Grcima bilo poznato koliko su BBB opasni, ali se nije reagovalo! Huligani opsednuti nacizmom!

09.08.2023

11:54

0

Autor: A. S.

Traže se odgovorni za smrt Mihalisa, a izostala je pravovremena reakcija

Grcima bilo poznato koliko su BBB opasni, ali se nije reagovalo! Huligani opsednuti nacizmom!
Navijači zagrebačkog Dinama - Copyright Profimedia

Ubistvo mladog Grka, Mihalisa Kacurisa šokiralo je Evropu i naterala UEFU na reakciju, ali odložena utakmica i hapšenje navijača, neće vratiti život nedužnog navijača AEK-a.

Čak ni izveštaj na 27 stranica koji je tamošnja Poddirekcija pripremila uoči meč sa zagrebačkim Dinamom nije sprečio incident i tragediju. U njemu se, između ostalog, kako prenose grčki mediji, navodi da su Bed blu bojsi, odnosno navijači Dinama, poznati po nasilnim akcijama, kao i da su povezani sa neonacistima. 

Kako navodi Katimerini, "pretnja je bila poznata i označena, ali se u praksi nije na to reagovalo".

- Od godina svog osnivanja, BBB tim je bio aktivan kako u fudbalskom huliganizmu, tako i u pitanjima od geopolitičkog, pa čak i verskog interesa - navodi se u dokumentu u koji je uvid imao Katimerini.

U pomenutom izveštaju, ovoj grupi se pripisuju i napadi noževima, palicama, molotovljevim koktelima. Grci su navodno očekivalo dolazak oko 100 orgaizovanih navijača.

- Oni su opsednuti elementom nacionalizma koji postavlja njihov nacionalni identitet kao najviši ideal. Smatraju ih najtvrdokornijim navijačima u Evropi (kategorija RIZIKA), kako zbog fizičkog tako i vokalnog zastrašivanja koje izazivaju, dok se u njihovim redovima nalaze ljudi opisani kao 'skinhedsi', što potvrđuje njihov fašistički i rasistički stav - napominje se u policijskom izveštaju o analizi rizika.

Podsetimo, do nereda u Atini je došlo u ponedeljak uveče, kada je oko 100 navijača gostujućeg tima napalo domaće pristalice, a tom prilikom je stradao pomenuti Kacuris. 

Grk je preminuo od više uboda nožem zadobijenih u tuči, u kojoj je povređeno više lica na obe strane. Ovaj slučaj izazvao je smenu u policiji u Atini, zbog propusta koji su prethodili nemirima, a uhapšeno je i više navijača Dinama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike