Zvezda čeka žreb za Ligu šampiona i seća se Liverpula!

31.08.2023

07:15

0

Autor: D. N.

Na ceremoniji koja će početi u 18 časova prvak Srbije dobija rivale u elitnom takmičenju

Zvezda čeka žreb za Ligu šampiona i seća se Liverpula!
Navijači Crvene zvezde - Copyright MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde su osvajanjem (odbranom) titule u Superligi prošle sezone izborili direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona, a večeras (18.00) će saznati i ime protivnika. Ekipa Baraka Bahara biće smeštena u treći šešir na žrebu u Monaku, u kojem će još biti i Šahtjor, Salcburg, Milan, Braga, Lacio, PSV i Kopenhagen.

I dok se čeka šta će "reći kuglice", crveno-beli su se prisetili prethodnih sezona u elitnom UEFA takmičenju.

Pamtiće se pobeda nad Liverpulom

U sezoni 2018/19, krenulo se od prvog kola kvalifikacija. Prvi rival je bio Spartaks iz Jurnale, a u prvom meču je bilo 0:0, da bi golovi El Fardu Bena i Nenada Krstičića u revanšu bili dovoljni za prolaz dalje. Onda je eliminisana Suduva, posle 3:0 u Beogradu i 2:0 u Marijampolju. Zatim je u dvomeču pobeđen i Spartak iz Trnave, a onda je usledio i okršaj sa Salcburgom.

U Beogradu je bilo 0:0, a u Mocartovom gradu - 2:2. Iako je domaćin vodio sa 2:0, Ben je dao dva gola u samo dva minuta. Tako se Zvezda plasirala u grupnu fazu, a tamo su je čekali Napoli, Liverpul i Pari Sen Žermen.

U šest utakmica učinak je bio 1-1-4. Krenulo se sa remijem sa Napolijem (0:0), usledio je debakl na "Parku prinčeva" (6:1), još jedan ubedljiv poraz, od Liverpula (4:0), ali i pobeda koja će se pamtiti. Milan Pavkov i njegova dva gola Liverpulu ostaće u lepom sećanju. Zatim je Napoli pobedio u Napulju (3:1), kao i Pari Sen Žermen u Beogradu, sa 4:1.

Opet od prvog kola, ali pamtiće se i ubedljivi porazi

I u narednoj sezoni, kroz kvalifikacije je izborena grupa. I to od prvog kola. Litvanska Suduva je eliminisana posle 0:0 u Marijumpolju, odnosno 2:1 u Beogradu. Usledio je i dvomeč sa Helsinkijem, i polovičan učinak, ali dovoljan za prolaz dalje. Pobedom od 2:1 na domaćem terenu u revanšu, Helsinki nije nadoknadio beogradskih 2:0.

I naredni rival je bio sa severa Evrope. I opet se igralo u jednoj prestonici, a to je bio Kopenhagen. U Beogradu je prvo bilo 1:1, a onda i u Kopenhagenu. Prolaz dalje je obezbeđen posle sada već čuvene penal serije u kojoj su briljirali Milani, Borjan i Pavkov.

Zatim je usledio i plej-of, protiv Jang Bojsa. U Švajcarskoj je bilo 2:2, a u revanšu u Beogradu 1:1. Zahvaljujući pravilu gola u gostima, crveno-beli su prošli dalje, a u grupi su ih čekali Totenhem, Olimpijakos i Bajern.

Tada je Zvezda ponovo bila poslednja u grupi, s tim da je upisala pet poraza, a pobeđen je samo Olimpijakos u Beogradu i to sa 3:1. "Pevci" su u dva meča upisali pobede od 5:0 i 4:0, dok je Bajern sa 3:0 slavio u Minhenu, a sa 6:0 u Beogradu.

Šeširi na žrebu za sezonu 2023/24

Prvi šešir: Mančester siti, Sevilja, Barselona, Napoli, Bajern, PSŽ, Benfika i Fejenord.

Drugi šešir: Mančester junajted, Arsenal, Real Madrid, Atletiko Madrid, Inter, Borusija, RB Lajpcig i Porto.

Treći šešir: Crvena zvezda, Šahtjor, Salcburg, Milan, Braga, Lacio, PSV i Kopenhagen.

Četvrti šešir: Real Sosijedad, Galatasaraj, Seltik, Njukasl, Union Berlin, Lens, Jang Bojs i Antverpen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike