Stadion Kluža nosi ime po legendi, igrači su ga se plašili i poredili sa Aleksom Fergusonom: Zavirite sa 24sedam u dom prvaka Rumunije

26.08.2021

20:00 >> 06:51

0

Sagrađen 1973. godine, početkom 21. veka renoviran

Stadion Kluža nosi ime po legendi, igrači su ga se plašili i poredili sa Aleksom Fergusonom: Zavirite sa 24sedam u dom prvaka Rumunije
Copyright 24sedam/Dušan Nikolić

Kluž će ugostiti Crvenu zvezdu u revanšu plej-ofa Lige Evrope, na svom stadionu. Dom rumunskog prvaka zvanično se zove stadion “Dr Konstantin Radulesku”, po legende ovog kluba. Bio je igrač, od 1950, do 1956. godine, s tim da se klub tada zvao Lokomotiva Kluž. Pre toga bio je član velikog rivala, Univerzitatee Kluž. U 31. godini se povukao zbog ozbiljne povrede, a kasnije je bio trener i lekar.

Bio je i veliki autoritet. Navodno su ga se igrači plašili. Uveo je metode treninga, po ugledu na slavni Ajaks. Sa manjim prekidima je u Klužu kao trener radio još od 1963. godine i zbog te dugovečnosti na klupi postao je “Aleks Ferguson Kluža”. Trenerskim poslom je prestao da se bavi 1995. godine, a preminuo je šest godina kasnije.

Kada je reč o samom stadionu, sagrađen je još 1973. Tada je imao oko 10.000 sedećih mesta, a 2004. je renoviran. Dodatno je proširen četiri godine kasnije kada se Kluž plasirao u grupnu fazu Lige šampiona. Kapacitet je povećan na 23.500 mesta, a osim Kluža na ovom stadionu igrala je i reprezentacija Rumunije.

pročitajte još:

Tačnije, samo jednom. U septembru 2008. godine Rumunija je igrala protiv Litvanije u kvalifikacijama za Mondijal u Južnoj Africi. Tako je grad Kluž prvi put ugostio nacionalni tim posle 85 godina.

Možete i da pogledate kako sve izgleda na stadionu.

Sam klub je osnovan 1907. godine, još u periodu postojanja Austrougarskog carstva. Akronim CFR označava rumunske železnice, pa je ekipi i nadimak “Železničari”.

24sedam/Dušan Nikolić

Sve do 2002. godine kada je u klub počeo da ulaže Arpad Paškanji, takmičili su se u nižim rangovima. Mada tu treba izuzeti period 1969-76, a zasluge u velikoj meri pripadaju pomenutom Raduleskuu. Posle pomenute 2002. godine počinje postepeni uspon tima, što je rezultiralo sa sedam titula u Rumuniji (prva 2008.), kao i učešćem u evropskim takmičenjima.

Pre četiri godine, došlo je i do promene vlasnika, pošto je biznismen Marijan Bagačean kupio 62% akcija kluba, mada je vlasnik kluba u suštini Joan Varga.

Inače, Kluž Napoka je četvrti grad Rumunije po broju stanovnika, sa populacijom od oko 324 hiljade. Takođe se smatra nezvaničnom prestonicom oblasti Transilvanija. U nekim davnim vremenima, to je bio i zvanično.

pročitajte još:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike