Setio se penala protiv Kopenhagena, ćuški, navijačkog voza... Zvezdin štoper sumira pripreme, ali i ono pre toga

18.01.2023

19:59

0

Autor: D. N.

Pankov je pričao i o počecima u Ljutice Bogdana

Setio se penala protiv Kopenhagena, ćuški, navijačkog voza... Zvezdin štoper sumira pripreme, ali i ono pre toga
Radovan Pankov - Copyright FK Crvena zvezda

Novi dan i novi "raport" sa priprema fudbalera Crvene zvezde. Posle pobede nad Lehijom za četvrtak je zakazana nova test utakmica, a protivnik će biti Nefči. Kako se radi, šta se radi... Objasnio je Radovan Pankov.

- Ovde smo već deset dana i radi se "pakleno". Polako me stiže umor, teške su noge. Ovo je poseban i težak mini ciklus, a onda krećemo na utakmice. Što mnogo više volimo, završnica, rad sa loptom, kako bismo došli do svežine. Na treninzima nema opuštanja. Radi se intenzivno i treninzi dugo traju. To je dobitna kombinacija za uspeh. Nije da naporan rad previše odgovara, ali smo svesni da će nam se to vratiti na terenu - rekao je za klupski sajt defanzivac Zvezde koju očekuje još pet kontrolnih utakmica.

- Zaključno sa popodnevnim treningom najteži deo je prošao, dolaze utakmice. U narednih deset dana imamo pet utakmica da raspodelimo minutažu i spremni dočekamo početak drugog dela sezone.

Lično sam zadovoljan kako izgledam, sa druge strane ekipno smo dobro odigrali prvi meč. Protivnik nije bio u potpunosti merodovan, bez obzira što se radi o poznatom i velikom klubu iz Poljske. Nisu na nivou koji ih je krasio ranijih godina. Objektivno ćemo videti gde se nalazimo protiv Ludogoreca, to je protivnik po meri. Konačno mogu da treniram bez lekova protiv bolova. Bol u zglobu je prošlost. Imao sam tešku povredu prošle polusezone i nisam mnogo igrao. Telo mi nije bilo na nivou, ali sada sam se vratio ponovo sam onaj stari.

Strah od obnove povrede je uvek bio prisutan kod povreda, ali Pankov ističe igrači nauče da slušaju svoje telo.

FK Crvena zvezda
 

- Baš na prethodnoj utakmici pri jednoj situaciji kada je lopta izlazila u aut. Primetio sam da protivnički fudbaler uklizava veoma "oštro", morao sam da se izmaknem da ne bi dobio udarac u isti zglob koji mi je bio povređen. Postojao je strah da se ponovo nešto slično ponovi, ali je to preventivno. Kada dođu prvenstvene utakmice uvek ću postavljati nogu, kada su pripremni mečevi u pitanju nema potrebe rizikovati eventualnu povredu. Iskusni smo fudbaleri, naučili smo da slušamo telo kako bi ga nekada poštedeli.

Pripremni period prema govoru mnogih fudbalera je najteži deo sezone.

- Svaki fudbaler će reći da su aktuelne pripreme najteže, ali naglasio bih da su ove jedne od zahtevnijih. Teško su mi pale prve pripreme sa Dejanom Stankovićem. Fizički, ali i psihički su mi bile teške prethodne letnje zbog povrede. Poslednji dan na Zlatiboru sam doživeo povredu. Ove bi mogli da stavimo među top tri najtežih priprema. Ne mogu da objasnim iz stručnog ugla, ali gledaju se paramtetri. Na svakom treningu mora da se odradi norma koja je zadata. Nije to nikakva kazna, dopunsko trčanje mora da se odradi na kraju treninga.

Bilo je i "ćuški"

- Drago mi je što smo odrasli u tom periodu gde si nekada od starijeg igrača dobio "ćušku" za neke sitnice. Nekom si čistio kopačke. Bilo je opuštenih, ali i strogih igrača. Moram da izdvojim Nina Pekarića, bivšeg igrača Zvezde. Njega bih istakao kao nekog ko mi je davao fudbalske savete - objasnio je Pankov.

Start sezone je zakazan za 4. februar, a Pankova posebno raduje duel protiv Vojvodine.

- Neće biti opuštanja. Igramo protiv mog nekadašnjeg kluba u kom sam ponikao. Drago mi je što Vojvodina polako napreduje, finansijski se stabilizovala i izgledaju sve bolje. Predvodi ih odličan stručnjak, neće nam biti lako. Međutim, mi smo Zvezda i ne sumnjam da ćemo izgledati kako treba.

Zatim se Pankov malo vratio u prošlost. Naglasio je koliko su na dalju karijeru uticala dva penala protiv Kopenhagena.

- Sigurno da jesu. To je bio sam početak i dolazak u Zvezdu. Nadam se da će biti još takvih situacija, jer je bilo momenata kada sam mogao da postignem pogodak. Pamtim šanse koje nisam iskoristio, ali nekad si pukovnik nekad pokojnik. Tako je to u fudbalu. Nadam se da će biti još prilika da usrećim navijače.

Osvrnuo se stameni štoper na čuveni penal seriju.

- Bio je to trenutak inspiracije, imao sam 60 minuta igre na terenu tada. Kada sam dao prvi gol video sam da je taj deo terena baš loš i da je pozicija bolja za levonogog fudbalera. Redom smo šutirali, neko nije uspeo da pogodi. Recimo Marko Marin. Nije ni svejedno Mesiju kada promaši prvi penal, a hoće da izvede drugi pogotovo kada je veliki ulog. Bili smo svesni da ako nema plej-ofa finansije neće biti sređene.

Nažalost ne živimo od sponzora, već od UEFA prihoda i prodaje igrače. Sveni smo toga, naročito domaći igrači. Kada je došao red da ponovo isti igrači izvode penale, svi su ćutali dok je trajao dogovor. Nikome se nije šutiralo. Okrenuo sam se ka šefu Vladanu Milojeviću i rekao da ću ja šutirati. Potvrdio je tu odluku. Dao sam gol, a onda je Borjan odbranio Vindu penal.

FK Crvena zvezda
 

I za kraj se prisetio navijačkih dana kada je zbog Zvezde često bio u vozu.

- Spavao nisam kada sam išao, ali sam dosta puta bio u vozu. To je bio tada jedini prevoz sa kojim sam mogao da idem na utakmice. Sada bih stizao vozom za pola sata, druga su to vremena bila. Bilo bi mi uživanje sada da idem da gledam Zvezdine utakmice - zaključio je Pankov.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike