Piksi se obratio naciji i otkrio da je pregovarao sa Bajčetićem i ko se penzionisao! Više vas zanimaju oni kojih nema, od onih koji su tu!

20.03.2023

12:44

0

Autor: A. S.

Pred nacionalnim timom su dva bitna meča u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Piksi se obratio naciji i otkrio da je pregovarao sa Bajčetićem i ko se penzionisao! Više vas zanimaju oni kojih nema, od onih koji su tu!
Dragan Stojković Piksi - Copyright MN Press

Fudbaleri Srbije danas će se okupiti u sportskom centru u Staroj Pazovi, prvi put nakon Mundijala i u narednih nekoliko dana raditi na mini pripremama za kvalifikacione duele za Evropsko prvenstvo, najpre sa Litvanijom u Beogradu, pa potom i Crnom Gorom u Podgorici.

Tom prilikom, selektor nacionalnog tima, Dragan Stojković Piksi se obratio medijima i progovorio o spisku igrača na koje računa, a otkrio je i da se jedan igrač povukao iz nacionalnog tima.

- Ispada da vas više zanimaju onih koje nema, od onih koje ima. Ima ih još, pa nikom ništa. Nalazimo se pred početkom novog ciklusa i odmah da kažem da je naš cilj prioritet da se plasiramo na Evropsko prvenstvo i učinićemo sve da dođemo do željenog cilja. Što se tiče kompozicije tima, mislim da je ovo bila grupa igrača koja je najpotrebija protiv Litvanije i Crne Gore. individualno, da pričam koga nema, otišli bismo daleko. To je moja odluka i stojim iza nje. Ima razloga i znate sami da sam otvoren i da sam korektan - kazao je Dragan Stojković Piksi i dodao da tu "nema ljutnje.

Naime, na spisku sa Mundijala, ovog puta nema Darka Lazovića, Srđana Babića i Stefana Mitrovića.

- Pratili smo formu, minutažu i grupa igrača koja je na spisku je ono najpotrebnije Srbiji - rekao je selektor i otkrio da ga je golman Marko Dmitrović u međuvremenu kontaktirao kako bi mu saopštio odluku:

- Što se tiče Marka Dmitrovića, obavestio nas je da više neće igrati za reprezentaciju Srbije i da hoće da se posveti klupskim obavezama. Ja mu se zahvaljumen na svemu. Po njegovim rečima imamo dovoljno mladih igrača kojima treba pružiti šansu i to je to. Nema nikakvih problema. To je istina - rekao je Piksii.

- Planirali smo poziv golmanu Vladanu Kovačeviću i nismo hteli da rizikujemo, jer nisu stigli papiri. Biće pozvan čim to bude rešeno.

Mladi igrači

- Ima dosta mladih igrača, Samardžić je mlad i dobro je što se došlo do toga i uspeli smo da rešimo taj problem i da ga ubedimo da ispred Nemačke izabere Srbiju. Svojim igrama treba da opravda očekivanja, ali hajde da od njega ne očekujemo previše. Vreme će pokazati. Drago mi je što su ti igrači zasluženo tu, ali bi spisak bio preko 30, a to je što se mene tiče glupo. Mnogo sam zadovoljan da sam video na delu dobrog igrača iz naše lige koji su odazvali pozivu da igraju protiv SAD, iako nisu morali, što poštujem - kazao je Piksi

Na spisku ovog puta nema ni Nemanje Maksimovića.

- Maksimović iz Hetafea nije tu, a ima moje poverenje. Dokazan je fudbaler i nema šta da mi se dokazuje, ali to ne znači da neće biti na sledećem spisku i to zna i sam - rekao je selektor Srbije.

Srbija je uspela da se izbori za Lazara Samardžića, koji će debitovati u dresu sa nacionalnim grbom, a selektor je otkrio da se priča i sa mladim Stefanom Bajčetićem, koji nastupa za Liverpul.

- To što ste pisali je uglavnom istina, kontakt sa Samardžićem nije od juče, nego traje već duže vreme i ja sam neko ko ne želi da stvara pritisak nikome. I mislim da je bilo prošle godine kada je igrao protiv Milana i to sam gledao, a vaše kolege su pitale što ih ja gledam. Otišao sam da gledam Lazara i da se uverim na delu za njegove fudbalske kvalitete. Od tada datira kontakt i potom smo imali dogovor krajem godine. Mislim da je to lepa stvar za srpski fudbal i to je njihova odluka, ne mogu ja nikog silom da nateram - kazao je Stojković, pa se osvrnuo na slučaj sa Bajčetićem:

Pregovara se sa još jednim igračem

- Zašto su došli da igraju za Srbiju? To će oni da vam kažu... Ima još nekoliko igrača, ali ne mogu da vam kažem o kojima se radi, ali pratimo ih. Mislim da... Na spisku je taj fudbaler, ne pričam gluposti, nego ono što je istina i videćemo kakve su šanse, ali radi se o kvalitetnom igraču - otkrio je selektor.

- Bajčetić, sve ovo što se dešavalo oko njega, sve je prebrzo došlo za klinca od 18 godina... To je talenat, puno obećava, znate celu istoriju, rođen je u Španiji. Obavio sam razgovor i sa njim i ono što je važno je da nije spreman da igra ni za Španiju ni Srbiju, to je moje lično mišljenje. To je prebrzo došlo na njegova leđa, a sad se i povredio i šteta što neće igrati do kraja sezone. Nećemo se predati, ali nećemo ubeđivati i vršiti pritisak.

Osvrnuo se potom selektor na kvalifikacione mečeve i istakao da ide korak po korak. Fokus je najpre na duelu sa Litvanijom, pa tek onda sa Crnom Gorom.

-  Nismo se još kvalifikovali na Evropsko prvenstvo, svi smo u istom šeširu i po meni je to teška grupa i neću da dozvolim da se kaže da je to laka grupa, nema lake grupe i protivnika. Za mene je ovo najteža grupa i samo sa tim pristupom možemo da se nadamo nekom uspehu. Bude li iko pomislio da je utakmica sa Litvanijom laka, taj je u velikom problemu - naglasio je selektor i dodao:

- Ponoviću, volimo da idealizujemo stvari i da budemo nerealni, da gledamo sa emocijama i ne smatram da smo favoriti u grupi. Što smo? Što su oni slabiji od nas? Degute je što nismo 24 godine na Evropskom prvenstvu... Sve ekipe u Evropi koje kreću u kvalifikacije imaju isti cilj.

O Crnoj Gori nije želeo previše da govori, jer pre tog meča je duel sa Litavnijom.

Đorđe Petrović

- Amerikanac je ostavio fantastičan utisak na mene, ali mogao je bez problema da se nađe na spisku. On je na spisku i pokazao je u Los Anđelesu da je golmančina. Isto je i sa Rosićem, Dmitrović je u pravu da imamo plejadu mladih golmana i odlično se postavio - pohvalio je selektor mladog golmana.

- Kako ko uzima i kako ko želi da vidi... Mi ćemo tu utakmicu gledati na sportski način i to je samo još jedna utakmica u nizu koja nas čeka u kvalifikacijama i tu se priča završava. Kako je ko gleda, ne znam... Igraju 22 igrača na terenu i to je sigurno, a to je ono što mene zanima. Zabranjeno je da se priča o Crnoj Gori, samo o Litvaniji - naglasio je Piksi.

U ovom trenutku, ekipi je neophodna podrška, najpre na stadionu u petak, protiv Litvanije.

- Podrška je uvek rado viđen gost i potrebna je, znam da su razočarani navijači, pred nama su novi izazovi i ove kvalifikacije su mnogo važne za nas. Moramo da radimo, trčimo da se borimo, pobeđujemo i to je jedini lek da biste imali podršku i morate ljude da učinite zadovoljnim. Pokazali su da daju sve za Srbiju, igrali su i pod injekcijom u Kataru i pokazali su privrženost reprezentaciji - rekao je Piksi.

- Selektor je takođe, uputio i jedno izvinjenje naciji, zbog očekivanja koja su posedovali.
 

Saradnja sa mladom reprezentacijom

- Što se tiče Stefana Mitrovića iz Crvene zvezde i Vladimira Lučića, odlučili smo da posle mog razgovora sa Stevanovićem da igraju za mladu reprezentaciju - rekao je  selektor i zahvalio se fudbalerima koji su bili na okupljanju Srbije za meč sa SAD u januaru. Svim igračima su otvorena vrata reprezentacije, igrali u zemlji ili inostranstvu - kazao je Piksi.

 
Dugujem, ali dugujem, izvinjenje naciji zbog očekivanja koja su bila prenaglašena i dugujem izvinjenje svima koji su bili u Dohi i uz nas. Pružali su nam podršku, ali smo razočarali. Ove kvalifikacije za EP bi trebalo da povrate ponovo ugled i reputaciju koju smo stvarali dve godine. Smatram da moramo da budemo spremni na to da će svaka utakmica u kvalifikacijama predstavljati finale i na to ćemo gledati", ne želimo da razočaramo.
 
Na kraju je bilo govora i o predsedničkim izborima u FSS-u.

- Kao što znate, ja se nisam bavio izborima u FSS i to nije moj posao. Ko god da hoće da me uvuče u to... Znate šta je moj deo posla i fokusiran sam na to. Bio sam na toj Skupštini poštujući FSS i mislim da je bilo lepo naći se na tom događaju. Mislim da je dobro da se stvorilo rukovodstvo i da ćemo imati stabilnu situaciju da se zna ko je predsednik, generalni sekretar, direktor... Što se tiče mog odnosa sa Džajićem, tu nema problema, bar sa moje strane, nikad nismo bili u svađi, ali nismo bili u komunikaciji. Možete nekog da ne vidite deset godina i da imate dobar odnos. Mislim da ćemo imati dobar odnos i dobru podršku, što je važno - rekao je Dragan Stojković Piksi.

 

 

Srbiju očekuju dve utakmice, najpre u petak, 24. marta sa selekcijom Litvanije u Beogradu, a potom tri dana kasnije sledi gostovanje u Podgorici, ekipi Crne Gore.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike