Legendarni trener Partizana postao besmrtan – rodni grad mu se odužio na poseban način!

19.04.2023

19:52

0

Autor: A. Š.

Ivica Osim je za života ušao u istoriju jugoslovenskog, austrijskog i japanskog fudbala, a danas ga je njegovo Sarajevo učinilo večnim

Legendarni trener Partizana postao besmrtan – rodni grad mu se odužio na poseban način!
Ivica Osim - Copyright MN Press

Gde god da je radio Ivica Osim je ekspresno upisivao svoje ime u istorijske almanahe… Bilo da se radi o klupskom ili reprezentativnom fudbalu, Štraus sa Grbavice ostajao je upamćen po sjajnim rezultatima.

Koliko je popularni Švaba bio veliki govori i to što je status legende Partizana zaslužio za samo jednu sezonu koliko je proveo na stadionu u Humskoj, a posle njegove smrti oplakivali su ga podjednako na prostorima bivše Jugoslavije, Austrije, Japana…

Nekoliko meseci pošto je Osim otišao u večnost, besmrtnim ga je učinio Grac, a danas je isto učinilo i njegov rodni grad. Skupština Kantona Sarajevo donela je odluku o promeni naziva Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima, na inicijativu koju je sredinom prošle godine podneo Željezničar.

S obzirom da je predlog Želje prvo morao da prođe Opštinsko veće Novog Sarajeva, potom i Komisiju za obeležavanje, čuvanje i negovanje istorijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo pre nego što je došla na glasanje, ne čudi zbog čega se na realizaciju sjajne ideje čekalo skoro godinu dana, a zanimljivo je da je odluka usvojena sa 25 glasova za i pet uzdržanih.

Očekivano, u bulevaru Ivice Osima nalazi se stadion „Grbavica“ u čijoj je blizini nekadašnji trener Šturma i selektor Japana rođen, odrastao, a potom i počeo fudbalsku karijeru.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike