"Ten Hag ima manje pobeda od Solskjera, ne može da beži od toga!" - Legenda Mančestera udarila na trenera

11.05.2023

17:54

0

Autor: P.K.

"Moramo da pričamo o takozvanom napretku pod ovim trenerom"

"Ten Hag ima manje pobeda od Solskjera, ne može da beži od toga!" - Legenda Mančestera udarila na trenera
Jork i Ten Hag, ilustracija - Copyright Profimedia/Tanjug/AP Photo/Ian Walton

Dvajt Jork je javno rekao da mu je prilično sumnjiv "takozvani napredak" Mančester junajteda pod Erikom ten Hagom. Legenda kluba sugerisala je da rezultati Holanđanina u Premijer ligi "nisu bili dovoljno dobri".

Jork, koji danas radi kao trener u prvoj ligi Australije, bio je saigrač sa Solskjerom tokom čuvene sezone i triple krune 1999. godine.

On smatra da bi Ten Haga trebalo "prozvati" zbog učinka.

- Činjenica da je Erik ten Hag izgubio devet utakmica u Premijer ligi donosi neka pitanja. Ako ste menadžer Mančester junajteda, bićete pod lupom zbog sitnih detalja ili grešaka. Nema mesta za sakrivanje - rekao je Jork pa nastavio:

- Ole Gunar Solskjer je imao bolji učinak od Ten Haga u svoje dve pune sezone na čelu kluba. Ljudi pričaju o napretku koji smo ostvarili i boljem stilu fudbala koji igramo. Mančester junajted je stigao do finala FA kupa, osvojio Liga kup i daleko dogurao u Ligi Evrope, tako da postoji napredak, ali moramo ukazati na činjenicu da je Ten Hag izgubio više utakmica u Premijer ligi nego Solskjer u sezonama 2019/20 i 2020/21.

Junajted je trenutno četvrti i ima četiri utakmice do kraja, sa dva boda manje od Njukasla i bodom više od Liverpula, koji ima meč više, ali igra u mnogo boljoj formi.

- Rezultati ove sezone nisu bili dovoljno dobri, Mančester junajted gleda preko ramena i očajnički pokušava da zadrži četvrto mesto. Nisam siguran da je to mesto na kojem klub želi da bude. Ten Haga treba pohvaliti kada tim igra dobro, ali i kritikovati kada stvari krenu loše.

Iako Jork ima pravo kada kaže da je Ten Hag izgubio više utakmica ove sezone nego Solskjer tokom svoje dve pune sezone, statistika govori drugačiju priču kada se uporedi njihovih prvih 34 utakmica u ligi.

Obojica menadžera izgubili su devet utakmica, ali Erik ten Hag je ostvario tri pobede više (19) u odnosu na Solskjera (16). Tim je, međutim, postigao 49 golova, šest manje nego pod Solskjerom, i primio 41 gol, jedan više nego pod bivšim šefom.

Ipak, pod Ten Hagom tim je zabeležio više nego duplo utakmica bez primljenog gola (15) u odnosu na sedam koje je ostvario sa Solskjerom.

Ukupno gledano, Ten Hag je bio na čelu 57 utakmica u svim takmičenjima od svog imenovanja prošlog leta, od kojih je pobedio u 37, remizirao u devet i izgubio u 11. To je primetno bolji rezultat u istom periodu u poređenju sa njegovim norveškim prethodnikom.

U prvih 57 utakmica pod vođstvom Solskjera, tim je ostvario samo 29 pobeda, 13 remija i 15 poraza.

Ten Hag je takođe odveo klub do osvajanja Liga kupa i plasmana u finale FA kupa.

Sa lošije strane, "đavoli "su pretrpeli razočaravajući poraz i ispadanje iz Lige Evrope i još uvek nisu osigurali mesto u Ligi šampiona naredne sezone. Dalje, u Ten Hagovom terminu, Junajted je pretrpeo teške poraze od Liverpula i Brentforda, kao i neočekivane poraze od Brajtona i Vest Hema.

Solskjer je uspeo da odvede klub do trećeg i drugog mesta, kao i do finala Lige Evrope 2021. godine.

Ipak, bio je snažno kritikovan zbog svog stila igre i na kraju je otpušten u novembru 2021. godine nakon lošeg starta sezone u kojem je klub sakupio samo 17 bodova iz 12 utakmica.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike