Sa Zvezdom sam odbranio duplu krunu, bio na Mundijalu, sazreo kao čovek i igrač... Eraković za 24sedam otkrio još dve neispunjene želje

01.01.2023

12:57

0

Mladi defanzivac pričao i o planovima za budućnost

Sa Zvezdom sam odbranio duplu krunu, bio na Mundijalu, sazreo kao čovek i igrač... Eraković za 24sedam otkrio još dve neispunjene želje
Strahinja Eraković - Copyright MN Press

Strahinja Eraković će za dvadesetak dana napuniti 22 godine, a u karijeri je već postigao mnogo. Mladi defanzivac je u godini za nama ostvario mnogo toga, u svojoj Crvenoj zvezdi, ali i zaslužio poziv u reprezentaciju.

O mečevima u Srbiji, Evropi, na Mundijalu u Kataru, potencijalnom transferu, željama... O svemu tome u novogodišnjem intervjuu za 24sedam govorio je Eraković, koji je po izboru navijača drugi najbolji igrač crveno-belih u kalendarskoj godini.

Godina, 2022. je prošla, po čemu ćete je posebno pamtiti?

- Bilo je dosta upečatljivih i lepih trenutaka, počevši od starta godine, kada smo igrali u osmini finala Lige Evrope protiv Rendžersa i bili egal u tom dvomeču. Nakon toga smo bili potpuno fokusirani na domaće prvenstvo i uspeli da drugu godinu uzastopno osvojimo duplu krunu.

Nezaboravna koreografija na proslavi titule, kao i neverovatno finale kupa na mene su ostavili veliki utisak i neizbrisiv trag u karijeri.

MN Press
 

Bila je ovo moja najbolja igračka godina, u kojoj sam sazreo kao fudbaler i čovek. Ustalio sam se u startnoj postavi i dobio poziv A selekcije, a kao kruna svega toga došao je odlazak na Svetsko prvenstvo. Tek kada budem u iskusnim igračkim godinama i kada se budem osvrnuo na 2022. godinu biću svestan toga koliko je ona bila uspešna za moj klub i mene - kazao je popularni Čupa na početku razgovora za naš portal.

Niste još napunili ni 22 godine, a ovo je sigurno najuspešnija godina u karijeri... Odavno ste standardni u prvom timu, stigao je poziv za reprezentaciju...

Postoji li još neka neispunjena želja?

- Kao dete Crvene zvezde, prošao sam sve selekcije, kako u klubu, tako i u reprezentaciji. Svoj san sam već ostvario, ali ne treba se nikad zadovoljavati. Dobro je poznato da u fudbalu ne važi minuli rad. Kao još uvek mlad igrač, svestan sam da je ispred mene dug i naporan put, kako bih ostavio dubok trag u svetu sporta.

Nastupao sam već sa Zvezdom na međunarodnoj sceni, bio učwsnik najveće smotre fudbala na svetu, ali mi u glavi stoje još dve velike neostvarene želje. Prva je gol u dresu Crvene zvezde, i još kad bi došao u večitom derbiju, kod mene bi to probudilo posebne emocije. Naravno, ostaje nam i da se izborimo za učešće u Ligi šampiona, kako bismo ponovo doneli radost našim najvernijim navijačima.

MN Press
 

Kako ocenjujete godinu (kalendarsku) kada je reč o Zvezdi, na ličnom planu, ali i na nivou kluba?

- Prolećni deo je bio odličan za nas, jer smo doneli u vitrine 12. duplu krunu, a na startu ove sezone očekivanja su bila velika, ali i pored toga igrali smo u Ligi Evrope, ostvarili pobede za pamćenje na "Marakani". U prvenstvu smo dominantni, imamo veliku bodovnu razliku, koja nam može doneti Ligu šampiona i ispunjenje onoga o čemu sam govorio.

Od letos je na klupi Miloš Milojević?

- Svaki trener ima svoj program i način rada i uvek donese neku promenu. Naša prednost je to što dobro poznajemo šefa stručnog štaba Miloša Milojevića, jednostavno nije nam trebalo mnogo da se adaptiramo na njegov sistem rada. Međutim, svaka promena zahteva vreme, a mi u zgusnutom rasporedu nismo imali dovoljno prostora da se u potpunosti posvetimo svemu što šef Milojević zahteva od nas. Uskoro će početi i pripreme za drugi deo sezone, imaćemo dosta vremena da usvojimo sve metode i principe rada koje nam svakodnevno zadaje.

FK Crvena zvezda
 

Sledi i nastavak sezone. U Evropi je završena priča, ali u Srbiji, u Superligi i Kupu ste u dobroj poziciji. Verujete li u odbranu duple krune?

- Naravno da verujemo, to je naš prevashodni cilj na startu svake sezone. Nema dileme da nam evropske utakmice daju posebnu motivaciju, ali primarni cilj jeste domaći šampionat. Zvezdaška javnost je postavile visoke kriterijume, gde smo svi zajedno svesni toga da je Crvena zvezda sinonim za prvo mesto. U dobroj smo poziciji, imamo bodovnu prednost, iz utakmice u utakmicu ćemo grabiti ka tituli.

MN Press
 

Eliminisani smo u grupi, ali kakve utiske nosite sa Mundijala? Iz naše reprezentacije, ali i iz Katara uopšte?

- Ne možemo biti zadovoljni načinom na koji smo se oprostili od Mundijala. Za mene je to bilo neprocenjivo iskustvo. Prethodnih mesec dana, od kada je stigao poziv pa do okupljanja, puta u Bahrein i zatim dolaska u Katar, bio sam prepun utisaka. Prikupio sa mnoštvo saveta od igrača koji su već dugo deo reprezentacije. Boraveći sa njima, trenirajući, stekao sam neprocenjivo iskustvo, nadam se tek na startu moje reprezentativne karijere.

Imali ste priliku da budete deo selekcije koja je između ostalog igrala protiv jednog Brazila, sa Nejmarom i ostalim zvezdama. Iako niste igrali, kako vam je sve to izgledalo?

- Kada pogledate spisak igrača Brazila, vidite koliko je to moćna reprezentacija. Fudbaleri koji nastupaju u najjačim evropskim klubovima, od onih najiskusnijih pa do mladih igrača koji su već na vrhunskom nivou. Prvo poluvreme smo igrali veoma dobro, ali kada ispred sebe imate tako snažnog protivnika, morate da budete koncentrisani tokom 90 minuta. Ostao je žal posle sve tri utakmice.

Novogodišnja čestitka

- Svim čitaocima portala 24sedam želim srećne božićne i novogodišnje praznike, puno zdravlja i sreće, jer je to najbitnije. Takođe, poželeo bih svim zvezdašima da se još više raduju uspesima naše Crvene zvezde u 2023. godini - čestitao je Eraković.

Sa kim ste se najviše družili? Da li su od nekog posebno stizali saveti?

- Svi zajedno kao grupa smo provodili vreme i neprestano razmenjivali mišljenja. Na okupljanju za mečeve Lige nacija već sam poznavao neke igrače odranije, a ostale sam imao priliku da upoznam prvi put. Recimo, Ivana Ilića sam poznavao odranije i sa njim sam generalno provodio najviše vremena, ali neprestano sam razgovarao i sa ostalim, naročito iskusnim igračima.

Iz Zvezde su na Mundijalu bili još Milan Borjan i Osman Bukari. Ali su se Srbija, Kanada i Gana vratile kući već posle grupne faze? Da li ste nakon svega pričali o tome?

- Borjan je imao zaista tešku grupu, kao i mi. Gledali smo gotovo sve mečeve na Mundijalu, a pratio sam posebno Borjana i Kanadu. Branio je na visokom nivou. Bukariju smo čestitali svi na pogotku. Očekuje nas verovatno duži razgovor kada se okupimo na startu priprema.

MN Press
 

Iako ste nedavno produžili ugovor, mnogo se priča o mogućem odlasku, ima li tu nešto novo? Da li postoji interesovanje?

- Fokusiran sam samo na Crvenu zvezdu.

I ako biste išli, da možete da birate, koja bi to liga bila?

- Kao i svaki mladi fudbaler, voleo bih da se oprobam u nekoj od liga petice.

MN Press
 

Da li je bilo u prethodnoj godini nečeg lošeg, što biste voleli da zaboravite?

- Nema. Sastavni deo karijere su pobede i porazi, a sve ostaje kao lekcija za ceo život.

Šta ste poželeli za Novu godinu, i kako i sa kim ste je proveli?

- U krugu porodice i prijatelja, sa najbližima - zaključio je Eraković koga, kao i ostatak ekipe u narednim danima očekuje početak priprema za nastavak sezone.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike