Na pomolu fudbalski skandal veka! Da li to Čelsi sređuje finansije uz pomoć Saudijaca!

24.06.2023

13:32

0

Autor: G. F.

Bivši kapiten Junajteda Geri Nevil traži proveru svih transfera Plavaca

Na pomolu fudbalski skandal veka! Da li to Čelsi sređuje finansije uz pomoć Saudijaca!
Tod Boli vlasnik Čelsija - Copyright Profimedia

Fudbalska pijaca je otvorena, odrađeno je već nekoliko veoma interesantnih transfera, ali je na pomolu i skandal veka.

Ako se ustanovi da su transferi fudbalera Čelsija zaista poslužili isključivo za "peglanje papira" onda je fudbal u velikoj opasnosti. A možda je ipak sve legalan biznis...

Nekadašnji kapiten Mančester junajteda, danas TV analitičar Geri Nevil javno je zatražio proveru svih transfera koje je Čelsi napravio, te proveriti da li je vlasnik Plavaca Tod Boli zaista vlasnik ili samo predstavnik nekog drugog.

A taj "neko drugi" su Saudijci koji su investirali milijarde u kompaniju Klirlejk koju američki biznismen predstavlja. Kada je svojevremeno kupio Čelsi od Romana Abramovića Boli je već bio "sumnjiv" zbog veze sa ljudima iz Saudijske Arabije, pa se šuškalo da su zapravo oni novi vlasnici Čelsija.

Odmah je to oštro demantovano, ali dešavanja s početka ovog prelaznog roka ponovo otvaraju iste sumnje.

Idemo redom... Ngolo Kante je posle 7 godina napustio Čelsi i prešao u Al-Itihad, Hakim Ziješ ide u Al-Nasr, golman Eduar Mendi u Al-Ahli, Kalidu Kulibali u Al-Hilal. Kalum Hadson Odoi i Pjer-Emerik Obamejang još nemaju novi klub, ali će i njih dvojica put Saudijske Arabije.

I moglo bi se reći da je to sve OK, legitimno da tako kažemo. Klubovi iz Saudijske Arabije imaju novca, tamo svi žele da na fudbalskoj mapi zauzmu čvrstu poziciju i kupuju najbolje kako bi od njih učili. Ali ono što smeta i "bode oči" je da će se sve gore nabrojane prodaje sasvim fino uklopiti i rešiti probleme Čelsija sa finansijskim fer-plejom.

Amerikanac je naime potrošio bezmalo 700 miliona evra na pojačanja, a ekipa je imal jednu od lošijih sezona. Prodajom navedenih igrača Čelsi će zaraditi oko 116 miliona evra i "poravnati" svoje knjige.

- Verujem da bi istog trenutka transferi trebalo da budu zaustavljeni, dok se ne proveri vlasnička struktura u Čelsiju i to da li postoje aspekti ovih transfera koji nisu u skladu sa propisima. Premijer liga bi trebalo da uvede hitni embargo na te transfere, da bi bilo sigurno da integritet igre nije ugrožen. Trebalo bi da se izvrši provera tih transakcija. Neka kontrolor uđe odmah. Ako nešto ne izgleda pravilno onda verovatno i nije. U ovoj situaciji je potrebna nezavisnost što pre - poručio je Geri Nevil.

Vlasnik Čelsija i dalje ostaje pri stavu da nema nikakve veze sa Sauijdskom Arabijom, a u međuvremenu je, kako piše Gardijan, za samo 75 miliona evra kupio gotovo 100 odsto deonica FK Strazbur. Na potezu je pre svega Premijer liga, a onda verovatno UEFA i FIFA.

Trenutno istraga nema, a profesorka finansijske analize na Univerzitetu u Liverpulu iz stručnog ugla konstatuje:

- Čelzi je očigledno odlučio da igrače koji su se dokazali u Premijer ligi prodaje na tržište gde se veliki novac troši na poznate igrače. Saudijci su očigledno rešili da upumpaju novac u svoje klubove kako bi postali atraktivniji za gledaoce, pa i za Premijer ligu. Ako bi se pokazalo da je Čelzi koristio ove transfere da izbegne kazne za kršenje pravila o finansijskom fer-pleju, UEFA bi to sigurno istražila. Ali za sada, nema dokaza o tome - rekla je Keri Papanikolau.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike