Privlačnost Južne Amerike: Kolumbijci zovu Gorana Milojevića

21.12.2020

08:23 >> 00:53

0

Bivši igrač Partizana i Crvene zvezde gostovao u Kolumbiji pre pojave korone

Privlačnost Južne Amerike: Kolumbijci zovu Gorana Milojevića
Copyright MN Press

Na Filipinima je u 2019. godini bio pravi fudbalski pionir. Za samo dve utakmice kao selektor reprezentacije doveo je nepoznate igrače do statusa nacionalnih heroja zbog pobede nad Maldivima i remija sa azijskom silom Kinom predvođenom Marčelom Lipijem.

Pročitajte još

Par meseci posle toga, dok je korona besnela Azijom, držao je predavanja na suprutnoj strani zemljine lopte, u Kolumbiji, a godinu završava kao trener Bačke. Tako izgleda put od 365 dana srpskog stručnjaka Gorana Milojevića, bivšeg fudbalera Crvene zvezde i Partizana, pa nekoliko španskih klubova, francuskog Bresta i meksičke Amerike.

Nismo završili sezonu kao što sam želeo. Mislim da moji momci više vrede od poslednjeg mesta na tabeli. Bilo je tu nekih čudnih odluka, kao moje i bolovanje zbog korone, što će nam otežati borbu za opstanak, ali idemo dalje. Podvlačimo crtu, pa da vidimo šta će nam doneti naredni dani. Ako ostanemo na okupu i još se pojačamo verujem da možemo izboriti ostanak u Superligi – kaže trener Bačke Goran Milojević.

Bivši as “večitih rivala” ostavio je odličan utisak u Kolumbiji, gde je početkom ove godine gostovao u ulozi predavača njihovim mlađim trenerima. Iz Južne Amerike ponovo stiže ista vrsta interesovanja, samo će biti neophodno da se ono uskladi sa obavezama u Bačkoj.

Privatna arhiva

Imam otvoreni poziv da ponovo održim seriju predavanjima trenerima u Kolumbiji. Ove godine, pre nego što će se u martu raširiti korona po celoj Evropi, imao sam te javne časove u četiri kolumbijska grada. Kod njih je sistem školovanja drugačiji. Nije uređen kao ovde gde je UEFA uvela PRO licence, ali se suština ne razlikuje previše. Predavači imaju teoretski deo, pa praktično izvođenje na terenu i to sve prate budući treneri. Bilo mi je zanimljivo da im odgovaram na pitanja, jer prvi put sam imao takvu ulogu. U toj razmeni pitanja i odgovora najbolje vidiš kakva su njihova razmišljanja o fudbalu i kako planiraju da im igraju ekipe.

Kolumbijski fudbal krupnim koracima ide napred. Baza mladih igrača je velika i prirodno su talentovani za igru, jer su brzi i vešti sa loptom. Namera im je da pojačaju stručni rad i kod mlađih i kod profesionalnih fudbalera kako bi i taktički išli u korak sa talentom, pa će zato insistirati da im u goste dolaze treneri iz Evrope, pre svega oni koji savršeno govore španski jezik.

Privatna arhiva

Milojević je sedam godina igrao u španskoj Primeri za Majorku, Seltu, Meridu i Viljareal i jednu sezonu u meksičkoj Americi. Pre Španije, kao igrač Partizana počeo je internacionalnu karijeru u francuskom Brestu.

Privatna arhiva

Kolumbijci su došli do mene preko mojih španskih prijatelja i msilim da je ta epizoda prošla na obostrano zadovoljstvo. Video sam da su i organizatori i treneri bili zadovoljni onim što sam im prikazao, a i organizacija je bila vrhunska! Realno, iznenadili su me profesionalnim odnosom. Igrao sam ja u Meksiku i znam kako cela Latinska Amerika gleda na fudbal, ali Kolumbija je bila daleko iznad onog šta sam ja mislio o njima pre nego što sam tamo došao. Na svakom koraku samo sam osećao veliki respekt. Pred početak svakog predavanja intonirale su se himne Srbije i Kolumbije, naša zastava na svakom mestu gde sam došao.

Korona je i Kolumbijcima stvorila mnogo problema, jer za razliku od naših, tamošnji klubovi velike deo budžeta grade na novcu od ulaznica.

Odveli su me na tri njihove utakmice. Tada je još korona bila daleko od njih, pa su tribine bile pune, a ta zarada od karata im je po važnosti odmah posle TV prava za punjenje budžeta. Mnogo ulažu u igrače. To su jaki ugovori i za evropske uslove. Što se tiče infrastrukture, uslova za rad, sve je to na jako visokom nivou. Najviše me je, ipak, iznenadilo to poštovanje koje imaju prema trenerima. Tamo se trener sluša i ceni i to se vidi u ponašanju igrača i predsednika klubova, a upoznao sam ih nekoliko.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike