Premijer liga opet oborila rekord potrošenog novca za jedan prelazni rok, i to ne za malo! Ovo su sulude brojke...

02.09.2023

18:49

0

Autor: P.K.

A znate i sami ko je opet i opet najviše trošio

Premijer liga opet oborila rekord potrošenog novca za jedan prelazni rok, i to ne za malo! Ovo su sulude brojke...
Ilustracija - Copyright Profimedia

Klubovi iz Premijer lige oborili su ovog leta u ukupnim troškovima za jedan prelazni rok, pošto su potrošili više od 2,4 milijarde funti (2,8 milijarde evra)! Tako je oboren prethodni rekord, koji je postavljen prošlog leta, kada je potrošeno 1,92 milijarde funti.

Da, to je skoro pola miliona funti razlike!

Tržište se zatvorilo u ponoć između petka i subote, nakon što su mnogi klubovi u poslednjem trenutku završili svoje poslove, uključujući i nekoliko dramatičnih transfera za velike pare.

Kako je sada već tradicija, predati su ugovori za nekoliko ovih transfera, što je posebno omogućilo Notingem Forestu da ozbiljno ulaže čak i nakon isteka roka.

Do 22.30 poslednjeg dana prelaznog roka, ukupna potrošnja najbolje lige sveta skočila je sa 2,2 milijarde na više od 2,3 milijarde funti, uglavnom zbog brojnih transfera u poslednjim trenucima.

I nakon što su dodati transferi završeni u "vremenu za ugovore", može se reći da je čak i cifra od 2,4 milijarde funti premašena.

Pola divizije potrošilo je više od 100 miliona funti, dok su samo četiri tima završila sa troškom manjim od 50 miliona, uključujući nove članove Šefild junajted i Luton.

Čelsi je bio na vrhu liste potrošača ovog leta sa 428,8 miliona funti uloženih u tim. To naravno nije bilo iznenađenje, s obzirom na dolazak Moisesa Kaiseda.

Tanjgu/Gareth Fuller/PA via AP
 

On je kupljen iz Brajtona za rekordnih 115 miliona funti, čime je oboren prethodni rekord kluba od 106,8 miliona za Enca Fernandeza.

Trošenje na Stamford bridžu nastavilo se nizom transfera koji su postepeno povećali konačni iznos. Romeo Lavija, Kristofer Nkunku, Kol Palmer, Aksel Disasi i Nikolas Džekson bili su među najvećim akterima.

Ovo razmetljivo trošenje ublaženo je, međutim, nekim ključnim odlascima. Kai Haverc, Mejson Maunt, Mateo Kovačić i Kalidu Kulibali su napustili klub za pristojne sume, a pridružili su im se Kristijan Pulišić, Eduard Mendi i drugi.

Zanimljivo je, smešno, neshvatljivo i šta god još hoćete, ali Čelsi je od dolaska novog vlasnika Toda Boelija potršio više od MILIJARDU FUNTI u samo tri prelazna roka…

Iznenađujuće, Totenhem je bio drugi po potrošnji nakon što je obično štedljivi Danijel Levi otvorio kasu i potrošio 213,4 miliona funti.

Profimedia
 

Brenan Džonson došao je za 47,5 miliona funti, dok su Miki van de Ven, Džejms Medison, Pedro Poro, Dejan Kuluševski i Guljelmo Vikario su osetniji trošak.

Njihova neto potrošnja iznosila je 103,4 miliona funti, nakon što je Bajern Minhen za 100 miliona funti otkupio ključnog igrača Harija Kejna, uprkos Levijevom protivljenju.

Mančester siti bio je treći najveći potrošač ovog leta. Iako nisu bili aktivni kao Čelsi, znatno su pojačali ekipu, sa Joškom Gvardiolom, Mateom Kovačićem, Mateusom Nunešom i Džeremijem Dokuom koji su stigli za 211 miliona funti.

Profimedia
 

Arsenal je završio četvrti sa troškom od 206,5 miliona funti. Njihovi veliki transferi, pre svega dovođenje Deklana Rajsa, koji je plaćen 105 miliona, i Kai Haverc prevagnuli su ovde, iako su Folarin Balogun i Granit Džaka otišli.

Mančester junajted i Liverpul bili su peti i šesti, dok je Njukasl, podržan saudijskim bogatstvom, zauzeo sedmo mesto.

Iznenađujuće, Vest Hem, Bornmut i Forest zaokružili su top 10 najvećih potrošača u ligi, s namerom da ponovo naprave iznenađenje ove sezone.

Samo četiri kluba su potrošila manje od 50 miliona funti.

Šefild junajted potrošio je 41,8 miliona funti, dok je Everton uložio samo 40 miliona u svoju borbu za opstanak. Iza njih su bili Kristal palas i Luton.

Autsajder Luton, koji je na dnu lige, potrošio je samo 20 miliona funti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike