Počinje ramazan! Neki od poznatih sportista su se strogo pridržavali posta, a neki imaju i "oprost"

23.03.2023

06:49

0

Autor: 24sedam

Nekadašnja NBA zvezda Olajdžuvon je čak odbijala vodu, Salah i Mane postili uoči finala Lige šampiona

Počinje ramazan! Neki od poznatih sportista su se strogo pridržavali posta, a neki imaju i "oprost"
džamija (2) - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Ramazan ove godine počinje danas i trajaće 29 dana. Ramazan podrazumeva da se islamski vernici pridržavaju posta, odnosno da se moraju uzdržavati od hrane, pića i seksualnih odnosa, od zore pa do zalaska sunca. Ramazanski post završava se Ramazanskim bajramom.

Ovakav način života tokom skoro mesec dana profesionalnim sportistima može međutim da predstavlja problem. Svaki sport iziskuje veliki napor, pa samim tim i "jaku" ishranu. U većini slučajeva, sportisti muslimani imaju "dozvolu" da se ne pridržavaju strogih pravila ramazanskog posta.

Naime, oslobođeni su svi oni nisu u mogućnosti da se pridržavaju posta, kao na primer bolesnici, trudnice, dojilje, putnici namernici, radnici koji se bave teškim fizičkim poslovima... Postoji i mogućnost svojevrsnog "otkupa" svakog dana posta. Naime, svaki dan kršenja pravila posta će biti oprošten, ako se nahrani jedan siromah za svaki dan posta.

Jedan od najpoznatijih sportista koji je strogo poštovao pravila vere je Hakim Olajdžuvon.

Nekadašnji NBA as, svojevremeno zvezda Hjustona je često postio tokom dana utakmica, čak i kada je to bilo izuzetno zahtevno zbog fizičke aktivnosti i napora koje zahteva košarka. Tokom posta, Olajdžuvon je takođe odbijao vodu da bi održao svoj duhovni i fizički fokus.

 

 

Kako je sam izjavljivao, post mu je pomogao da se oseća bolje tokom utakmica tako što se osećao lakše i brže, a i primetio da je post važan deo njegove duhovne prakse koji mu je pomogao da se fokusira na svoje ciljeve i postigne vrhunske rezultate u košarci.

Sličnih primera je bilo i u fudbalu i to malo skorijih. Tako su pre nekoliko godina Mohamed Salah i Sadio Mane (sada igrač Liverpula) najavili da će postiti uoči utakmice finala Lige šampiona sa Realom.

- Sigurno ću postiti. Postiću svih 30 dana. Svi ovi uspesi koje postižem su predodređeni Alahovom mudrošću - izjavio je tada Salah, a koliko Mane poštuje veru pokazuje i primer od prošle godine.

Pošto je potpisao za Bajern, učestala je praksa da se ekipa iz Minhena tradicionalno slika na početku Oktoberfesta sa kriglom piva u ruci. Ali Senegalac je odbio dodir sa alkoholom, jer mu vera to strogo zabranjuje. To je učinio i Marokanac Nusar Mazraui, pretpostavlja se iz religioznih razloga.

I u našem sportu je mnogo sportista i sportiskinja muslimana, ali većina njih ne poštuju pravila posta, iz ranije navedenih razloga.

Na primer prošle godine, muftija beogradske Islamske zajednice Srbije, Mustafa Jusufspahić je ugostio trojicu (tadašnjih fudbalera) Crvene zvezde, El Fardu Bena, Sekua Sanoga i Aksela Bakajoka iz Crvene zvezde, kao i Bibarsa Natha koji je i dalje u Partizanu. Četvorica fudbalera pozvani su na iftar tokom meseca ramazana, kada muslimani obeduju nakon celodnevnog posta.

Ali bilo je i slučajeva, kada su se fudbaleri u Srbiji strogo pridržavali posta. Pa je tako ostala upamćena scena od pre dve godine, kada je Miloš Jojić tokom utakmice Partizana i Mačve dao nešto što je delovalo kao papir Sejdubi Sumi. Gvinejac je to i pojeo, a kasnije je sve objasnio.

- U toku je ramazan i moja porodica i ja kao vernici se pridržavamo verskog posta, pa zato ne jedem i ne pijem u toku dana, do zalaska sunca. Već oko 19.30 sam mogao da jedem i Zeka mi je dao proteinsku čokoladicu da bih dobio energiju za nastavak utakmice - rekao je tada Suma.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike