Trofej sa Mundijala u Čileu spasio kolekcionar! Najveći uspeh Jugoslavije umalo da završi u kontejneru!

23.11.2022

18:21

2

Nenad Janković sprečio da vredan trofej star 60 godina završi na nekoj deponiji

Trofej sa Mundijala u Čileu spasio kolekcionar! Najveći uspeh Jugoslavije umalo da završi u kontejneru!
Trofej koji je Jugoslavija osvojila na SP 1962 - Copyright 24sedam

Dok svi nestprljivo čekamo kako će se naša reprezentacija pokazati na Svetskom prvenstvu u Kataru, saznali smo gde se nalazi odlikovanje za najveći uspeh koji je do sada naša zemlja ostvarila u fudbalu!

Pre tačno 60 godina u našoj zemlji je, kao i danas, glavna tema u dokolici bilo Svetsko prvenstvo u fudbalu. Svi su sa velikim nadama pratili izveštaje iz Čilea i poteze Šekularca, Galića, Jerkovića… Tim Jugoslavije ostvario je istorijski rezultat i zauzeo četvrto mesto u konkurenciji 56 prijavljenih ekipa.

24sedam
 

Dodeljeno je čak šest zlatnih kopački najboljim strelcima, među kojima i Dražanu Jerkoviću, a Dragoslav Šekularac je proglašen za najboljeg igrača.

Naša reprezentacija dobila je tanjir kao priznanje za svoje učešće i osvojeno četvrto mesto, međutim, od tada mu se gubi trag.

Ekipa emisije “24sedam sa Marom” posetila je kolekcionara Nenada Jankovića, koji je ovu sportsku relikviju spasio da ne završi u kontajneru ili na đubrištu.

- Čovek koji je čistio neke stanove, podrume, ga je našao i prodao meni, jer zna da sakupljam takve predmete. Ovo bi trebalo da bude u muzeju fudbalskog saveza, ali nije. Ne bih voleo da završi kod nekog privatnog kolekcionara, više bih voleo u muzeju fudbalskog saveza, da svi koji žele mogu da ga vide - ispričao je Nenad voditeljki Mariji Atanasković i dodao da bi ga prodao Fudbalskom savezu Srbije, ukoliko budu bili zainteresovani. 

Nenadova kolekcija je prava riznica uspomena na detinjstvo i sportske uspehe. U njegovoj probranoj kolekciji može se naći društvena igra Monopol stara skoro 100 godina, iz doba Kraljevine Jugoslavije, limene kutije u kojima su se prodavali slatkiši iz najstarije fabrike čokolada u jugoistočnoj Evropi, “Šonda”, koja se nalazila na Dorćolu, prva medalja Monike Seleš, kao i lutke iz omiljene emisije dece koja su odrastala devedesetih - “Laku noć, deco”. 

Ceo intervju sa ovim kolekcionarom uspomena na detinjstvo uskoro ćete moži da pogledate na našem YT kanalu 24sedam TV, a do tada uživajte u deliću Nenadove kolekcije, prikazanom u ovom videu:

 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike