Zvezda pokazala da može mnogo: Liga Evrope je nadohvat ruke, ali neke stvari Stanković mora da reši POD HITNO

18.08.2021

10:24 >> 12:15

0

Crveno-beli uoči gostovanja u Rumuniji ima veliki kapital

Zvezda pokazala da može mnogo: Liga Evrope je nadohvat ruke, ali neke stvari Stanković mora da reši POD HITNO
Copyright MN Press

Crvena zvezda je na korak od plasmana u grupnu fazu Lige Evrope. Prolaz nije sto odsto siguran, pošto je fudbal često nepredvidiv, ali recimo da bi ispuštanje prednosti od 4:0 bilo ravno čudu ili katastrofi, zavisi da li gledate sa strane Kluža ili crveno-belih.

Posle eliminacije u kvalifikacijama za Ligu šampiona, od Šerifa, niko nije mogao da kaže “Ma, Zvezda prolazi”. Ali onda se desilo veče, 17. avgusta, kada je prvak Srbije deklasirao goste iz Rumunije. Navijači su se sigurno nadali pobedi, ali ni najveći optimisti nisu verovali u ishod od četiri data i nijednog primljenog gola.

Šta smo sve videli sinoć na stadionu “Rajko Mitić”?

Videli smo nekoliko dobrih stvari, ali je bilo i nekih loših.

Za početak, vratio se Milan Pavkov na velika vrata. Od početka sezone imao je veoma malu minutažu, s obzirom da je u prvom planu bio Luis Dioni. Čak je u nekim trenucima i mladi Nikola Krstović imao prednost. A onda smo videli Pavkova u najboljem mogućem izdanju. Dao je gol i izazvao delirijum među navijačima. Podsetio je na svoje najbolje dane, a kasnije je i majstorski asistirao Aleksandru Kataiju za drugi gol. Posle meča je i trener gostiju Marijus Šumudika priznao da je (bezuspešno) ukazivao koliko je Pavkov opasan.

MN Press

Partija Pavkova je sada donela ozbiljnu promenu u špicu, jer se ovom partijom jednostavno nametnuo kao prvi izbor za centarfora. Možda bi bilo i drugačije da je putovao na revanš u Tiraspolj, ali je to sada prošlost. Najvažnije za trenera Dejana Stankovića je da je dobio Pavkova i to u najboljem izdanju.

Druga pozitivna stvar je gol u pravo vreme. Uoči većine prethodnih utakmica šef struke crveno-belih je naglašavao koliko je važan taj rani gol, koji je nedostajao. I on se desio, već u petom minutu. Protivnik je tada “načet”, a onda je usledio i drugi pogodak. Za gol nema lošeg trenutka, ali su ipak malo bolji oni koji se daju u završnici poluvremena. I to je sinoć bio veliki plus.

Kostur tima se od početka sezone mogao odrediti, ali je ipak bilo malo eksperimentisanja, odnosno traženja rešenja na pojedinim pozicijama. Recimo na štoperima. Aleksandar Dragović je “zacementirao”, a onda se partner tražio među Srđanom Babićem, Radovanom Pankovim i Milošem Degenekom. Ako pogledamo unazad, reprezentativac Australije je bio u drugom planu, ali je u međuvremenu “rehabilitovan”. I to će verovatno biti prvi izbor.

Podsetimo, Degenek je igrao samo u prvom poluvremenu sa Klužom, ali je morao da izađe zbog povrede. Ostaje da se vidi da li će biti spreman za revanš, odnosno koliko je ozbiljna povreda. Jer kao što reče Stanković, svaki igrač je bitan.

pročitajte još:

Isto tako, polako se nazire startnih 11 koji će se menjati samo u vanrednim situacijama, mada i dalje postoji dilema Gajić ili Gobeljić i Falko ili Ben. U prethodnim mečevima je na primer Falko imao prednost, ali se Ben sada nametnuo golom. Bez Mirka Ivanića i Kataija se ne može.

Isto tako je bitno da ova utakmica ne bude samo trenutni bljesak, već da se potvrdi kontinuitet. Realno, niko ne očekuje da bude ponovo 4:0, ali samo da ne bude pada. Jer pokazala je Zvezda da može da bude i za kuđenje i za hvaljenje. Šta reći o timu koji posle poraza u Almatiju, Kairat “pregazi” sa 5:0.

Mnogo toga je bilo dobro, ali je bilo i stvari za brigu.

Reč je o Geloru Kangi. Već je jednom bio suspendovan zbog kartona, a sinoć je opet bio blizu iste greške. Potpuno je nepotrebno dobio žuti karton, a onda ga je Stanković (verovatno preventivno) izveo. U tim trenucima je pokazao i jednu pozitivnu stvar, nije hteo napolje, pokazao je da je željan igre. Ali je loše što ta želja Gabonca zna da otera u suprotnom smeru, odnosno da oteža ekipi.

MN Press

Stanković na konferenciji nije želeo da komentariše situaciju sa Kangom, ali nema sumnje da su porazgovarali. Jer je Zvezdi Kanga ipak potreban, uprkos “bubicama” koje očigledno ne može da izbaci iz glave.

Sada je sve samo na Zvezdi, iskoristila je sve što je mogla, veče inspiracije, odličnu partiju, prednost domaćeg terena, probleme koji očigledno postoje u redovima Kluža… Plasman u grupnu fazu je tu, na dohvat ruke, samo ga treba uzeti.

Revanš je na programu narednog četvrtka u Rumuniji.

pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike