Hrvati ubili Grka u Atini, a jedini krivac tamošnja policija?! Zagrebački mediji u bizarnom tekstu morali da spomenu i Delije i Grobare!

08.08.2023

14:55

0

Autor: 24sedam

Takođe se navodi da DInamo ne bi smeo da bude izbačen iz Evrope

Hrvati ubili Grka u Atini, a jedini krivac tamošnja policija?! Zagrebački mediji u bizarnom tekstu morali da spomenu i Delije i Grobare!
Copyright Profimedia

Ubistvo navijača AEK-a, koji je stradao u napadu Bed Blu Bojsa izazvalo je bes širom Grčke, pošto je 29-godišnji mladić stradao na ulicama Atine. Očekivano, ovaj strašan događaj bio je povod da se o tome piše u grčkim, hrvatskim, kao i svim evropskim.

Tako se i Jutarnji list bavio ovom temom, a objavljen je i tekst pod naslovom "Neshvatljivi su propusti grčke policije, a Dinamo bi mogao ispaštati: Modrima preti izbacivanje iz Evrope?".

Suština je da je odgovornost u potpunosti prebačena na policiju Grčke, i ni na koga više. A oni su do tada prešli nekoliko granica.  

- Grčka policija bila je obaveštena da 200-inak huligana prelazi granicu sa Crnom Gorom. Kako je moguće da su oni sve putem izgubili, to nije jasno, nezvanično doznaje Jutarnji, posle sveopšteg horora koji se dogodio u Atini i nereda koji je, zasad, prema izveštajima grčkih medija uzeo jedan život - navedeno je u tekstu, a zatim se postavljaju i dva pitanja.

- Prvo, kako je, dakle, moguće da ih je policija izgubila iz vida, i pod dva. neverovatno je da prsten stadiona nije bio osiguran policijom i obezbeđenjem, pogotovo jer se radi o utakmici visokog rizika, i, dodatno, samo sat vremena nakon završenih treninga.

Autor takođe navodi i da su i hrvatska i grčka policija insistirale kod UEFA da se zabrani dolazak gostujućih navijača, što je i uvaženo, a onda kao razlog navodi "prijateljstva sa Delijama i Grobarima".

- Inače, upravo na inicijativu hrvatske i grčke policije krenulo se zahtevom UEFA da se zabrani dolazak gostujućih navijača, što se i uvažilo. To je, uostalom, bilo i jedino logično, ne samo zbog kulture ultras scene u obe zemlje, već i brojnih "prijateljstava" s drugim navijačkim grupama, koje uključuje i beogradske Delije i Grobare, kao i činjenice da su igri i susreti Hajduka i PAOK-a.

Sve te informacije nisu, doduše, novost grčkoj policiji, uostalom, tamo su već unazad nekoliko godina zabranjena sva gostovanja između vodeća četiri kluba sa najsnažnijom ultras scenom (Olimpijakos, Panatinaikos, AEK, PAOK) - piše u tekstu.

Zatim se dodaje i da je praksa da se barem tri dana pre velikih utakmica, drže tzv. sigurnosni prstenovi oko stadiona. A zašto to ovde nije bio slučaj, teško je da se shvati.

Takođe, zaključak je i da Dinamo ne bi trebalo da bude izbačen.

- U svakom slučaju, dok ovo pišemo, odlaganje utakmica po svemu je konačni poraz svih državnih organa, iako su na stolu moguće baš sve sankcije. Iako, naime, Dinamo nije niti organizator, niti su se neredi dogodili na stadionu, UEFA zbog istorije divljanja BBB-a, može doneti baš sve odluke, pa čak i izbaci Dinamo iz Evrope, te odluke donose ljudi iz administracije, koji nisu bili na terenu, a uzgred, ovo nije situacija koja bi poremetila regularnost takmičenja.

Da se, naime, ovakav scenario desio za vreme odigravanja neke od utakmica grupne faze, takva odluka teško bi bila na stolu upravo zbog gubitka regularnosti, ali s obzirom na to da se radi o kvalifikacijama, izbacivanje jednog kluba ne nosi štetu "sportskom delu takmičenja".

Ipak, veruju svi, upravo s obzirom na sve okolnosti, pa i činjenicu da su u neredima učestvovali i grčki ultrasi, najcrnji epilog izbacivanja Dinama iz Evrope ne bi smeo da se dogodi - navedeno je u tekstu.

Podsetimo, usledile su i smene u grčkoj policiji, a majka ubijenog mladića je doživela srčani udar.

Takođe, meč je zvanično odložen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike