Počeo je Mundijal, Valensija je prva zvezda turnira, a Katar je zalutao na ovo Svetsko prvenstvo!

20.11.2022

17:59

0

Posle spektakularnog otvaranja Svetskog prvenstva, Ekvador je za pola sata "rešio" domaćina

Počeo je Mundijal, Valensija je prva zvezda turnira, a Katar je zalutao na ovo Svetsko prvenstvo!
Ener Valensija - Copyright AP/Manu Fernandez

Ekvadoru je trebalo samo oko pola sata da pobedi Katar u prvoj utakmici Svetskog prvenstva. Sjajni Ener Valensija je dao tri gola, jedan je poništen, ali pobeda nijednom nije dolazila u pitanje.

Katar – Ekvador 0:2 (0:2).

Sve što se desilo u ovom meču videli smo u prvom poluvremenu, dok se u drugom praktično nije ni igralo, zato što je Ekvador umrtvio igru. Katar je meč završio bez šuta u okvir gola i sve vreme je delovao potpuno, potpuno nemoćno.

Nadali su se domaćini da mogu da naprave iznenađenje ili bar ostave neki solidan utisak, ali je na pred 63.000 navijača na stadionu Al Bajt u Kataru postojao samo jedan tim, dok se aktuelni prvak Azije nije ni video.

Počelo je spektaklom: Već u 3. minutu, Valensija se prošetao kroz potpuno nenameštenu odbranu Katara, koji su stajali potpuno haotično i lagano glavom prosledio loptu u mrežu. Ipak, VAR se oglasio, a posle pregleda, danas odlični sudija Orsato rekao je da nema gola.

Kada se videla slika, Estradina noga je bila u ofsajdu, ali je to bila situacija koju nijedan sudija, nijedno ljudsko oko ne bi uhvatilo. Da li je tehnologija koja snima 28 tačaka na telu igrača, odnosno poluautomatski sistem za ofsajd, dobra stvar ili ne – odlučite sami.

No, Ekvador je od starta pokazao da je mnogo bolja ekipa, visio je gol u vazduhu, a onda je golman Katara Sad Al Šib srušio Valensiju u solo prodoru i pokazan je penal. Čuvar mreže je dobio žuti karton jer je išao na loptu, a Valensija je lagano, šmekerski, sporom loptom postigao gol.  

Ređale su se posle toga šanse Ekvadora, ali je novi gol postigao kapiten i najbolji strelac tima. Presijada je sa desne strane poslao loptu u šesnaesterac, a Valensija je lagano glavom doneo 2:0.

Katar se baš trudio, u drugom poluvremenu je probao i ofanzivnije, ali su Ekvadorci zatvorili sve prilaze golu i umrtvili meč, ne ostavivši domaćinu ni gram nade. Praktično celo drugo poluvreme bila je otelotvorena fraza "mirno privođenje utakmice kraju".

Sutra se igra drugi meč Grupe A, Senegal-Holandija.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO:

Kraj meča, Ekvador je vrlo lako pobedio! 

90. minut: Igraće se pet minuta nadoknade. 

87. minut: Katar ređa neke situacije, ali nije to ni blizu pravih šansi. Domaćin nema nijedan udarac u okvir gola, a golman Ekvadora je imao samo jednu intervenciju.

77. minut: Valensija je izašao, iako se očekivalo da će biti zamenjen već na poluvremenu, zbog udarca. Ipak, odlučio je još da igra i izašao je tek pred kraj.

65. minut: Ne žuri se Ekvadoru, ne juri taj treći gol, a i nema razloga za to. Kako kaže Arenin komentator: "Katar je veoma nemoćan". Sjajan opis.

55. minut: Ibara je sjajno šutirao, ali Al Šib brani! Njegova prva dobra intervencija danas, valjda će mu to podići samopouzdanje.

- Sad Al Šib, golman Katara, postao je zvezda interneta, ali na negativan način. Već su počeli podsmesi. Nije mu lako, sigurno:

 

46. minut: Nastavljena je utakmica, nije bilo izmena.

Kraj prvog poluvremena

- Ekvador potpuno dominira, Valensija je postigao dva gola, a još jednom je zatresao mrežu, ali je VAR poništio zbog zaista malog ofsajda. Uživajte u fotkama sa meča:

45. minut: Kraj prvog poluvremena! Ono je u potpunosti pripalo Ekvadoru i njegovom napadaču Valensiji.

40. minut: Igrači Katara su dotrčali blizu šesnaesterca Ekvadora, usledio je centaršut, a igrač u sredini nije uspeo ni da primi loptu, koja mu je niz grudi otišla u gol-aut. To im je najbolji napad na meču, što dovoljno govori o tome kakvu utakmicu gledamo...

36. minut: Ekvador potpuno kontroliše meč, ima čak 66 odsto poseda. Naravno, to ne biste znali da pitate FIFA, koja je uvela novu vrstu statistike za ovaj turnir, u kome postoje tri člana: ekipe i "borba za loptu". Sve i svašta viđamo na ovom Svetskom prvenstvu…

Printscreen/FIFA
 

 

31. minut: Ponovo Valensija! Ovo je njegov drugi gol, osim ako se VAR ne umeša. Centaršut sleva i opet glavom. 

20. minut: Golmanu Katara se ukazivala medicinska pomoć posle sudara sa Estradom. Loš dan za njega: prvo je bio kriv za nepriznat gol, pa je napravio penal i dobio žuti karton, sada i ovo... Ekvador na terenu inače potpuno dominira.

16. minut: Valensija lagano i sporo, ali je potpuno prevario golmana. Kapiten i najbolji igrač Ekvadora postiže prvi gol na Mundijalu!

13. minut: Ekvador je bolji u početku, ali se malo šta dešava. Imamo prvi korner, Ekvadora, naravno, ali bez opasnosti, sada su bili dobro postavljeni. 

Zbog ovoga je sviran ofsajd:

Printscreen/TV Arena sport
 

- Ne! Pregledan je VAR, ništa od gola - ofsajd! Istina, videlo se da je ofsajd, ali od tek nekoliko centimetara, teško da bi bilo koji sudija bilo kada mogao da vidi ovo kao ofsajd, ali tu je mašina. Sigurno će se sada ponovo pokrenuti polemika oko VAR-a...

Profimedia
 

 

- Počeo je meč!

Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar
 

 

- Predsednik FIFA Đani Infantino se obratio ljudima na stadionu prvo na arapskom, pa na španskom, a onda i na engleskom:

- Dragi prijatelji, dobro došli na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022! Dobro došli na proslavu fudbala, jer fudbal spaja svet. A sada poželimo dobrodošlicu timovima, neka počne šou!

- Ovo je Grupa A, u kojoj su još i Senegal i Holandija, koji važe za favorite. Iako su svi otpisali Katar, on je ipak šampion Azije. Turnir je osvojio 2019, a titulu brani sledeće godine. Videćemo sad kako to izgleda.

- Poslušajte Džangkuka i katarskog pevača Fahada Al Kubaisija kako izvode hit "Dreamers":

- Živo je i u fan zoni:

- Navijači Ekvadora su više nego raspoloženi:

 

 

- Utakmica počinje za oko pola sata. Katar debituje na Mundijalima, ovo su startne postave:

Katar (5-3-2): Sad Alšib; Pedro Migel, Bualem Huhi, Basam Hišam, Abdelkarim Hasan, Homam Ahmed; Abdulaziz Hatem, Hasan Alhajdos, Karim Budijaf; Akram Afif, Almoez Ali.

Ekvador (4-4-2): Galindes; Presijado, Tores, Insapije, Estupinan; Plata, Mendes, Kaisedo, Ibara; Valensija, Estrada.

Sudija: Danijele Orsato (Italija).

- Publika na stadionu je oduševljeno pozdravila snimke emira koji igra fudbal sedamdesetih i osamdesetih. Eksperti kažu da Katar hoće da iskoristi ovaj Mundijal za sprovođenje svoje nacionalne strategije, a to je da se razlikuje od svog najvećeg suseda Saudijske Arabije, kao zemlja koja spaja ljude i rešava konflikte. U tom smislu bi Mundijal trebalo da bude demonstracija moći Katara.

Profimedia
 

- Fudbal se prostire širom sveta, ujedinjava nacije u ljubavi prema ovoj prelepoj igri. Šta spaja nacije, spaja i zajednice – reči su Morgana Frimena sa otvarnja. Onda se javnosti obratio i emir Tamim bin Hamad Al Tani, a Mundijal je zvanično otvoren!

Tanjug/AP Photo/Julio Cortez
 

- Gledamo izlazak svih maskota, a onda i sa ovog turnira, Laib. E, onda je na scenu najmlađi član K-Pop grupe BTS, Džang Kuk, a stadion je "ekspodirao":

Printscreen/TV Arena sport
 

- U prvom delu koreografije gledali smo mešavinu stilizovane katarske beduinske kulture i fudbala. Sve je delovalo... Pomalo čudno, ali svakako zanimljivo:

Printscreen/TV Arena sport
 

- Počela je ceremonija otvaranja, tu je Morgan Frimen, a njegov nezaboravni glas nam priča o jedinstvu sveta i onome što nas spaja. Posle je seo na binu sa ambasadorom Mundijala, koji se zove Ganim Al Mufta:

- A ovako izgleda spolja, zaista impresivno:

Printscreen/TV Arena sport
 

- Al Bajt je skoro pun:

Printscreen/TV Arena sport
 

- Stigao je trofej, doneo ga je legendarni Marsel Desai:

Profimedia
 

 

- Naši navijači su već u Kataru. Javili su nam se sinoć, javljaju se i danas:

 

- Al Bajt je jedan od novih stadiona, izgrađenih samo za ovu priliku. Pogledajte kako izgleda:

- Žurka na stadionu Al Bajt u gradu Al Hor se polako zahuktava:

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike