Saradnika srpskog menadžera sumnjiče za kriminal u Švedskoj: Lemićevog skauta opisuju kao Al Kaponea!

08.11.2023

14:12

0

Autor: D. P.

"Dajte mi doživotnu robiju"

Saradnika srpskog menadžera sumnjiče za kriminal u Švedskoj: Lemićevog skauta opisuju kao Al Kaponea!
Copyright MN Press

Masire Jadama, dete gabonskih imigranata u Švedskoj, posredovao je u nekim istorijskim transferima kao saradnik poznatog srpskog menadžera Vlade Lemića.

Jadamu novinari istraživači o vezama fudbala sa kriminalom smatraju tačkom u koju se spajaju ulične bande, fudbaleri, menadžerska agencija, korupcija...

Optužuju ga za finansijske marifetluke, vrbovanje mladih igrača skupocenim satovima, prisilno držanje fudbalera u poslovnom odnosu, pretnje ...

Interesantno je da se nekoliko puta sprovodila istraga o njegovom radu, jednom je bio i uhapšen, ali nikad osuđen.

Fudbalskim poslovima počeo je zvanično da se bavi 2016. godine kada je postao skaut agencije "Univerzal 22" Vlade Lemića, bivšeg fudbalera banjalučkog Borca, koji je napravio neke od najvećih transfera u fudbalskoj istoriji. I to ne zbog novca koji se obrnuo prelaskom igrača iz kluba u klub, već zbog uticaja koji je taj transfer imao na evropski fudbal!

 

 

- Nikada neću zaboraviti prvi susret sa Vladom. Bilo je to 2014. u Londonu, kada se Čelsi sastao sa Atletiko Madridom u polufinalu Lige šampiona. Bio je tu i Mijatović, uz Vladinog glavnog agenta Dejana Mitrovića. Razgovarali smo, diskutovali - i imao sam dobar osećaj za ove ljude i posao koji su radili - priča Jadama za švedski "Sport bladet".

Da li ste odmah uspostavili saradnju?

- Pa, to ne ide tako. Ali odlučili smo da ostanemo u kontaktu, i ja sam počeo da radim neku vrstu skautinga za njih u Švedskoj. Mislim da su me doživljavali kao veoma vrednu osobu sa mnogo kontakata i dobrim fudbalskim okom. Pa mi je Vlado posle nekoliko godina rekao: "Sada više nemaš izbora. Ili ćeš uzeti pravu ulogu sa mnom - ili ćemo prekinuti kontakt, a onda ću uzeti nekog drugog. Ako želimo da se organizujemo u Švedskoj i u Skandinaviji, potreban mi je neko ko je u potpunosti uključen u taj posao." I osetio sam u fazonu kao "dobro, sad sam spreman za ovo, sada ću napraviti ovaj korak“. Ne kao agent - nikada neću biti, pregovaranje nije moja jača strana - već kao glavni skaut za Univerzal u Skandinaviji.

MN Press
Murinjo, Mijatović i Lemić

Jadama je imao ključnu ulogu u upoznavanju Lemića sa najtalentovanijim švedskim fudbalerom Aleksanderom Isakom, čiji će transfer iz Sosijedada u Njukasl za 70.000.000 evra postati jedan od najvećih prošlog leta. Pre toga sa istim igračem oboren je rekord švedskog fudbala, kada je iz AIK prešao u Borusiju Dortmund za 8.500.000 evra.

- Aleksandera tada nisam poznavao, ali smo seli sa njegovom porodicom, njegovom starijom braćom i predstavili smo im i naš način rada. Onda je i sam Vlado imao tri, četiri sastanka sa svima njima pre nego što su odlučili. Sećam se kakvo je bilo Vladino prvog pitanja: "Koji je Zlatanov rekord? Ja ću ga potući”. Ljudi iz AIK-a su bili u šoku, tada Vladu i Dejana nisu poznavali. Pitali su se: "Ko su ovi opasni Srbi“.

Prodaja Isaka Borusiji Dortmund bila je veći posao nego kada je Malme prodao Zlatana Ibrahimovića Ajaksu.

- I ovaj posao je, naravno, bio veliki razlog da AIK i Univerzal počinju da grade poseban odnos - kaže Jadama.

Od tog momenta agencija Univerzal postaje Šveđanima trn u oku. Optuživali su ih da otimaju igrače drugim agentima i da ih kod sebe mame skupim satovima, dok roditeljima isplaćuju novac "na crno".

 

 

- Ne postoji taj slučaj, nikada nije postojao. Istina je da smo rasli jer je Vlado Lemić pokazao da je spreman da uloži u švedskog tinejdžera onoliko koliko je uložio u Luku Modrića. Ako je nekom od naših igrača zatrebalo nešto kod lekara, otišao bi dole u ​​Belgiju, gde Vlado sarađuje sa kondicionim trenerima reprezentacije. Ali za naše konkurente, to je bilo tako lako da šire glasine, jer se mogu sakriti iza anonimnosti. Ali pronađite bar jednu osobu koja će potvrditi ove stvari, koja vam može reći o tome. Jedna takva osoba mora se pronaći negde, zar ne?

Možda se plaši da priča?

- Pa dobro... Ali mi smo godinama radili sa mnogo, mnogo igrača. Sigurno mora postojati neko ko može da se javi? Ili su možda svi nepošteni? Da li su sve njihove porodice nepoštene, neinteligentne, kukavice...? Ne treba obezvređivati druge ljude. Kada optužujete nas, optužujete i naše igrače i njihove porodice. A ako mi stalno nudimo mito – mora da je neko rekao ne...  Ili neko od onih sa kojim smo prestali da radimo?

Interesantno je da su zaposleni u agenciji "Univerzal" u Švedskoj dobili nalog od Lemića da ne potpisuju ugovore sa igračima, smatrajući da bi takav odnos jačao međusobno poverenje.

- U isto vreme dok se govorilo da smo mi podmićivali igrače da rade sa nama, govorilo se i da pretimo našim igračima da ostanu. Kako to? Cela ova stvar bez ugovora omogućavala je da ne držimo nijednog igrača kao taoca. I ovde je ista stvar, pozovite bilo koga od igrača sa kojima više ne radimo i pitajte da li mu je bilo teško da ode od nas, pozovite njihove roditelje. A ako ijedna osoba kaže da smo pokušali da ih držimo protiv njihove volje, da smo im pretili - dajte mi doživotnu robiju.

- Država može da napravi nešto o tome da sam se obavezao na doživotni zatvor ako ijedna osoba kaže da je Univerzal pokušao da ih natera na nešto. Ja ću to potpisati!

Lemić je dugogodišnji menažder Nemanje Matića i Luke Modrića, prema podacima dostupnim na Transfermarktu, njegov "Univerzal" na listi ima preko 100 svojih igrača.

Lemić je poznat i po tome da nikad ne daje izjave medijima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike