Mrkela za Arenu: O šampionskoj sezoni, Zvezdinim uzdanicama, Dzjubi i prelaznom roku: Ključne igrače nećemo prodavati!

23.05.2022

21:22

0

Sportski direktor Zvezde gost emisije ''Pregled kola''

Mrkela za Arenu: O šampionskoj sezoni, Zvezdinim uzdanicama, Dzjubi i prelaznom roku: Ključne igrače nećemo prodavati!
Mitar Mrkela i Zvezdan Terzić - Copyright MN Press

Sportski direktor Crvene zvezde, Mitar Mrkela, gostovao je u studiju TV Arene sport povodom osvajanja pete uzastopne titule šampiona Srbije.

Crveno-beli su u poslednjem kolu savladali Voždovac sa 3:1 i tako došli do veoma željenog trofeja.

- Sve je bilo otvoreno maltene do poslednjeg minuta, srećni smo zadovoljni i svi zajedno smo sinoć proslavili titulu - rekao je Mrkela, pa se osvrnuo na sinoćnu utakmicu poslednjeg kola protiv Voždovca:

- 'Dobro smo se pripremali, znali smo da poslednja utakmica nosi određenu tenziju. Videlo se da su igrači bili nervozni i da ih lopta nije slušala kao inače, ali bili smo fokusirani i znali smo šta želimo. Od prvog minuta smo svoj nametnuli svoj ritam i zasluženo pobedili.

Vodeći pogodak postigao je Aleksandar Katai:

- Katai je fenomenalan igrač, pokazao je to u poslednjih nekoliko sezona. Mislim da je sada dodatno sazreo, što je pokazao i u Evropi. Mislim da je on bez sumnje najbolji igrač u Srbiji.

Potom je istakao da doprinos Mirka Ivanića nije ništa manji:

- Njih dvojica se sjajno razumeju, obojica su fantastični igrači. Poslednjih nekoliko Zvezdinih sezona zavisi od njihove forme. Ivanić je bio u timu godine u Ligi Evrope, što je sjajno priznanje. Mogu da kažem da smo ponosni što smo uspeli da sa svim ključnim igračima produžimo ugovore. Okosnica tima će ostati i naredne sezone, što je cilj. Imali smo dobre ponude za sve igrače za koje sam naveo, stizale su sa dalekog istoka, za Ivanića je bilo interesovanja iz Serije A, za Kataija iz Kine, Rodić iz Turske, za Borjana iz Kanade... - rekao je sportski direktor crveno-belih, pa nastavio:

- U Zvezdi je najskuplji neuspeh. To je klub koji mora da osvaja titule i igra dobro u Evropi. Svaki Zvezdin navijač želi da vidi jak tim i to ne može da se ostvari ako se prečesto menja. Neophodno je da se igrači prodaju jer se od toga živi, ali nećemo ih prodavati po svaku cenu. Ovi igrači su veoma značajni i od njih igra zavisi i želimo da ih zadržimo što duže.

Mrkela je na mesto sportskog direktora došao 2017. godine, kada je Vladan Milojević predvodio ekipu do titule. Ovosezonska je peta u nizu, a Mrkela ih je tokom fudbalske, a kasnije direktorske karijere, osvojio čak devet:

- Sigurno da ta prva mnogo znači jer je Zvezda godinu dana pre toga izgubila titulu koju je po mom mišljenju trebalo da osvoji. Izuzetno mi je draga ta prva titula, jer smo tada tokom prelaznog roka totalno rekonstruisali tim. Došli su Milan Borjan, Milan Rodić, Filip Stojković, Vujadin Savić, Nenad Krstičić, Branko Jovičić, Nemanja Radonjić, Aleksandar Pešić i mi smo tu sezonu odigrali sjajno. Zvezda se posle 12 godina plasirala u grupnu fazu Lige Evrope i to je bio korak koji je bio izuzetno značajan. Ovo je rekordna peta uzastopna titula, imali smo neizvesnu trku, tokom čitave sezone smo se jurili sa Partizanom i drago mi je da smo na jedan lep način došli do trofeja.

Crno-beli su prvi deo sezone završili na liderskoj poziciji uz pet bodova više od Zvezde:

- Nije bilo lako, nije baš bilo sve idilično tada, ali postojala je ogromna vera unutar kluba da mi to možemo. Mi imamo najbolji tim i tu nema priče, to smo potvrdili i u prvenstvu i u Evropi. Bili smo prvi u teškoj grupi i prvi put posle mnogo godina smo se plasirali u najboljih 16 ispali. Ispali smo od finaliste, Rendžersa i nismo bili lošiji tim, čak mislim da smo u nekim segmentima bili bolji i uz malo sreće mogli smo do polufinala, a nadam se da ćemo jednog dana doći i do finala. Visok rezultat u prvoj utakmici je odredio tok druge. Izašli smo u jednoj ultra ofanzivnoj formaciji, dali smo sve na napad i da smo možda dali još jedan gol u prvom, ne bismo morali da ulazimo u toliki napor u drugom poluvremenu. Uvek mora da se desi jedna onakva situacija kao što se desila kod primljenog gola, ali sam zadovoljan kako smo igrali i kako smo se predstavili. Ovako razmišljaju i navijači, a potvrda toga je jučerašnja poseta od 42 hiljade gledalaca na proslavi.

Prvi derbi u prolećnom delu sezoni pripao je crveno-belima, koji su tada počeli da nadoknađuju prednost crno-belih:

- Mislim da je to odredilo šampiona. I mi i Partizan smo bili sigurni protiv ostalih u prvenstvu. Tu utakmicu smo pobedili i igrali smo sjajno, naročito prvo poluvreme i približili se na dva boda. Mi smo psihološki porasli, a oni pali, te su u nastavku ispustili još neki bod i mi smo ih pretekli - istakao je Mitar, a potom se osvrnuo na predstojeće finale Kupa Srbije:

- Zvezda je klub koji svaku sledeću utakmicu mora da dobije i ono što smo mi uradili do sada sa osvajanjem titule koja je bila apsolutni prioritet i došli do osmine finala Lige Evrope je zaista velika stvar, ali za nas je uvek sledeći meč najvažniji, a naročito kada je protiv Partizana. Ići ćemo na pobedu, da kao i prošle godine osvojimo Kup.

- Treba odati priznanje Dejanu Stankoviću i njegovom stručnom štabu, Zvezdanu Terziću koji fenomenalno vodi klub i napravio je nešto što niko pre šest sedam godina nije očekivao, napravio je pravog šampiona. Takođe, velike čestitke našim navijačima uz koje nikada nismo sami.

Očekuje nas veoma uzbudljiv prelazni rok u kom možemo očekivati i dolaske i odlazke iz Crvene zvezde, ali kako sportski direkton napominje, Strahinja Eraković ima status veoma bitnog igrača i neće biti prodat ukoliko ne stigne ponuda koja se ne odbija:

- On je naše dete ima 21 godinu, pre dve godine je debitovao, a mnogo ranije išao na pripreme i trenirao sa ekipom. U toku sezone je eksplodirao, igrao je u tandermu sa Dragovićem koji mu je sigurno mnogo pomogao, ja sam mnogo puta rekao da će biti reprezentativac i evo usledio je poziv. Verujem da će u budućnosti biti standardan u nacionalnom timu. Naravno, ne mogu ništa da toliko sigurno da kažem, jer može da se desi da uleti ponuda koju ne možete da odbijete. Klub živi od sponzora, Evrope i prodaje igrača. Mi nismo doneli odluku da ga prodamo, jer može biti veoma važan za nas jer je bonus, a po statusu i kvalitetu je standardan igrač bez koga se u ovom trenutku ne može sastaviti ekipa. Već imamo dosta ponuda, ali ćemo sačekati da vidimo šta će biti.

Omladinska škola radi punom parom, što pokazuju titule u omladinskoj i kadetskoj konkurenciji:

- Jedan od ciljeva kluba za svaku sezonu jeste i afirmacija mladih igrača. Ove sezone su to bili Petar Stanić, Strahinja Eraković, Nikola Stanković, Andijra Radulović, Nemanja Motika, Andrej Đurić i svi su oni dobili neku šansu. Imamo ogroman potencijal u mladim igračima i na svake pripreme vodimo veliki broj mladih igrača jer je potreban period adaptcije. Imamo odličan rad omladinske škole, pokušavamo da ubrzavamo njihov razvoj, tako da omladinsku ligu igraju godinu dana mlađi igrači, a izlaznu godinu, odnosno one najtalentovanije, šaljemo u Grafičar koji nam je od velike koristi. Ove godine je u ekipi razvojnojg tima od 11 uvek bilo osam ili devet bonusa i očekujem da na ove pripreme povedemo nekoliko njih odatle.

Naravno, ima i igrača koji će na kraju sezone napustiti klub kao slobodni:

- Postoje igrači koji će otići i već sada znamo sa kim želimo da raskinemo ugovor i na ta mesta će doći novi koji mogu adekvatnije da odgovore na kriterijume koje zahteva Crvena zvezda. Što se tiče stranaca, mislim da imamo par njih koji su jako dobri. Recimo imamo Bena koji je najbolji stranac i strelac u istoriji srpkog fudbala. Sanogo i Kanga su izvanredni, Ohi je dao 11 golova za tri meseca. Ima onih koji nisu zadovoljili, ali moja dužnost je da treneru obezbedim dobar roster, a koga će on da koristi to je njegova stvar. To je uvek tako i to je tako normalno. Nisu svi u trenerovoj hemiji pronašli svoje mesto. Često čujem ovaj podbacio, onaj podbacio i onda to ispadne veća vest od svih prethodnih uspeha. Ne greši samo onaj ko ništa ne radi, a Zvezda je napravila velike uspehe i ako je 5 odsto bilo loše, onda je 95 bilo dobro.

Iako je istakao da izbegava da priča o pojačanjima, odnosno imenima, potvrdio je da interesovanje za Dzjubu postoji, kao i da se traži odgovarajući igrač za poziciju desnog krila:

- Dzjubi ističe ugovor sa Zenitom i sigurno da mu neće ponuditi onakav kakav je imao ranije. Nije tajna da bismo želeli takvog igrača, on bi bio ozbiljno pojačanje, nosi veliko isksutvo i verujem da bi ga naši navijači dočekali raširenih ruku, ali koliko je realno videćemo. Takođe bismo želeli da dovedemo igrača za poziciju desnog krila.

Trenutno je klub u procesu pregovora sa kapitenom, Milanom Borjanom, a Mrkelina želja je da reprezentativac Kanade upravo u Zvezdi i završi karijeru:

- On je sigurno simbol Zvezdinog preporoda, učestvovao je u svim velikim rezultatima, došao je kada sam i ja postao sportski direktor i veoma je značajan i za tim i svlačionicu i klub. Verujem da će jednog dana, kada se bude pričalo o Zvezdinim uspesima, njegovo ime biti nezaobilazno. Moja, a i želja ostalih ljudi u klubu je da završi karijeru ovde i da tu i ostane.

Velike zasluge nosi i šef stručnog štaba, Dejan Stanković:

- On je i kao ličnost i trener veoma važan za Zvezdu. Nikada nismo razmišljali da on ne bude naš trener, pre godinu dana smo i produžili ugovor, Naša je želja da ostane što duže. Znamo da za njega uvek postoji interesovanje, ali on je i sjajan trener i Zvezdin čovek i verujem da ni on ne razmišlja o odlasku.

Za kraj, otkrio nam je ambicije kluba u Evropi naredne sezone:

- Stvar koja je vrlo važna je ta da smo mi svake godine hteli da budemo jači i jači da smo iz sezone u sezonu uspevali da napravimo korak više u odnosu na prethodnu. Došli smo do tog 34. mesta na rang listi koja nam omogućava budemo nosioci u kvalifikacijama. Do godine će šampion i direktno igrati Ligu šampiona, a naše ambicije su najveće. Put jeste lakši nego ranijih godina kada smo kretali od prvog, pa od drugog pa od trećeg kola, a sada smo povlašćeni. Sada će biti manje izražena razlika u budžetu u odnosu na klubove protiv kojih ćemo se takmičiti, iako i dalje imamo mnogo manji budžet od njih. Izbeći ćemo Olimpijakos, Dinamo Zagreb i slične ekipe. Mina može da bude turski Trabzon koji može da naleti u četvrtom kolu, dok u trećem možemo da naletimo na Ferencvaroš ili Šerif.

Da podsetimo, finale Kupa Srbije između Crvene zvezde i Partizana, koje će se igrati na stadionu ''Rajko Mitić'', zakazano je za 26. maj od 18.00 (TV Arena 1 premium).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Arena sport

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike