Šok na SP - Brazil ide kući! Hrvati sa penala do polufinala Mundijala! (FOTO/VIDEO)

09.12.2022

17:49

1

Autor: 24sedam

Veliko iznenađenje u Dohi!

Šok na SP - Brazil ide kući! Hrvati sa penala do polufinala Mundijala! (FOTO/VIDEO)
Brazilci tuguju posle poraza od Hrvata - Copyright Profmedia/Mustafa Yalcin/Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Četvrtfinale Mundijala u Kataru nije moglo da počne dramatičnije. Brazil je imao mesto među četiri najbolje selekcije na svetu u rukama, ali stiče se utisak da su sami sebe izbacili iz borbe za Zlatnu boginju. Posle penala, šokirala ih je Hrvatska - 1:1, 4:2.

Prosto je neverovatno na kakav način su Nejmar i drugovi dozvolili sebi da uopšte dođu do penal serije. Mučili su se više od 105 minuta da "otključaju bravu" borbenog i disciplinovanog rivala, a kada su to konačno uspeli u nadoknadi vremena prvog produžeka krenuli su po dupliranje prednosti zašta su surovo kažnjeni iz prvog šuta Hrvata u okvir gola!

Livaković je dovodio do ludila Brazilce tokom svih 90 minuta meča. Nejmaru je dva puta skidao zicer, jednom Paketi, ali posle maestralnog duplog pasa ovog tandema "karioka" u 105. minutu nije imao šansu. As PSŽ-a je izašao sam pred njega, obišao ga i potom zakucao loptu u mrežu.

Delovalo je tada da je meč rešen. Hrvati apsolutno nisu bili opasni na polovini favorizovanog rivala, toliko da do 117. minuta nisu uputili šut u okvir gola Brazila. A onda samoubistvo južnoameričkog predstavnika! Verovatno niko njih, preko selektora Titea do igrača koji su bili na terenu, neće moći da pruži dovoljno smislen odgovor na pitanje gde su pošli u tom trenutku.

Hrvati su izveli kontru tri na tri, Oršić je sa leve strane uputio loptu ka penalu, a tamo se iz drugog plana pojavio Petković i šutirao iz prve. Markinjos je ušao u blok, a lopta ga je zakačila taman toliko da promeni pravac i završi iza leđa Alisona.

A na penal ruletu dileme ko će dalje, kada se podvukla crta, nije bilo. Vlašić i Majer zatresli su mrežu Brazila šutevima po sred gola, Modrić je rutinski poslao Alisona u jednu, a loptu u drugu stranu, dok je Oršić bio pročitan, ali je njegov šut bio dovoljno snažan i precizan da završi u maloj mreži. Na drugoj strani Livaković je odbranio penal Rodrigu u prvoj seriji, da bi u četvrtoj Makrinjos pogodio stativu.

BLOG UŽIVO

PENALI

4. serija - Alison je pročitao Oršića, ali je ovaj pogodio malu mrežu - Markinjos stativa - KRAJ! Hrvatska je u polufinalu!

3. serija - Modrić šalje loptu u jednu, a Alisona u drugu stranu - Pedro izuzetno samouveren - 3:2.

2. serija: Majer isto pogađa mrežu posle šuta po sredini gola - Kazemiro precizan iako je Livaković pogodio stranu - 2:1.

1. serija: Vlašić sigurno po sred gola - Livaković brani Rodrigu - 1:0 za Hrvate!

120. minut - KRAJ! Penali će odlučiti prvog polufinalistu Mundijala u Kataru!

117. minut - GOOL! Petković je poravnao rezultat. Brazilci su se bespotrebno otvorili, krenuli su da postignu još jedan gol, međutim šokirani su gotovo ni iz čega. Petković je šutirao, Markinjos je, u pokušaju da ga blokira, promenio lopti smer dovoljno da završi u mrežu Alisona. Ovo je Hrvatima bio prvi šut u okvir gola na meču.

 

 

110. minut - Dalić, očekivano, baca sve karte u napad. Budimir je zamenio Sosu.

106. minut - Počeo je drugi produžetak. Oba selektora su napravili promene. Dalić je zamenio Kovačića Majerom, dok je Tite na teren poslao Sandra i Freda umesto Edera Militaa i Pakete.

105. minut - GOOOOOOL! Nejmar je slomio Hrvate! Kada se čekalo da Majkl Oliver odsvira kraj prvog produžetka, Nejmar i Paketa su odigrali perfektan dupli pas na 16 metara, as PSŽ-a je utrčao u kazneni prostor, obišao istrčalog Livakovića i onda zakucao loptu u mrežu Hrvata.

 

 

103. minut - Hrvati su imali najbolju priliku na meču. Iz apsolutne dominacije Brazila "vatreni" iz izveli brzu kontru, Petković je promešao defanzivce rivala na desnoj strani i idealno odložio loptu za Brozovića koji je usamljen sa 16 metara šutirao preko gola.

100. minut - Bliži se kraj prvog produžetka. Igra se odvija na polovini Hrvata, ali Brazilci ne uspevaju terensku inicijativu da krunišu konkretnom prilikom.

91. minut - Počeo je prvi produžetak.

90. minut - Igraće još najmanje četiri najmanje četiri minuta. KRAJ! Brazil i Hrvatska idu u produžetke - 0:0.

AP Photo Darko Bandic
 

87. minut - Karioke u završnici kidišu sa svih strana ka golu Hrvata. Pokušaj Edera Militaa sa ivice kaznenog prostora je izblokiran, posle kornera nije bilo opasnosti po Livakovića.

84. minut - Pedro je zamenio Rišarlisona.

76. minut - Ponovo je Livaković odbranio pokušaj Nejmara. Situacija gotovo identična onoj iz 55. minuta.

72. minut - Menja i Dalić. Kramarića i Pašalića zamenili su Petković i Vlašić.

66. minut - Opet Livaković! Gotovo ni iz čega, posle veoma smušene reakcije defanzivaca Hrvatske u kaznenom prostoru Paketa se našao sam pred golmanom Hrvatske koji je istrčavanjem skratio ugao i još jednom sprečio izvestan gol. Nedugo potom Kazemiro dobija žuti karton.

Profimedia
 

64. minut: Deluje da su Hrvati izdržali uraganski početak drugog poluvremena Brazilaca, kod kojih je napravljena druga promena. Vinisijus Žunior je mesto na terenu ustupio Rodrigu.

55. minut: Najbolja šansa za Brazilce u dosadašnjem toku meča. Rišarlison je maestralno izbacio Nejmara u prazan prostor, napadač PSŽ je uleteo malo iskosa sa leve strane u kazneni prostor i šutirao u padu sa osam metara, ali je Livaković još jednom uspeo dobro da se postavi i nogom zaustavi pokušaj rivala. Odmah potom Tite vrši prvu promenu - Rafinju je zamenio Entoni.

48. minut: Dve velike šanse propustili su Brazilci u razmaku od 40-ak sekunde. Najpre je Livaković sjajnom reakcijom sačuvao mrežu, a potom je Nejmarov šut sa desetak metara izblokiran.

AP PhotoFrank Augstein
 

46. minut: Nastavljen je meč. Selektori nisu menjali ništa u sastavima u odnosu na početak meča.

45. minut: Posle jednog minuta nadoknade, završeno je prvo poluvreme. Brazil - Hrvatska 0:0.

40. minut - Ulazi se u završnicu prvog poluvremena. Deluje da su Brazilci malo popustili gas, ali Hrvati to ne koriste da malo hrabrije izađu na polovinu rivala.

31. minut - Žuti karton dobija Marcelo Brozović. Pet minuta ranije "požuteo" je Danilo.

AP PhotoAlessandra Tarantino
 

28. minut: Ništa značajnije se nije promenilo na terenu. Brazil konstantno napada, kontroliše dešavanja na terenu, dok Hrvati pokušavaju s vremena na vreme da se malo duže zadrže na polovini rivala.

17. minut: Brazilci pojačavaju pritisak, pokušali su Nejmar i drugovi nekoliko puta sa distance, ali je Livaković zasad uspešniji.

8. minut: Nema mnogo uzbuđenja na samom otvaranju prvog četvrtfinala Mundijala u Kataru. Brazil je nešto konkretniji rival.

AP PhotoFrank Augstein
 

1. minut: Počeo je meč!

- Intoniraju se himne, meč uskoro počinje!

15.35 - Pogledajte malo kako je bilo pre utakmice i na zagrevanju:

14.54 - Brazil: Alison - Militao, Markinjos, Tijago Silva, Danilo - Kazemiro, Paketa, Nejmar - Rafinja, Vinisijus, Rišarlison.

14.52 - Hrvatska: Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić, Kramarić, Perišić.

14.36 - Brazilci u autobusu na putu do stadiona... Haos!

14.32 - Nejmar je dva puta tresao mrežu Hrvatima 2014. godine u Brazilu.

14.28 - Očekivani sastav Hrvatske: Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić - Vlašić, Kramarić, Perišić.

14.26 - Očekivani sastav Brazila: Alison - Militao, Markinjos, Tijago Silva, Danilo - Kazemiro, Paketa, Nejmar - Rafinja, Vinisijus, Rišarlison.

14.17 - Ovako FIFA najavljuje Hrvate u četvrfinalu. Podsećanje na Rusiju 2018

 

 

14.14 - Sudija na utakmici biće Englez Majkl Oliver.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike