Dan kada je ulazak u večnost zaokružen na 9.000 kilometara od Beograda: Izreka "Srbija do Tokija" dobila je pravo značenje (VIDEO)

08.12.2022

06:50

0

Pehar koji je krunisao najsvetliji period ekipe sa Marakane

Dan kada je ulazak u večnost zaokružen na 9.000 kilometara od Beograda: Izreka "Srbija do Tokija" dobila je pravo značenje (VIDEO)
Fudbaleri Zvezde slave titulu šampiona sveta - Copyright Foto: FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde na današnji dan pre tačno 31 godinu postali su šampioni planete!

Tog 8. decembra 1991. godine, crveno-beli su u finalu koje se i dan danas prepričava, u Tokiju, savladali ekipu Kolo Kolo rezultatom 3:0. Osvajanjem tadašnjeg Interkontinentalnog kupa, popeli su se na „krov sveta“.

Zvezda je priliku da se bori u finalu Tokija izborila šest meseci ranije, osvajanjem Kupa šampiona, dok su Čileanci bili osvajači Kopa Libertadores.

Spektakularno finale koje je obeležio najmlađi u crveno-belom dresu Vladimir Jugović, sa dva pogotka i legendarni Darko Pančev, ispratilo je 60.000 navijača na Nacionalnom stadionu.

Crveno-bele je tada sa klupe predvodio Vladica Popović, a ekipa iz Ljutice Bogdana nastupila je u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Inače, ono što se i danas ističe, od slavlja u Bariju, do Tokija, velike promene su načinjene u ekipi, ali su crveno-beli održali pobednički ritam i stigli do još jednog trofeja, koji sa ponosom ističu.

Ljupka Petrovića je tada na klupi zamenio Vladica Popović, dok su iz ekipe otišli Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.

Pobedom u Tokiju, Zvezda je tako stigla do najvećeg uspega u istoriji, ali i definitivno učinila nešto što klubovi iz ovog kraja Evrope još uvek nisu postigli.

Ujedno, to je jedan od najsvetlijih perioda u istoriji Crvene zvezde.

8. decembar 1991, Tokio

Crvena zvezda - Kolo Kolo 3:0

Stadion: Nacionalni u Tokiju. Gledalaca: 60.000. Sudija: Kurt Retlisberger (Švajcarska). Strelci: Jugović u 19. i 58, Pančev u 72. minutu. Žuti kartoni; Vasilijević, Mihajlović (Crvena zvezda), Ramirez (Kolo Kolo). Crveni karton: Savićević (Crvena zvezda) u 42. minutu.

Crvena zvezda: Milojević, Radinović, Vasilijević, Najdoski, Belodedić, Ratković, Stošić, Jugović, Pančev, Savićević, Mihajlović. Trener: Vladica Popović.

Kolo Kolo: Moron, Mendoza, Garido, Margas, Vilhes, Ramirez (od 60. Rubio), Bartićoto, Salvatiera (od 65. Dabrovski), Janez, Pizaro, Martinez. Trener: Mirko Jozić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike