I Fiorentina se odriče Jovića: O zlatnom dobu u Ajntrahtu sad se samo pripoveda, ovo su brojke koje svedoče o "padu"

21.01.2023

07:10

0

Real ga je svojevremeno platio 63 miliona evra klubu iz Frankfurta

I Fiorentina se odriče Jovića: O zlatnom dobu u Ajntrahtu sad se samo pripoveda, ovo su brojke koje svedoče o "padu"
Luka Jović - Copyright Profimedia

Ako bude kako pišu mediji u Italiji, Luka Jović bi već u ovom prelaznom roku mogao da napusti Fiorentinu. I tako prilično brzo završi boravak na "Artemio Frankiju". Navodi se, kako je trener Vinćenco Italijano veoma nezadovoljan izdanjima napadača reprezentacije Srbije.

Tako je na primer u poslednjoj utakmici, sa Romom u Seriji A, posle dužeg vremena konačno bio starter, ali je igrao samo u prvom poluvremenu. To je jasan pokazatelj šta je Italijano mislio o njegovoj partiji. Ove sezone, nekadašnji napadač Crvene zvezde, Benfike, Ajntrahta i Reala ne može da se pohvali učinkom u redovima "ljubičastih".

Na primer, poslednji gol dao je Salernitani u prvenstvu, 9. novembra, a ukupni ovosezonski učinak je "tanak". U svim takmičenjima (Serija A, kup Italije i Liga konferencija) upisao je 25 nastupa, i dao sedam golova. A uspešniji je u UEFA takmičenju pošto je u šest mečeva dao četiri gola. U Seriji A, u 16 nastupa, samo tri.

Premalo za igrača koji je reprezentativac i koji je došao iz velikog Reala. Sada, navodno Italijani traže rešenje za prekid saradnje, koja je letos oročena do jula naredne godine. Tada je dogovoreno da transfer bude besplatan, ali da Madriđani dobiu 50 odsto novca kad Fiorentina proda Jovića.

Ali, iz Lukine perspektive njemu je pre svega finansijski dobro. Godišnje prima pet miliona evra (po pola plaćaju Real i Fiorentina) i normalno je da "on tu ništa ne bi menjao".

Naravno, ostaje da se vidi kakva će biti dalja sudbina 25-godišnjaka, ali je jasno da je ovo drugi neuspešan angažman.

Početak u "Violi" je obećavao

Momak rođen u Bijeljini je dočekan sa velikim očekivanjima u Italiji, ali ta očekivanja nije ispunio.

 

 

A na samom startu je sve delovalo kao bajka. Jović je na debiju za Fiorentinu postigao četiri gola u intervalu od 28 minuta u prijateljskoj utakmici protiv Real Vićence. Jasno je da je bilo reč o test meču protiv niželigaša, ali ovaj učinak je sigurno probudio nadu kod navijača. Ali kako je vreme odmicalo učinak je bio u opadanju.

Nije se međutim ni pre pokazao u Realu, u kojem je bio u dva mandata. Podsetimo, kraljevski klub ga je Ajntrahtu platio 63 miliona evra u leto 2019. godine, ali ga je i slao u Frankfurt na pozajmicu.

I period pre dolaska na "Santijago Bernabeu" bio je njegovo zlatno doba. U sezoni 2018/19 "terorisao" je golmane u Nemačkoj, ali i Evropi. U Bundesligi je u 32 utakmice dao 17 golova, a u Ligi Evrope, ako gledamo procentualno bio još bolji. U 14 mečeva - 10 golova. I to ga je i preporučilo Realu koji se tada baš "otvorio".

U Realu nije našao "mesto pod suncem"

Ali onda kreće period sa znatno slabijom minutažom, pa i učinkom. Real ga je zatim pozajmio Ajntrahtu, za koji je u sezoni 2020/21 dao četiri gola u 18 utakmica. Onda je usledio novi odlazak u Real, i novo "igranje na kašičicu". Naravno, ogrešili bismo se, kada ne bismo spomenuli i da je bilo problema sa povredama, ali sve u svemu ni Zinedin Zidan ni Karlo Anćeloti nisu se previše oslanjali na srpskog napadača.

- Jović je odličan napadač. Nije mnogo pokretan, ali je snažan u šesnaestercu i igra dobro glavom i sa obe noge. Ozbiljan igrač.

Ako bude motivisan, ubeđen sam da će biti dobar u Fiorentini. Mane? Ponekad je lenj, treba mu podsticaj - komentarisao je Anćeloti transfer u Firencu.

Statistika kaže da je u Ajntrahtu imao najbolji učinak (93 utakmice i 40 golova), a u Realu mnogo, mnogo, mnogo skromniji. Samo tri gola u 51 utakmici.

Nije Jović ni prvi ni poslednji koga je Real "progutao", ali je ipak morao da se pokaže u Fiorentini. Uz dužno poštovanje prema klubu i veličinama koje su nekada igrale tamo, "Viola" ipak nije velikan poput Reala.

Ali, ako mu je za utehu, ima 25 godina i ima još vremena da ponovo zasija kao što je to činio u Ajntrahtu. Ostaje da se vidi u kojem klubu, jer su u Fiorentini očigledno izgubili strpljenje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike