Raka Đurović za 24sedam o sudiji u Oslu: Italijan Orsato? Odlično!

07.10.2020

14:50 >> 20:14

0

Bivši srpski arbitar i komentator najveće poverenje ima u italijanske arbitre kada su važni mečevi u fokusu

Raka Đurović za 24sedam o sudiji u Oslu: Italijan Orsato? Odlično!
Copyright MN Press

Poznati fudbalski analitičar, bivši sudija Raka Đurović, zadovoljno kosntatuje da će na meču u Oslu, u četvrtak uveče (20.45) Norveška – Srbija deliti pravdu italijanski sudija Danijele Orsato, uz asistenciju svojih zemljaka linijskih sudija i pomoćnika u VAR sobi.

Đurović kaže da Italijanima niko nije ravan u Evropi, kako kod donošenja odluka na terenu, tako i kod pomoći koja glavnim arbitrima dolazi od VAR tehnologije.

Javio se Mitrović iz Osla i objasnio šta je sve na talonu

Ako neko dobro razume igru i prepoznaje bitne situacije kod donošenja odluka, onda su to italijanske sudije. Zato sam ja uvek zadovoljan kada ekipama za koje navijam, a u ovom slučaju reprezentaciji Srbije, iz UEFA odrede Italijane da im sude. On je već dovoljno iskusan, već mu je 45. godina, dugo traje, a što se tiče stila suđenja od onih je koji pravilno koriste kaznene mere. Pri tome, meni je važno da se u jednom meču drži istog kriterijuma, a to Orsato gotovo nepogrešivo radi. Mislim da je on pravi primer italijanske škole suđenja, po meni najbolje u Evropi. Znate, kod Engleza jedan zablista, pa do sledećeg dobrog sudije prođe izvesno vreme. Šveđani su dali jednog Eriksena, Holanđani Kujpersa, Nemci Briha, ali kod Italijana dolazi u isto vreme toliko dobrih sudija da se smene generacija skoro i ne osete – kaže Đurović za 24sedam.

Iskusni komentator objašnjava zašto bi Orsato mogao da bude dobar izbor za reprezentaciju Srbije.

MN Press

-Već sam spomenuo da razume igru, što znači da će zaštiti one koji su vičniji stvaranju igre. Međutim, ja se pribojavam našeg mentaliteta, situacija u kojima nam ne bi polazilo za rukom da sprovedemo zamišljeno, kada po pravilu počnemo da obraćamo previše pažnje na sudiju. Takve situacije mogu da nam stvore ogroman problem sa Orsatom, jer on će umeti da kazni. Zato bi bilo bolje da budemo koncentrisani samo na igru i zadatke na terenu, a da Orsata ostavimo negde po strani.

Spisak “orlova” za Norvešku: Vratio se Milivojević, pozvani Ristić, Aleksić i novi golman

Đurović hvaleći odluku UEFA, ne idealizuje Orsata.

-Italijani jesu najbolji u Evropi, ali kod njih su se desili i najveći skandali u kojima su direktni akteri bile sudije. Baš Orsato, konkretno. Recimo, sudio je pre dve sezone meč Juventusa i Intera, direktna borba za titulu. Kasnije se saznalo da je iz VAR sobe u jednoj situaciji sugerisana promena odluke, a da je u istrazi nestao deo komunikacije između sudija u sobi i Orsata. Zbog toga je i jedan tužilac podneo ostavku… Ali, vidite, ne donosite mišljenje o Italijanima na osnovu njihovih odluka u utakmicama Juventusa. Nešto slično se događa i kod nas kada se sudi Zvezdi i Partizanu.

Dobra okolnost za utakmicu u Oslu biće i prisustvo Italijana u VAR sobi:

-Odlična odluka! Ako neko ima iskutva sa VAR onda su to Italijani. Pribojavao bih se da su u sobi Ukrajinci, Mađari, Poljaci, neko ko nije dugo u VAR sistemu, ali Italijani su i u tom poslu verovatno najbolji na kontinentu – zaključio je Đurović.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike