Umro legendarni Đanluka Vijali: Harizmatični Italijan ostavio dubok trag u Seriji A i Premijer ligi (FOTO/VIDEO)

06.01.2023

09:41

0

Izgubio najvažniju bitku posle hrabre borbe

Umro legendarni Đanluka Vijali: Harizmatični Italijan ostavio dubok trag u Seriji A i Premijer ligi (FOTO/VIDEO)
Đanluka Vijali - Copyright AP/Dusan Vranic

Legendarni italijanski fudbaler Đanluka Vijali umro je od raka. Imao je 58 godina.

U karijeri je nastupao za samo četiri kluba: Kremoneze, Sampdoriju, Juventus i Čelsi. 

Vijali se pet godina borio sa rakom pankreasa.

Seniorski fudbal je počeo da igra sa samo 16 godina, za trećeligaša Kremoneze, sa kojim je izborio plasman u Seriju B posle četiri godine.

Te 1984. ga je dovela Sampdorija, koja je tada bila jedan od najjačih klubova u Italiji. Tu je u napadu igrao sa takođe legendarnim Robertom Manćinijem, a dvojac su nazvali "Đemeli de gol", odnosno "gol-blizanci".

To je bila najbolja era u istoriji Sampdorije, pošto je 1991. osvojila svoju prvu titulu, kada je Vijali sa 19 golova bio najbolji strelac lige. Čuvena je njegova proslava gola saltom unazad.

Sa Sampom je osvojio i Kup pobednika kupova 1990, zatim tri italijanska kupa i italijanski Superkup. Navijači Crvene zvezde ga dobro pamte jer je njihov tim 1992. ispao od Sampdorije, koja je te sezone došla do finala, gde je poražena od Barseloninog "drim tima" sa 1:0.

Posle toga je prešao u Juventus za tadašnji svetski rekord od 12,5 miliona funti. U prvoj sezoni je osvojio Kup UEFA, u čuvenom timu u kome su bili Roberto Bađo, Paolo Di Kanio, Pjerluiđi Kaziraki i Andreas Meler, a vodio ih je Đovani Trapatoni.

Tih devedesetih godina, Serija A je bila ubedljivo najjača liga na svetu.

Vijali je, međutim, počeo da bledi, sve dok za trenera nije došao Marčelo Lipi, koji ga je stavio pod strogi režim treninga i ishrane, a ovaj mu vratio preporođenom formom i novim Skudetom, 1995. godine. Tada je osvojio i kup, a poražen je u finalu Kupa UEFA od Parme.

Leta 1996. godine prelazi u Čelsi, kod Ruda Gulita, koji je gradio tim od početka. Holanđanin je tada svetu predstavio koncept "seksi fudbala". Tim je u prvoj sezoni osvojio FA Kup, ali se Vijali često svađao sa trenerom, tako da ga je ovaj ostavljao na klupi.

Ipak, kada je 1998. Gulit dobio otkaz, tada 34-godišnji Vijali preuzima ulogu trenera-igrača, a Čelsi sa njim osvaja Kup pobednika kupova, Liga kup, ali i UEFA Superkup, pobedom nad prvakom Evrope Real Madridom.

Na kraju 1999. je završio igračku karijeru i posvetio se trenerskom poslu. Sa Čelsijem je osvojio još jedan FA Kup i Čeriti šild (engleski superkup). Posle toga je vodio Votford jednu sezonu, a onda je batalio i trenerski posao.

Sa reprezentacijom Italije je osvojio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu 1990.

Vijali je kao igrač bio brz, raznovrstan i mogao je da igra bilo gde u napadu. Najčešće je tokm karijere bio na krilu, ali je on najviše voleo da igra u centru. Imao je jak i precizan udarac sa obe noge, a bio je "jak" i glavom i imao je sjajan osećaj za gol.

Zanimljivo je da je rođen u bogatoj porodici i da je odrastao u kući sa 60 soba. Bio je oženjen i imao je dve ćerke, a posle fudbalske karijere se bavio golfom.

Život u Londonu mu je prijao i voleo ga je i tamo je ostao da živi.

Novembra 2018. je objavio da se godinu dana borio sa rakom, koga je pobedio u prvoj turir. Decembra 2021. otkrio je da se rak vratio. Ovog puta nije pobedio.

Posle Siniše Mihajlovića, još jedna legenda zlatne ere italijanskog fudbala nas je napustila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike