21 godina od poslednjeg EP i nastavljamo da brojimo: Mitrovićev promašaj sa penala produžio tugu

12.11.2020

22:38 >> 22:46

0

Slabo izdanje orlova kažnjeno u penal seriji

21 godina od poslednjeg EP i nastavljamo da brojimo: Mitrovićev promašaj sa penala produžio tugu
Copyright MN Press

Reprezentacija Srbije nastavlja po starom. Pobedom u penal seriji Škoti su izborili učešće na kontinentalnom takmičenju, a naši će posle 21 godine odsustva nastaviti da odbrojavaju do tog srećnog trenutka. Meč je posle 90 minuta završen 1:1, a “orlove” je poraza spasio gol Luke Jovića u poslednjim trenucima regularnog dela utakmice.

Previše improvizacije u taktičkim zamislima selektora, mnogo straha kod ključnih igrača u veznom redu i odsustvo želje da se preuzme odgovornost, oterali su reprezentaciju Srbije u dramatičnu završnicu sa penal serijom, gde su poraženi od Škota posle promašaja Aleksandra Mitrovića u poslednoj seriji šuteva sa bele tačke. (TOK UTAKMICE)

Rani žuti za Milenkovića i povlačenje pred kazneni prostor Rajkovića, nije to bio dobar početak “orlova” na meču decenije. Škotima je prepušten posed i ništa naročito zabrinjavajućeg nije bilo u njihovim dodavanjima, ali je sa druge strane brinulo što su naši grešili već kod drugog razmenjenog pasa na polovini protvnika ili su to bile preduge kombinacije između štopera, koje bi se pod pritiskom rivala završavale Rajkovićevim ispucavanjem daleko u prostor.

Tek u 23. minutu Tumbakovićevi momci su pokazali zašto su proglašeni za favorita. Tadić je pronašao Mitrovića u srcu šesnaesterca, usledila je njegova “povratna” do ivice kaznenog odakle je zamalo neprecizno tukao Lukić.

Uzvratili su još rivali u 32. minutu, kada je izgledalo da mogu nešto više od mlakog šuta Mekgina, pa se onda meč do kraja poluvremena pretvorio u pravu fudbalsku uspavanku.

Nismo imali Sergeja iz Osla i Istanbula, Lazović nije mogao da pronađe način za prolazak Robertsona, kao ni Kostić na drugom boku, dok je Tadić previše lopti čekao da mu dođe u noge, kada je uglavnom bio okrenut leđima golu. Zato su Lukić i Maksimović, igrajući sa najmanjim mogućim rizikom, vraćali lopte unazad do štopera koji bi onda tražili spas u dugim loptama ka Mitroviću u napadu.

Još je lošiji bio uvod u nastavak meča. Prvo je greška Sergeja otvorila kontru, koja se završila padom štopera Mitrovića na leđa pred zahuktalim Robertsonom. Sreća je u tim trenucima pogledala Srbiju, jer je jedan od najboljih levih bekova promašio gol sa 16 metara, ali zato nije bilo te sreće u 52. minutu kada je sa istog mesta šutirao Kristi. Lopta je od stative završila u mreži za 0:1. Bila je to kazna za sporu, nekonkretnu, čak i bojažljivu igru “orlova” i nagrada za tim koji je pokazao želju da ono malo znanja pretoči u svoj uspeh.

Ništa, nažalost, vođstvo nije promenilo u izgledu “orlova” čak ni kada je roviti Kostić ustupio mesto Mladenoviću, Jović zaigrao umesto Maksimovića, a Katai zamenio indisponiranog Sergeja.

Gudelj se tako preselio u vezu, a formacija je iz 3-5-2 prešla u 4-4-2. I nije mnogo vredelo. Opet su Škoti bili bliži da dupliraju prednost nego naši izjednačenju, energija kao da je potrošena u produžecima sa Norveškom, pa se moglo lako naslutiti na šta bi ličila utakmica da su na stadionu bili navijači. Međutim, mogli su tvrdi Škoti i bez te pomoći.

Protivnik im je bio živ, ali niti je tu bilo ideje, niti su noge bile u stanju da spreče dalje brukanje, sve dok u tom očajanju, u 90. minutu, Mladenović nije centrirao iz kornera a Jović se sa pet-šest metara glavom poklonio za 1:1.

Neshvatljiva greška jednog ostrvskog tima da prekid tako loše organizuje i ostavi potpuno nebranjenog napadača Reala da meču donese potpuno drugačiji tok.

Sve je u produžecima krenulo drugačije kako je Gudelj hvatao ritam u vezi i počeo on da diktira igru. Konačno je stvoren pritisak, koji je slamao otpor Škota, dobijen je sigurniji pas, ali čekao se onaj poslednji koji bi spojio strelca sa golom.

Uzalud. Penali su morali da odluče putnika na Evropsko prvenstvo, a tu su spretniji i srećniji bili Škoti, jer je Mitrović bio jedina slabia karika u tom lancu šutera sa obe strane.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike