Optužen "Hitlerson" - nosio dres Lacija sa brojem 88, u pitanju je nemački državljanin, osuđivani huligan

22.03.2023

13:33

0

Autor: P.K.

Policija ga brzo pronašla podignuta optužnica, svi se ograđuju

Optužen "Hitlerson" - nosio dres Lacija sa brojem 88, u pitanju je nemački državljanin, osuđivani huligan
Navijači Lacija, ilustracija - Copyright AP Photo/Andrew Medichini

Roma i Lacio su igrali meč Serije A, posle koga su sevale varnice, a dok se na terenu odvijao derbi najvećih rivala, u javnosti su odjeknula dešavanja sa tribina, koja su imala mnogo veći uticaj i zauzela više medijskog prostora.

Na tribinama se, naime, pojavio navijač u dresu Lacija sa brojem 88 i prezimenom "Hitlerson". Broj 88 je inače šifra koju koriste neonacisti: Slovo "h" je osmo u abecedi, tako da "88" predstavlja "HH", odnosno "hajl Hitler", zloglasni nacistički pozdrav.

Policija ga je brzo pronašla, zahvaljujući nadzornim kamerama na stadionu, i utvrdila da je u pitanju Nemac. Ispostavilo se da je ista osoba optužena za upadanje u teren tokom rimskog derbija 2009.

Tužilaštvo je otvorilo slučaj zbog navodnog kršenja Zakona Manćino, koji zabranjuje propagiranje ideja zasnovanih na rasnoj ili etničkoj superiornosti, ili mržnju, kao i činove ili podsticanje činova diskriminacije na osnovu etničkih, rasnih ili verskih razloga. Kazna zatvora je do 18 meseci, a kazna do 6.000 evra.

 

 

Lacio je pobedio 1:0, ali je meč pokvaren antisemitskim skandiranjem dela navijača Lacija. To se odnosi na skandiranje u kome se "romanisti" "vređaju" tako što im se govori da "idu u sinagoge da se mole".

Sportske vlasti ispituju slučaj tog skandiranja.

Lacio je izdao saopštenje u kome je osudio antisemitizam, navevši da sarađuje sa vlastima u naporima "da se ova pojava izbegne i izoluje i da se protiv nje bori".

Lacio je samo jedan od mnogih italijanskih klubova koji imaju problem sa ekstremnim desničarima među navijačima. Ti huligani su odgovorni za loš glas kluba. U januaru je severna tribina, na kojoj se okupljaju "ultra" navijači", bila zatvorena na jednoj utakmici zbog vređanja na rasnoj osnovi suparničkih fudbalera.

Antisemitizam je osudila i grupa navijača "Lacio e Liberta", koji pokušavaju da se bore protiv stereotipa koji sve pristalice tog kluba gledaju kao na neonaciste.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike