24sedam predstavlja: Ko je i na koji način pomerio granicu mogućeg u Ligi šampiona

21.10.2020

05:03 >> 05:51

0

Autor: D. B.

Tokom prvih osam utakmica grupne faze elitnog fudbalskog klupskog takmičenja pali su brojni rekodri

24sedam predstavlja: Ko je i na koji način pomerio granicu mogućeg u Ligi šampiona
Copyright Profimedia

Iza nas je prvih osam mečeva Lige šampiona u sezoni 2020/21. I ako je nešto jasno na samom startu, onda je to da nas očekuje sezona koje ćemo se dugo sećati.

Večeras nam sledi novih osam mečeva na kojima su uzbuđenja zagarantovana.

Predstavljamo vam sve lude brojke i statističke podatke koje bi svaki ljubitelj fudbala vole da vidi na jednom mestu.

*Čelsi je odigrao 0:0 protiv Sevilje i to je bila prva u 62. utakmice njihovog trenera Frenka Lampara koja se završila bez postignutog gola. Poslednji put Lampar je vodio tim na meču na kome se mreže nisu tresle marta 2019. godine kada je njegov tadašnji tim Derbi kaunti podelio bodove sa Stouk sitijem.

Tanjug/AP Photo/Alastair Grant,Pool

*Lampar je i prvi Englez koji je vodio jedan engleski klub u dva uzastopna evropska klupska takmičenja još od Džoa Fagena koji je u sezonama 1983-84 i 1984-85 sedeo na klupi Liverpula.

*Mančester junajted pobedom protiv Pari sen Žermena (1:2) stigao do desete uzastopne pobede na gostujućim terenima u svim takmičenjima. To im je klupski rekord.

*Markus Rašford, strelac oba gola za Junajted protiv PSŽ-a je poslednja tri gola u Ligi šampiona postigao na gostovanjima.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler

*Džad Belingam (Borusija Dortmund) je postao najmlađi Englez koji je bio starter u Ligi šampiona. Sa 17 godina i 113 dana on je nadmašio Fila Fodena koji je imao 17 godina i 192 dana kada je meč počeo od prvog minuta.

*Eron Remzi (Juventus) je tek treći Velšanin koji je u karijeri odigrao najmanje 50 mečeva u Ligi šampiona. Više utakmica od njega u ovom takmičenju imaju samo Rajan Gigs (141) i Geret Bejl (64).

*Autogol Entonija Marsijala je bio deveti autogol igrača Mančester junajteda. Nijedan klub u istoriji Lige šampiona nije imao ovoliko postignutih autogolova.

*Pre ovog autogola još samo jednom se dogodilo da fudbaler iz Francsuke postigne autogol na meču protiv kluba iz te države. Žeremi Matije je to učino takođe na “Parku prinčeva” na meču PSŽ – Barselona aprila 2015. godine.

*Napadač Lacija Ćiro Imobile postigao je prvi gol u Ligi šampiona 2014. godine. Sinoć je postao prvi igrač u istoriji koji je postigao gol i za Borusiji iz Dortmunda, ali i protiv nje.

*Čudo od deteta Barselone, Ansu Fati, postao je prvi igrač u istoriji Lige šampiona koji je postigao više od jednog gola na jednom meču pre nego što je napunio 18 godina.

AP Photo/Joan Monfort

*Leo Mesi je prvi igrač u istoriji Lige šampiona koji je postigao gol u 16 uzastopnih sezona.

*Trener Barselone Ronald Kuman postao je peti menadžer koji je vodio šest različitih timova u Ligi šampiona. Osim njega tako nešto je pošlo za rukom još i Karlu Ančelotiju (osam klubova), kao i Klaudiju Ranijeru, Žoze Murinju i Rafi Benitezu.

*Barselona je prvi tim u istoriji LŠ koji je imao dva igrča od 17 godina koji su postigli golove u jednom meču LŠ.

*Sevilja je prvi put u klupskoj istoriji odigrala dve uzastopne utakmice LŠ na gostovanjima nerešeno 0:0. Pre meča u Londonu protiv Čelsija, tim iz Andaluzije je igrao 0:0 sa Bajernom u Minhenu aprila 2018.

*Pre Akpa Akproa samo jedan čovek je postigao gol za Laciju na svom debiju u Ligi šampiona – sadašnji trener Simone Inzagi.

*Andrea Pirlo je treći trener Juventusa koji je pobedio u gostima na svom prvom meču u LŠ. PRe njega to su uradili Marčelo Lipi (1995) i Fabio Kanervaro (2004)

*Đorđo Kjelini je odigrao svoj 71. meč za Juventus u Ligi šampiona i sada samo Đanluiđi Bufon (112) i Alesandro del Pjero (89) imaju više mečeva u elitnom takmičenju u dresu “stare torinske dame” od njega.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike