neki od radnike spavaju odmah do stadiona, kako ne bi kasnili na posao, s tim da postoji i problem sa prevozom. Ali Fort tvrdi da je reč o izolovanom slučaju.

- Ovo je sve veće od svih nas, ali pričamo o tome da ovde radi više od 2.000 ljudi, kao i da postoji raspored. Kolilo sam pročitala, pošto ne poznajemo čovek, on dolazi iz Manrese. Ako će zbog voza kasniti pola sata, postoji autobus koji kreće ranije. I to su okolnosti. I nemamo 2.000 radnika koji spavaju na ulicama, što jasno kazuje da stvari funkcionišu - zaključila je Fort.

Podsetimo, "Nou Kamp" se trenutno renovira, a planirano je da bude otvoren na početku sezone 2025/26. Troškovi su oko 1,46 milijardi evra, a kapacitet stadiona biće povećan sa sadašnjih 99.354 na 105.000 mesta.

Trenutno, fudbaleri Barselone igraju na "Monžuiku", Olimpijskom stadionu u glavnom gradu Katalonije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike