Osumnjičeni za ubistvo navijača AEK-a pred sudom ponavljali jednu istu stvar: Bili smo na pogrešnom mestu u pogrešno vreme!

11.08.2023

23:52

0

Od 30 huligana koji su se pojavili pred istražnim sudijama u Atini, njih 12 je zadržano u pritvoru

Osumnjičeni za ubistvo navijača AEK-a pred sudom ponavljali jednu istu stvar: Bili smo na pogrešnom mestu u pogrešno vreme!
Copyright Profimedia/CROPIX/Ronald Gorsic

Od 30 huligana koji su se danas pojavili pred istražnim sudijama u Atini zbog nereda u atinskoj četvrti Nova Filadelfija, kada je smrtno stradao navijač AEK-a Mihalis Kacuris, njih 12 je zadržano u pritvoru. Pored Grka i Albanca, pritvor je određen desetorici hrvatskih državljana, prenosi portal Prototema. 

Optuženi huligani su uglavnom tvrdili da su bili na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i da nisu umešani u incidente. Izjave prvih 30 optuženih vođene su istovremeno pred trojicom istražitelja. Svi su kategorički negirali učešće u krvavim događajima u Novoj Filadelfiji, kao i umešanost u fatalnu povredu 29-godišnjeg Kacurisa.

- Prešli smo na teren „OPAP ARENA Agia Sofija“, kako bismo gledali kako naš tim Dinamo Zagreb trenira dan uoči utakmice protiv AEK-a, za koji po zabrani UEFA nismo osigurali karte, a neočekivano smo se našli upleteni u nasilne incidente koji su trajali najmanje pola sata, bez blagovremene intervencije policijskog organa - rekao je jedan od optuženih u svom iskazu i pravdao da "su trčali jer su se plašili hapšenja".

On je naveo da zbog udaljenost ne zna ko je oštrim predmetom povredio Mihalisa Kacurisa, što je, kako je dodao, "gnusan čin, zbog čega smo duboko ožalošćeni".

Privedeni 27-godišnji Grk i 22-godišnji Albanac, izjavili su da su na mestu incidenta bili samo "slučajni prolaznici".

Mladić poreklom iz Albanije, kod koga je pronađen nož na sklapanje, rekao je da je u ponedeljak uveče bio na poslu u Novoj Filadelfiji. Optuženi Albanac, koji je prema informacijama stavljen u glavni red osumnjičenih za ubistvo Kacurisa, tvrdi da je otišao na mesto incidenta, nakon povika i baklji, koje je video da su bačene ispred stadiona AEK-a.

- Dok sam čekao ispred stanice, čuo sam povike, eksplozije i baklje i otišao da vidim šta se dešava. Nisam učestvovao u neredima - rekao je on.

Što se tiče noža pronađenog kod njega, tvrdi da mu je bio potreban za posao.

- Sklopivi nož koji je pronađen kod mene koristim u svom poslu. Nisam organizovani navijač PAOK-a, ja sam običan sportski navijač. Idem na stadion, sa ocem i bratom, kad god mogu da nađem jeftine karte. Želim da se skine tajnost sa moje komunikacije, da se proveri moj mobilni telefon i da se uzme DNK uzorak, kako bi se utvrdilo da nemam veze sa onim za šta me optužuju - rekao je u izjavi jedan od glavnih osumnjičenih.

Okrivljeni 27-godišnji Grk , čiju su prodavnicu u Ampelokipiju u četvrtak napali navijači AEK-a, takođe je izjavio da je bio običan prolaznik na mestu krvave tuče.

- Želim kategorički da kažem da nemam nikakve veze sa onim što se dogodilo u oblasti Nove Filadelfije između hrvatskih kriminalaca, koji su došli u Grčku da ubijaju i uništavaju imovinu i kriminalno organizovanih navijača AEK-a, koji su imali ubilački susret sa hrvatskim kriminalcima i na sličan način su bili naoružani noževima, pajserima, drvenim palicama i drugim opasnim oružjem, što se vidi i na video-snimcima, koje je ELAS zaplenio i uneo u dosije - navodi on u svojoj izjavi.

Od ranije poznat policiji, 27-godišnjak u prošlosti optužen za navijačko nasilje, ali i za kriminalnu organizaciju, rekao je da se slučajno našao na licu mesta, kao i da nije poznavao hrvatske huligane.

Pred istražne sudije i javne tužioce u subotu bi trebalo da izađe još 30 optuženika, a u nedelju će se o optužnici izjasniti preostalih 45 privedenih. Za ubistvo 29-godišnjeg navijača AEK-a  još uvek je optužena nepoznata osoba.

Grčki mediji su objavili da je istragom krug osumnjičenih sveden na pet osoba, i to trojicu grčkih državljana, jednog Hrvata i jednog Albanca.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike