FSS bez predsednika, izbori odloženi za januar! Bjeković se povukao, Zečević pomenuo Terzića, pa se zakuvalo!

01.11.2022

14:48

0

Predsednika danas nećemo dobiti

FSS bez predsednika, izbori odloženi za januar! Bjeković se povukao, Zečević pomenuo Terzića, pa se zakuvalo!
Izborna skupština FSS - Copyright MN Press

Na današnjoj izbornoj Skupštini u Fudbalskom savezu Srbije, nismo dobili predsednika i zamenika Slaviše Kokeze, ni nakon godinu i po od povlaćenja. Kako je jučerašnja sednica odložena zbog nedostatka kvoruma, danas je došla velika većina delegata, čak 72, od 85, ali, dva sata pre početka, jedini kandidat, Nenad Bjeković je rešio da se povuče.

Tako da se o predsedniku na današnjoj Skupštini nije odlučivalo, a predsednički izbori odloženi su za januar, pa se glasalo za Radno predsedništvo i izabrani su: Ivan Nikolić (FS Istočne Srbije), Marko Zdravković (FS Beograd) i Nebojša Živanović (FS Zapadne Srbije). Takođe, izglasan je i finansijski izveštaj.

Današnju sednicu, obeležila je i rasprava između Žarka Zečevića i delegata Crvene zvezde, Marka Petrovića.

Košarkaška legenda i nekadašnji funkcioner crno-belih, pomenuo je Zvezdana Terzića i odgovorio na prozivke koje su prethodnih dana kružile medijima, nakon čega je reč uzeo Petrović i između ostalog istakao:

- Ovako niske udarce, spominjati čoveka koji nije ovde u sali... Gospodo, u tome je razlika između Crvene zvezde i Partizana. Sram vas bilo da ovako spominjete Zvezdana Terzića - naveo je Petrović.

Blog uživo

15. 50 - Govorio je i predstavnik FIFA, Ilhan Mamadov

- Radili smo zajedno na amandmanima i statutarnim rešenjima. Želim vam uspeh na Mondijalu u Kataru, takođe, oduševljen sam usponom ženskog fudbala. Pobeda nad Nemačkom nije slučajna. Nismo u ponedeljak imali kvorum, danas imamo... Najbitnije je da srpski fudbal ima stabilnost i da se pridržava pravnih normativa. Nastavićemo da podržavamo fudbal u Srbiji - poručio je gospodin Mamadov.

15.43 - Obraća se predstavnik UEFA, Luka Nikola, koji je istakao da će pratiti dalje izbore

- Hteo bih da skrenem pažnju odluci Nenada Bjekovića da povuče kandidaturu. Novi izbori moraće da budu održani u vremenskim rokovima i skladu sa Statutom FSS. Zahvaljujući reformama, srpski savez ima jaku pravnu osnovu, temelj preko potrebne stabilnosti na svim nivoima. Gospodin Šurbatović i njegov tim rade sjajan posao, na svim poljima, muškog i ženskog fudbala, futsala... Najvažnije je ono šta radi selektor Dragan Stojković sa njegovim "orlovima", to mora da bude prioritet čitave zajednice unutar države. Voleo bih da se u nokaut fazi nađu moja Švajcarska i Srbija. Piksiju želim sve najbolje, da pruže nezaboravne trenutke... Nastavićemo da budemo rame uz rame sa FSS, spremni da ispratimo i pomognemo u izbornom procesu.

15.35 - Usvojen je i finansijski izveštaj

15.27 -  Grade se još tri Kuće fudbala

- Imamo ideju da regionalni savezi dobiju Kuće fudbala, nalik postojećoj u Staroj Pazovi. Plan je da krenemo u projekte, u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu - najavio je generalni sekretar.

15.20 - Državi 12 miliona, budžet 30 miliona evra

- Zarađujemo novac u inostranstvu, a trošimo u Srbiji. Uplatili smo preko 12 miliona evra, na ime poreza i doprinosa. Uložili smo veliki novac u klubove, pomogli regionalnim savezima, amaterskom fudbalu. Od prošle godine obezbedili smo plaćene troškove svim učesnicima u takmičenjima FSS. Ponosni smo na to, naša praksa je među retkima u Evropi. Budžet u 2022. godini, zahvaljujući uspehu Piksija i njegovih izabranika u državnom timu, dostići će rekordnih 30 miliona evra. U posledniih pet godina, imali smo prihod od 14,2 miliona evra. Zaradili smo ogroman novac, iako poslujemo kao neprofitabilna organizacija. Imamo nepotrošenih 4,5 miliona evra i četiri miliona dolara, od UEFA i FIFA projekata... - saopštio je Jovan Šurbatović.

15.15 - Šurbatović: Najuspešniji period u istorijski srpskog fudbala

- Svedočimo najuspešnijem periodu u istorijski srpskog fudbala. Najveći uspeh je plasman "A" tima na Mondijal u Kataru. Drugi u nizu, posle Rusije 2018. Igramo sjajan fudbal, možda i najlepši u Evropi, potom se plasirali i u "A" diviziju, sa jednim porazom. Te slike i danas izazivaju jezu kod nas. Kadeti su treći u Evropi, omladincima malo nedostajalo sreće u završnici Evropskog prvenstva. Ženski fudbal se razvija, seniorke i kadetkinje imale su zapažene rezultate, futsaleri takođe beleže sjajne rezultate...

Uradili smo veliku stvar u takmičenjima, prečistili sudijske liste. Nema više prijava UEFA, u ranijem periodu imali smo 94 prijave, od toga pet klubova čak 51! Uhvatili smo se sa nasleđenim problemima i za to smo dobili pohvale sa najviših mesta. VAR tehonologija nam je donela boljitak, povećali vrednost našeg proizvoda. Fudbal je postao konačno i kod na profitabilan... Potpisali smo sjajne sponzorske ugovore, najvrednije u istoriji. Superligaši, na primer, imaju 5,25 miliona zagarantovanog novca od sponzora - rekao je generalni sekretar FSS-a.

14.42 - Replika Zečevića

- Ovo je predstavnik Zvezde lepo i tečno govorio. Nikada ni na jednu prozivku nisam odgovorio, ovo sam osećao potrebu da kažem. Žao m je što nije prisutan ovde da mu u lice kažem.

14.38 - Marko Petrović delegat Crvene zvezde

- Ovako niske udarce, spominjati čoveka koji nije ovde u sali... Gospodo, u tome je razlika između Crvene zvezde i Partizana. Sram vas bilo da ovako spominjete Zvezdana Terzića.  Vaš kandidat koji je vd. predsednika Saveza nije se udostojio da nas pozove na kavu za godinu dana. Ovo je sramotno šta ste danas uradili. 

14.33 - Zečević se obraća:

- Antagonizam između Zvezde i Partizana dovodi do ovoga što se desilo ovih dana. Od 1987. godine - sedam predsednika FSS bili su iz Crvene zvezde, jedini predsednik koji je bio iz Partizana je Tomislav Karadžić. Žao mi je što Zvezdan Terzić nije tu, jer me javno proziva - rekao je Zečević, pa dodao:

- Kada je trebalo da postane predsednik FSS nije izlazio iz moje i Nenadove kancelarije. Sada taj isti čovek ima obraza da se ovako obraća u javnosti.

14.30 - Sada i zvanično, Nenad Bjeković je povukao kandidaturu, pa se predsednik i definitivno danas neće birati!

Glasalo se i za Radno predsedništvo, pa su izabrani: Ivan Nikolić (FS Istočne Srbije), Marko Zdravković (FS Beograd) i Nebojša Živanović (FS Zapadne Srbije).

14.25 - Obezbeđen kvorum prisustvom 72 delegata. Mandat Tomislava Karadžića nije verifikovan i on ne može biti delegat, jer je počasni predsednik FSS, pa neće imati pravo glasa.

14:10 - Bjeković otvorio Skupštinu FSS!

Vršilac dužnosti Fudbalskog saveza Srbije, Nenad Bjeković, otvorio je današnju sednicu. Sednicom Skupštine presedava Jovan Šurbatović.

14.06 - Svi su tu, počinje!

14.05 - Kasni početak Skupštine. U sali se još uvek nisu pojavili Nenad Bjeković i selektor reprezentacije Dragan Stojković Piksi.

Dnevni red današnje Skupštine FSS:

1. Otvaranje sednice Skupštine

2. Izbor radnih tela

3. Izveštaj verifikacione komisije.

4. Verifikacija mandata članova Skupštine FSS

5. Usvajanje dnevnog reda Skupštine FSS

6. Razmatranje i usvajanje zapisnika sa sednice Skupštine FSS od 29. novembra 2021. godine

7. Izveštaj o radu IO FSS za period 2021/22 godina

8. Finansijsko poslovanje FSS

9. Izbor predsednika FSS i članova Izvršnog odbora FSS

10. Izbor članova nezavisnih tela FSS

11. Odluka o izboru lica ovlašćenog za podnošenje prijave za upis promene podataka - novih zastupnika FSS u registar udruženja, društva i saveza u oblasti sporta - APR

14.00 - Ozbezbeđen kvorum dolaskom 43 od 85 delegata. Na jučerašnjoj Skupštini bilo ih je 22.

13.30 - U Staroj Pazovi je "opsadno stanje", a tu su i policijske snage! Takođe, najavljeno je i obraćanje Bjekovića o trenutnoj situaciji i izborima, prenose mediji.

13.20 - U Kuću fudbala stigli su i visoki predstavnici FIFA i UEFA.

12.00 - Samo dva sada pre početka skupštine, beogradski mediji su došli do saznanja da je jedini kandidat za visoku funckiju, Nenad Bjeković rešio da se povuče.

Predsednika danas nećemo dobiti! Ta tačka dnevnog reda je odložena za januar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike