FIFA ima novu, bizarnu ideju! Gledaćemo dva Mundijala umesto jednog već od 2026. godine?!

05.12.2022

12:34

0

Autor: G. F.

U igri su tri opcije po kojima će se 48 reprezentacija takmičiti za pehar namenjen prvaku sveta

FIFA ima novu, bizarnu ideju! Gledaćemo dva Mundijala umesto jednog već od 2026. godine?!
Arsen Venger - Copyright MN Press

Ovo već prelazi granice normalnog razmišljanja. Jedno od važnijih pitanja u svetu fudbala je kako će izgledati naredno Svetsko prvenstvo.

Odavno se zna da je plan da na njemu učestvuje 48 reprezentacija, podeljenih u 16 grupa po tri, ali se u Međunardonoj fudbalskoj federaciji (FIFA) razmišlja i o drugim opcijama. Pronašli su manu tom 16x3 sistemu i sada se otvaraju novi pogledi i stižu nove ideje.

Direktor FIFA za razvoj fudbala legendarni Arsen Venger otkrio je da su u igri tri opcije, odnosno još dve pored ranije pomenute.

Prva je da 48 reprezentacija bude raspoređeno u 12 grupa sa po četiri tima i da po dve najbolje idu u 1/16 finala zajedno sa osam najboljih trećeplasiranih reprezentacija. Nije objašnjeno kako bi se u tom slučaju određivali parovi prve runde nokaut faze.

A onda dolazimo do treće opcije za koju smo pomislili da je reč o nekoj šali. Ukratko rečeno, deluje prilično bizarno.

O čemu se radi? O podeli 48 reprezentacija u 2 odvojena takmičenja. Po šest grupa sa po četiri ekipe u jednom i isto toliko u drugom takmičenju. Kao da se igraju dva zasebna Mundijala, a pobednici ta dva takmičenja bi na kraju igrala finale u kom bi se odlučilo ko je prvak sveta?!

 

 

- Još nije doneta konačna odluka o tome šta bi bilo najbolje - rekao je Venger, pa objasnio sisteme koje smo predstavili, te zaključio:

- Očekujem da odluka bude doneta sledeće godine.

Ne znamo koliko reprezentacija će učestvovati, u kom sistemu že se igrati, ali znamo da će domaćini Mundijala 2026. godine biti Meksiko, SAD i Kanada.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike