Lukavi Mađar naneo najbolniji poraz Crvenoj zvezdi u njenoj istoriji: Finale KEŠ na Vembliju ostao samo san, a sad se zna i zašto

26.07.2022

08:42

0

Mađarski dnevnik bacio novo svetlo na čuveno polufinale Crvene zvezde i Panatinaikosa

Lukavi Mađar naneo najbolniji poraz Crvenoj zvezdi u njenoj istoriji: Finale KEŠ na Vembliju ostao samo san, a sad se zna i zašto
puskas džaja - Copyright MN Press

Najčitaniji mađarski dnevnik "Nemzeti Sport" u današnjem izdanju oživeli su na bolnu uspomenu Crvene zvezde iz 1971. godine kada su pod čudnim okolnostima izbačeni u polufinalu Kupa evropskih šampiona od grčkog Panatinaikosa posle revanša u Atini.

Objavljena je ispovest Nikosa Sakulisa, prevodioca Ferenca Puškaša iz vremena kada je legenda mađarskog i svetskog fudbala vodila ekipu zelenih kao trener.

Sakulis je ispričao sa kakvim se lukavstvima poslužio Puškaš da bi Panatinaikos elimnisao Crvenu zvezdu posle njene pobede na Marakani rezultatom 4:1.

- Prva utakmica protiv jugoslovenske Crvene zvezde odigrana je u Beogradu, dvadeset hiljada grčkih fanatika je krenulo, ali džabe. Austrijski sudija Erih Linemajer je bio glavni negativac, poništio nam je ispravan gol zbog ofsajda, a protivniku priznao jedan koji nije smeo po pravilima igre. Zvezda je bila nešto bolja, ali je naš golman imao loš dan, pa smo izgubili 4:1 - rekao je Sakulis i nastavio:

-  Puškaš je na aerodromu u Beogradu slučajno sreo sudiju i u besu je umalo sebe doveo u veliki problem. Takođe, dvojica naših igrača bili su suspendovana zbog pristrasnog suđenja. Njihovo ponašanje je zabeleženo, a UEFA im je zabranila revanš. Naš predsednik je prebledeo kada je čuo vest, ali ga je Puškaš uverio da će neko od njih dvojice sigurno igrati, samo da mu kupi avionsku kartu za Ženevu da ode do UEFA. Te sezone u Grčkoj se igralo finale Kupa pobednika kupova između Real Madrida i Čelsija, a Puškaš je došao na ideju da zapreti UEFA i kaže im da se karte za finale neće prodavati ukoliko suspendovani igrači ne budu imali pravo da igraju u revanšu protiv Crvene zvezde. 

MN Press
Ferenc Puškaš sa suprugom

Lukavi Mađar je očigledno dobru priču sastavio pred UEFA, jer su se i onda, kao i sada, u evropskoj kući fudbala uvek brinuli da ne budu na gubitku.

- U UEFA su bili toliko uplašeni da su oborili kaznu za jednog igrača Panatinaikosa. Puškaš je ohrabrio momke, ohrabrio ih da ne budu ogorčeni, jer ako damo gol u prvom poluvremenu i ne primimo, idemo dalje! Iako je stadion imao kapacitet od 24.000 mesta, za meč u Atini prodato je 35.000 karata, a jeziva atmosfera uplašila je Jugoslovene – nije prošlo ni dva minuta, a mi smo već bili u prednosti! Početkom drugog poluvremena smo udvostručili prednost, a onda je Puškaš najavio akciju koju je uvežbao, po kojoj je igra krenula sa krila došao do centra Kamarasa, a golom defanzivca rezultat je bio 3:0. Bila je odlična odluka da pružimo priliku našem rezervnom golmanu, jer smo njegovom odbranom nekoliko minuta pre zvižduka zadržali rezultat, i sa više golova u gostima stigli do finala - ispričao je prevodilac Puškaša za Nemzeti Sport.

U finalu zeleni su izgubili od Ajaksa 2:0 u Londonu.

- Ajaks nas je čekao u finalu u Londonu, što je bila velika stvar, jer se tim amatera borio za najvredniji trofej. Međutim, pre finala smo pogrešili: otputovali smo u London ranije nego što je trebalo. Iako smo se pripremali u fantastičnim uslovima, 25.000 grčkih fanatika došlo je sa ekipom i do engleske prestonice - neki su došli iz Australije na meč - i svi su želeli da se približe igračima, što je momcima smetalo tokom odmora. Naravno, verovatno ne bismo pobedili Ajaks, koji je posle pobede protiv izborio još dva uzastopna finala Kupa evropskih šampiona sa Interom i Juventusom. Bilo je pravo čudo pobediti Slovan, Everton i Crvenu zvezdu, ali i igrati na Vembliju. Nismo napravili herojsstvo, ali ipak ovo je najveći uspeh grčkog klupskog fudbala do sada.

Da podsetimo, u srpskoj javnosti se dugo vodila polemika da li su porazu doprineli tadašnji čelnici Crvene zvezde koji su Grcima navodno "prodali" pobedu u revanšu ili je za sve krivo drogiranje igrača kojima su domaćini sipali nešto u hranu. Niko, međutim, nije pričao ili pisao o tome da je Puškaš svojim uticajem uspeo da isposluje igranje jednog fudbalera koji zbog suspenzije nije imao na to pravo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike