Srpsko čudo u Ligi šampiona: Prvo je tražio da mu se pokaže put do crkve u Malmeu - Ekskluzivno za 24sedam

26.08.2021

11:20 >> 15:24

0

Veljko Birmančević oduševljava igrama za švedski klub koji je golovima i asistencijama doveo u Ligu šampiona

Srpsko čudo u Ligi šampiona: Prvo je tražio da mu se pokaže put do crkve u Malmeu - Ekskluzivno za 24sedam
Copyright Veljko Birmančević foto: Tanjug/AP Photo/Anton Uzunov

Nije bilo nikad pitanje da li će, već je samo postojala dilema kada će. Pametno je odabrao Malme za svoju prvu stanicu na putu do zvezda i već je posle šest meseci jedan mali cilj dostigao – obezbedio je sebi besmrtnost u navijačkim pričama tog švedskog kluba koje će se prenositi budućim generacijama kao narodna predanja.

Šta god da budu pričali neće preterati. Istina je da će Malme biti u društvu najboljih evropskih klubova u sezoni 2021/22 i zaradiće minimum 15 miliona evra zato što ih je do toga vodilo majstorstvo Srbina Veljka Birmančevića.

Novopečeni reprezentativac ne želi da se zadrži na postignutom. Golovima i asistencijama srušio je Helsinki, Rendžers, pa Ludogorec i sada se izborio za jače i veće izazove, a snovi mu se samo roje.

Prvi put od plasmana u Ligu šampiona, pričao je za srpske medije. Ovo je intervju za 24sedam.

Veljko Birmančević foto: Profimedia

– Kao dečak koji igra fudbal imate nekoliko snova koje sanjate i priželjujete da vam se ostvare. Jedan je gol u Ligi šampiona, drugi da zaigraš za svoju zemlju. Ja sad idem polako i ostvarujem jedan po jedan san. Dobro, nisam dao gol u Ligi šampiona, ali i ovaj protiv Ludogoreca ima taj značaj, jer će Malme igrati ponovo u najjačem takmičenju. Znači to mnogo i klubu i navijačima, posebno nama igračima, jer smo na najteži način došli do cilja.

Šta je sledeće o čemu ste maštali, a što biste želeli da dostignete?

– To je nešto što čuvam za sebe. Dođe, ostvarim, kažem sebi da sam prošao ono o čemu sam sanjao i nastavim dalje. Ne bih to da otkrivam.

Da li ste iznenađeni time što ste baš sada pokazali sa kakvim igračkim potencijalom raspolažete?

– Iskreno, ja sam osećao da sam spreman. Osnova mog uspeha je veliki rad. Treniram baš naporno, toliko da mi u klubu kažu da bih mogao malo da odmorim. Međutim, ja znam šta me vodi ka mojim ciljevima. Ovo je proveren sistem rada i primenjujem ga već dve godine u stalnom dogovoru sa mojim privatnim kondicionim trenerom Androm Milutinovićem.

Veljko Birmančević/Profimedia

Kako u Malmeu gledaju na to što vi imate svoj program rada?

– Nemaju ništa protiv, samo što, eto, nekad mi napomenu da bi bilo dobro da zbog važne utakmice budem potpuno odmoran. Naravno, dobro znam kako moje telo reaguje na napor i šta mi je potrebno da bih bio fit. Ovakav način treniranja primenjujem već neko vreme i on je pomogao da mi krene u karijeri nabolje, baš u trenucima kada sam na neki način bio sklonjen i pomalo zapostavljen. Ponekad mi bude žao što ranije nisam započeo da radim ovako kao sad. Mislim da bi sve ovo što mi se danas dešava došlo mnogo pre.

Od Partizana zapostavljen?

– Pa, da. To je bio takav period u mojoj karijeri, poklopilo se da sam ja na početku, a da se klub nalazi u takvoj situaciji da nije imao mnogo vremena i strpljenja za mlađe igrače. Ipak, ja sam takav da prvo uzroke za probleme tražim kod sebe, pa tek onda kod drugih. Možda nije bilo pravo vreme da mi se da šansa, a nažalost, tada nije bilo ni pravilo o “bonusima”. Danas mlađi momci regularno igraju, jer su klubovi prinuđeni da forsiraju mlade igrače. Ja sam umesto prilike u Partizanu, rešenja tražio u pozajmicama Radu i Čukaričkom.

Odrastanje u Malmeu nije išlo lagano od početka?

– Nije bilo lako, jer došao sam u doba korone i prva tri meseca živeo u hotelu, gde, recimo, posle 19.30 nije bilo moguće da se spremi hrana, a napolju je bilo sve zatvoreno. Čim sam došao na prvoj prijateljskoj utakmici sam postigao dva gola, ali posle toga mi je pukao mišić, pa sam ostao van ekipe. Vratio sam se golom protiv drugoplasiranog Elfsborga, ali moralo se proći kroz taj period neigranja, pa novog dokazivanja.

Trener Jon Dal Tomason je imao veliku igračku karijeru i sam je prošao sličan put, jer je kao dečak iz Danske došao u holandski Herenven. Da li je on imao razumevanja za vaš period privikavanja? Kako se gradio vaš odnos?

– Gradio se tako što je napredovao i bio sve bolji iz dana u dan. I on je polako shvatao moj talenat, prilagođavao me ekipi i sada smo došli do toga da imam ulogu u timu kakva mi najviše odgovara. Igram sa potpunom slobodom, krećem se u svim pravcima, mogu da centriram, da napadam prostor kao drugi špic, mogu slobodno da driblam, da šutiram, asistiram… Mogu da igram i po levom krilu, mislim da se i na tom mestu dobro snalazim.

Šutirate i “slobodnjake”, a let lopte kod gola Ludogorecu bio je u stilu onih koje je slao Kristijano Ronaldo u najboljim danima?

– Tačno, ove lopte za Ligu šampiona imaju tu osobinu da u jednom trenutku propadnu. To prevari golmane, iako ide u njihovu stranu. Imao sam dobar osećaj da ću pogoditi samo ako mi kapiten Kristijansen dozvoli da ga izvedem. Ispalo je odlično, jer smo baš zbog toga otišli u Ligu šampiona.

Šta vam je iz ovog ciklusa kvalifikacija ostaje kao delo sa kojim se najviše ponosite?

– Teško mi je da se odlučim. Bilo mi je važno i kad smo pobedili Helsinki mojim golom za 2:1 i kada sam dao golove Rendžersu i Ludogorecu. Svi su mi važni kao i dodavanja posle kojih su saigrači postizali golove.

Odlično se slažete na terenu sa Hrvatom Antonijom Čolakom?

– Da, različiti smo igrači i to je stvar o kojoj treba voditi računa kada se stvara ekipa. Da su igrači drugačijih karakteristika i da se na terenu dopunjuju.

Uskoro vas očekuju i utakmice za reprezentaciju. Očekivali ste poziv selektora?

– Znao sam da će se pratiti ove utakmice za Ligu šampiona, ali sa druge strane računao sam i na to da imamo mnogo igrača iz “ligi petice” koji imaju prednost jer dolaze iz jačih takmičenja. Nadao sam se da bih mogao da budem pozvan. Za te utakmice se živi. Izađeš na teren i daš sve od sebe za svoju zemlju. Teško je pronaći lepši osećaj.

Kažu Srbi iz Malmea da ste po dolasku u grad odmah tražili da vam pokažu gde je crkva?

– Vera je deo mene. Nekima je to čudno, ali kao što ja prihvatam različitost i da možda vera nekome nije bitna, tako želim da drugi razumeju koliko meni znači bog i odlazak u crkvu. Mislim da većina igrača sa Balkana razmišlja kao ja.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike