Top 7 stranaca u Partizanu: Crno-beli su umeli da izaberu prave!

24.01.2023

05:56

1

Autor: D. P.

Crno-beli su poslednje dve decenije imali preko deset fudbalera sa stranim pasošima koji su golovima i ponašanjem postali omiljeni među navijačima

Top 7 stranaca u Partizanu: Crno-beli su umeli da izaberu prave!
Copyright MN Press

Od kako je u zimu 2003. godine u Humsku stigao čuveni nigerijski štoper Taribo Vest, Partizan je od navijača proglašen za klub koji ume da odabere kvalitetnog stranog fudbalera.

Prošlo ih je za ove dve decenije na desetine. Birali su ih Nenad Bjeković, Ivan Tomić, Albert Nađ, Mladen Krstajić i Ivica Iliev. Mnogi su bili pravi stubovi ekipe, a pojedini su igrom, zalaganjem i učinkom kod navijača zaslužili zvanje legende.

7. Taribo Vest

Nije previše trošen u domaćem prvenstvu. Procena tadašnjeg trenera Lotara Mateusa bila je da mu sačuva hronično povređena kolena za izazove u Evropi i to racionalno korišćenje igrača sa problematičnim datumom na zvaničnoj krštenici pokazalo se kao pun pogodak.

MN Press
Ronaldo i Taribo Vest

 

Taribo je poveo tim ka Ligi šampiona, u dva meča sa Njukaslom pokazao liderstvo, a  ostalo je istorija.

6. Everton Luiz

Došao je iz švajcarskog Sen Galena za 450.000 evra i za dve godine postao je toliko voljen da bi ga većina navijača i danas u poznoj 34. godini rado videlo u crno-belom dresu.

Everton je došao posle odlaska Ilieva u Švajcarsku da gleda Dejana Janjatovića, Srbina, učenika iz omladinske škole Bajerna. U prvoj polusezoni videla se neverovatna energija, brzina i želja za borbom, ali prave stvari su došle u sledećoj takmičarskoj godini kada je osvojena dupla kruna.

MN Press
Everton

 

Otišao je u SPAL za 800.000 evra u zimu 2018. godine, kada su crno-beli izborili evropsko proleće. U statistici je ostalo zapisano da je odigrao 73 prvenstvena meča i postigao je tri gola, od kojih jedan Zvezdi na Marakani za 1:1.

5. Umar Sadik

U Partizan je stigao iz Rome na preporuku najbližih saradnika Ivice Ilieva Dejana Rusmira i Gorana Arnauta, sa teškim bremenom nepoverenja koje nosi svaki igrač sa pet-šest pozajmica u nogama.

Ponovo hazarderski odigrano od sportskog direktora i posle 23 gola i 19 asistencija u jednoj sezoni napravljen je najveći transfer stranog fudbalera u istoriji srpskog fudbala.

MN Press
Umar Sadik

 

Da nije zarade od preko 10.000.000 evra od koje je klub živeo tokom svih ovih post-covid godina, Nigerijac se možda i ne bi našao na Top 7 listi najboljih stranaca.

 

4. Leonardo

Kao u leto totalne rekonstrukcije tima kada su dovedeni Moreira, Žuka i Dijara, u prelaznom roku pred start sezone 2016/2017 tražilo se gotovo nemoguće - čudotvorac sa pobedničkim mentalitetom, koji će totalno promeniti ambijent, podići ekipu, učiniti sve boljim nešto što su bili...

Sve karte su bačene na Leonarda od strane Ivice Ilieva i rizik se isplatio, jer ispalo je da su svi ti zahtevi bili spakovani u sjajnom Brazilcu koji je besprekorno delovao u tandemu sa Urošem Đurđevićem.

MN Press
Leonardo

 

Obojica su postigla po 24 gola te sezone, pa je najviše zahvaljujući njima doneta u Humsku poslednja dupla kruna. Otišao je sledećeg leta u Saudijsku Arabiju za obeštećenje od 4.000.000 evra.

3. Kleo

Došao je u Partizan u leto 2009. godine, posle sezone u Crvenoj zvezdi i odluke njenog rukovodstva da ne otkupi ugovor od portugalskog trećeligaša Moskavidea (400.000 evra prema Transfermarktu).

Kao i Moreiru i njega je doveo Ivan Tomić, i kao i u tom slučaju, Brazilac se posle par nedelja privikavanja osećao kao dete kluba sa Teleoptika.

MN Press
Kleo

U klubu se zadržao dve i po sezone. Doneo je dve titule i jedan kup, 30 golova i 15 asistencija, jedan plasman u Ligu šampiona i na kraju oko 4.000.000 evra obeštećenje za prelazak u kineski Gvangdžou Evergrande.

Ostaće zapisano da je bio prvi strani fudbaler Partizana koji je dobio srpski pasoš zbog čega su i navijači želeli da mu selektori pošalju poziv u našu reprezentaciju.

2. Almami Moreira

Ako bi se gledala ljubav navijača prema stranim igračima, osvojeni trofeji, omalenom Portugalcu bi dali ili mesto broj 1 ili odmah sledeće ispod. Odigrao je tri i po godine u Humskoj.

Period njegovog dolaska poklapa se sa stvaranjem novog imidža Partizana koji su počeli da stvaraju sportski direktor Tomić, gensek Petrić i trener Miroslav Đukić, a na terenu trijumvirat Žuka-Moreira-Dijara.

MN Press
Moreira

 

Osvojio je tri titule i dva kupa, odigrao preko sto ligaških utakmica i od navijača dobio nadimak "Dr Mo". Pamtiće se da je odigrao meč protiv kiparskog Apoela, uprkos tome što ga je porodica čekala u Portugalu zbog smrti majke. Kada bi se ovom istorijski vrednom pojačanju tražila mana onda bi to bio osećaj bespomoćnosti kada se pređe granica.

Svake godine, sa izuzetkom one kada je Partizan eliminisan iz Evrope zbog nereda u Mostaru protiv Zrinskog, crno-beli su bili u grupnoj fazi UEFA takmičenja, ali na tom planu su izostali Moreirini podvizi. Uteha su mu bili derbi mečevi, gde zvezdaši nisu pronalazili odgovor za njegovu igru.   

1. Lamine Dijara

Opevan je u pesmi "grobara" koja se i danas rado peva na jugu zato što se pamti da je klubu doprineo sa četiri titule i dva kupa. Odigrao je 112 mečeva, postigao je 56 golova i imao još 25 asistencija. Na derbijima je pogodio pet puta i u evro-takmičenjima devet.

MN Press
Lamine Dijara i Duško Tošić

 

Njegov dolazak koštao je Partizan tričavih 60.000 evra portugalskom Beira Maru, a sreća koju je doneo neizreciva. Nijedan stranac nije se identifikovao sa klubom kao ovaj momak iz Senegala i nijedan posle njega nije toliko puta bio na ramenima navijača.

Lista prekobrojnih

Ukusi su različiti, pa zbog toga treba očekivati zamerke nemalog broja ljubitelja Brazilca Žuke, Princa Tejga, Tavambe, Ivanova, Rikarda, Natha, Mede Kamare, Ifeanija Emeghare, Božinova, Odita, Pjera Boje, Asana... Takođe, Jovetić, Saveljić, Stefan Savić, Simon Vukčević i svi ostali Crnogorci ostaju zauvek zapisani pod "naši", pa nisu ni bili u konkurenciju za ovih Top 7.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike