Počinje Bundesliga, ko će na kraju podići salataru i biti polivan pivom? Kreće nova potera za "dežurnim" prvakom, Bajernom

13.08.2021

07:09 >> 06:08

0

Novajlije, odnosno povratnici su Bohum i Grojter Firt

Počinje Bundesliga, ko će na kraju podići salataru i biti polivan pivom? Kreće nova potera za "dežurnim" prvakom, Bajernom
Copyright Bajern Minhen, Profimedia

Utakmicom Borusije Menhengladbah i Bajerna biće otvorena nova, 59. sezona u nemačkoj Bundesligi. Ovaj duel će početi u 20:30, i ostaje da se vidi kako će se završiti. Iako gosti, Bavarci su favoriti što je i jasno.

Prvenstvo Nemačke je u prethodnim sezonama veoma “dosadno” kada je reč o šampionu. Već devet godina unazad prvak je Bajern, a u prethodnim sezonama najveći konkurent bila je druga Borusija, ona iz Dortmunda. Upravo je ovaj tim bio poslednji klub koji je bio šampion, a da nije Bajern. Titule su osvajali 2011. i 2012. godine.

Posle toga je svako izdanje je bilo manje ili više neizvesno, ali je na kraju pobednik u toj trci bio Bajern. I ove sezone se opet najveće šanse daju velikanu iz Minhena koji na klupi sada ima Julijana Nagelsmana, 34-godišnjaka, bivšeg stratega Lajpciga koji je prošle sezone bio drugi na tabeli, sa 13 bodova zaostatka. Ispred njega je veliki posao, koji je nasledio od, sada već novog selektora Nemačke, Hansija Flika.

A to će morati da radi bez Davida Alabe koji je otišao u Real i Džeroma Boatenga kome je istekao ugovor. Ali su došli Dajo Upamekano i Omar Ričards iz Redinga, našeg trenera Veljka Paunovića.

 

Osim što će Bajern juriti desetu vezanu titulu, Robert Levandovski će juriti 300. gol, i više. Trenutno je na drugoj poziciji na večnoj listi strelaca, sa 277 pogodaka u Bundesligi. Možda stigne do ove brojke ove sezone, ali teško da sa trona skine legendarnog Gerda Milera, koji je na “koti 365”.

Robert Levandovski, Profimedia.rs

Kako se predviđa, najveće takmace će imati u Borusiji Dortmund i Lajpcigu. Ekipi sa “Vestfalena” je otišao Džejdon Sančo u Mančester junajted, za veliki novac, ali je ostao Erling Haland, o čijem (eventualnom) odlasku se mnogo spekulisalo. Tako da će mladi norveški napadač i ove sezone biti glavni adut.

Erling Haland, Tanjug/Bernd Thissen/Pool via AP

I dok će Haland biti adut Borusije, u ekipi Lajpciga to bi trebalo da bude Andre Silva, iz Ajntrahta. Inače, na mesto Nagelsmana došao je i Amerikanac Džesi Marš.

Prošle sezone, ispali su Verder i Šalke, a Keln je posle doigravanja uspeo da se spase. Ove sezone, ponovo će u elitnom takmičenju igrati Bohum i Grojter Firt.

Kada je reč o našim fudbalerima u najkvalitetnijoj nemačkoj ligi, gledaćemo Filipa Kostića (Ajntraht) o čijem se transferu u Lacio priča, MIjata Gaćinovića (Hofenhajm), Miloša Pantovića i Erhana Mašovića (Bohum) i Savu Aranđela Čestića (Keln).

Filip Kostić, Profimedia

Nema sumnje, da će i utakmice Herte biti zanimljive za ljubitelje fudbala u Srbiji, posebno za navijače Partizana. Posle Monaka, Stevan Jovetić je obukao dres Herte.

Sezona će biti završena 12. maja sledeće godine. Tada, a možda i ranije ćemo znati ko će da podigne “salataru” i ko će biti “polivan” pivom.

Bundesliga, 1. kolo:

Petak:

Borusija Menhengladbah – Bajern (20:30)

Subota:

Arminija – Frajburg (15:30)
Augzburg – Hofenhajm (15:30)
Štutgart – Grojter Firt (15:30)
Union Berlin – Bajer Leverkuzen (15:30)
Volfzburg – Bohum (15:30)
Borusija Dortmund – Ajntraht (18:30)

Nedelja:

Majnc – RB Lajpcig (15:30)
Keln – Herta (17:30)

pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike