Moskovski dani Milana Gajića: Prvo sam naučio da psujem na ruskom! Srećan sam što će Rusi navijati za Srbiju u Kataru

21.07.2022

10:00

0

Autor: 24sedam

Desni bek CSKA ispričao kakvo ga je iznenađenje čekalo po dolasku u novi klub

Moskovski dani Milana Gajića: Prvo sam naučio da psujem na ruskom! Srećan sam što će Rusi navijati za Srbiju u Kataru
gajić1 - Copyright Profimedia

Bivši desni bek Crvene zvezde Milan Gajić od ove sezone nastupaće u dresu moskovskog CSKA. U velikom intervjuu za portal "Čampionat" predstavio je sebe ruskoj publici, pričao o prvim danima u Moskvi, vremenima u Zvezdi, ljubavi prema košarci ...

Ko vam je od saigrača najbliži?

- Kris (Bistrović). Govorimo slične jezike i on mi je mnogo pomogao da razumem kako stvari ovde funkcionišu. Da, i sa drugim momcima je odmah počela dobra komunikacija. Trudim se da naučim ruski što pre. Uopšte, ruski je prilično sličan srpskom jeziku. Za sada je malo teško, ali najvažnije je da razumem reči.

Sa Adolfom Gaičem (Adolfo Gaich) skoro da imate isto prezime?

- Nikada nisam čuo prezime Gaič, ni u Evropi, ni u svetu! Kada sam stigao u Moskvu, rekli su mi da da ću na dresu imati i slovo "M”, jer je već jedan Gaič u timu. Bio sam veoma iznenađen, pomislio sam: "Koji je to još Gaič? Možda je neko iz Srbije, zašto ga onda ne poznajem". Ispostavilo se da je Adolfo Argentinac. Naša prezimena na ruskom zvuče isto, ali su ipak drugačija - ja imam slovo "J". Ali u redu je, nemam ništa protiv da se misli da su ista.

Koje ruske reči ste već naučili?

- Dosta njih! Znam skoro sve fudbalske reči: levo, desno, udarac. A ruske psovke sam znao i pre nego što sam došao u Moskvu, ha ha. Na bilo kom jeziku, prvo što čujete psovke, to je život.

Kako su tekli pregovori sa CSKA?

- Pre par meseci klub je kontaktirao mene i mog agenta. Pitali su da li želim da pređem u CSKA, da li se vidim u timu, u Moskvi. Upravo mi je na kraju sezone istekao ugovor sa Crvenom zvezdom. Odgovorio sam da ću razmisliti gde bi mi bilo bolje da nastavim karijeru: i sa stanovišta sporta i zbog porodice. Kao rezultat toga, neke detalje smo prilično lako rešili, dogovorili i ja sam stigao u Moskvu - dve nedelje su bile dovoljne za sve.

Profimedia
Milan Gajić

 

Šta ste znali o CSKA pre dolaska u tim?

- CSKA je veoma poznat klub. U Srbiji je ruska liga prilično popularna. Mi Srbi imamo veoma dobro mišljenje o vašem prvenstvu. CSKA je jedan od najpopularnijih klubova u Rusiji, pa i u Srbiji. Poštujemo ovaj tim, pogotovo što su Srbi svojevremeno igrali u CSKA. Krasić i Tošić su legende kluba. Odlazak u CSKA je bio dobar izbor.

Došli ste da zamenite Marija Fernandesa. Šta znate o njemu?

– Da je ovde igrao skoro deset godina i da je igrao za reprezentaciju Rusije. Skoro je Rus, iako je rođen u Brazilu. Čuo sam da je Mario postao legenda CSKA, ali je morao da ode: razumete, ovo je život - ponekad morate da donosite teške odluke. Često su me pitali da uporedim sebe sa Mariom, ali ne volim da pravim nikakve paralele, pogotovo sa tako ozbiljnim igračima. Uvek se trudim da dam maksimum kako bi ekipa ostvarila cilj. Biće sjajno ako budem mogao potpuno da zamenim Marija u CSKA! Ali svaki igrač je poseban, pa nema potrebe za ovim poređenjima sa njim.

Došli ste iz Crvene zvezde. U navijačkom pokretu, Crvena zvezda je prijateljski klub Spartaka. Da li ste znali za to?

- Naravno. U Crvenoj zvezdi sam proveo četiri godine, zajedno smo ostvarili sjajne rezultate, osvojili sve titule u nacionalnom prvenstvu - veoma sam ponosan na ovaj period u karijeri. Ali ponekad se u fudbalu desi da se treba krenuti drugim putem. Prešao sam u CSKA iz sportskih razloga, igraću u drugoj zemlji. Znao sam za stav navijača Crvene zvezde i CSKA, ali sada ću se boriti za crveno-plave boje CSKA.

Mnogo volite košarku?

- Srbija ima najboljeg igrača na svetu i najboljeg igrača u Evropi! Nikola Jokić je najbolji igrač NBA, a Vasile Micić najbolji igrač Evrolige.

Odakle takva ljubav?

- Mi smo veoma sportska nacija. Svi moji drugovi su igrali košarku, pa sam je i ja zavoleo. Veoma je lako igrati je - potrebne su vam samo lopta i obruč. Mnogo je lakše jer možete igrati jedan na jedan. Ne možete da igrate fudbal jedan na jedan, potrebno vam je više ljudi. Tako da smo u školi stalno igrali košarku.

Zašto ste onda izabrali fudbal?

- Nisam dovoljno visok za košarku. Osim toga, moj otac je profesionalno igrao fudbal - tako da je to u meni. Od četvrte godine sam gledao kako muškarci šutiraju loptu. Bilo mi je normalno da je šutnem nogom.

Planirate li da prisustvujete košarkaškim utakmicama CSKA?

- Da, u timu igra moj sunarodnik Nikola Milutinov. Volim sport - poslednjih godina češće od košarke gledam moto-sport: motociklistička takmičenja, stvarno volim Formulu 1. Sve vreme od petka do nedelje provodim ispred televizora, gledajući trke. Moju ženu nervira onaj zvuk motora.

Reprezentacija Rusije neće biti na Svetskom prvenstvu, ali će biti reprezentacija Srbije. Mnogi ruski navijači kažu da će navijati za vas u Kataru. Dopada vam se?

- Onda ćemo imati najviše navijača na Svetskom prvenstvu, ha! Uradili smo veliki posao da se plasiramo na Svetsko prvenstvo i igramo u Kataru. Svaki igrač sanja da igra za svoju reprezentaciju na najboljem turniru na svetu - od malih nogu sam sanjao da osvojim Svetsko prvenstvo. Zaista želim da uđem u reprezentaciju i igram u Kataru - to je moj glavni zadatak.

Svi znaju da Rusi i Srbi jedni druge zovu braćom, ali svako na svoj način opisuje razloge. Kako objašnjavate ovu bliskost naroda?

- Imamo slične jezike, i Srbi koriste ćirilicu. Rusi i Srbi imaju sličan mentalitet i način porodičnog života.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike