Čelsi ugovorio prodaju, sada nastaje trka s vremenom: Ako ne završi papire na vreme, leti iz Premijer lige i Evrope!

07.05.2022

05:52

0

Američki mogul i njegova grupa ugovorili uslove, čeka se odobrenje vlade

Čelsi ugovorio prodaju, sada nastaje trka s vremenom: Ako ne završi papire na vreme, leti iz Premijer lige i Evrope!
Navijači Čelsija - Copyright Profimedia

"Ponos Londona" Čelsi potvrdio je da je dogovorio sve uslove sa Todom Boelijem oko prodaje kluba za 4,25 milijarde funti (4,97 milijarde evra).

Boelijev sportski konzorcijum je izabran kao povlašćeni od svih koji su konkurisali. To je proglasila američka banka koja nadgleda prodaju.

Boelijev konzorcijum koji hoće da kupi Čelsi pored njega čine i njegov kolega suvlasnik LA Dodžersa Mark Volter, švajcarski milijarder Hansjerg Vis, kao i investitorska kompanija Klirlejk Kapital.

Boeli je tako pobedio ostale zainteresovane konzorcijume, grupe i pojedince, među kojima je i najbogatiji Britanac Džim Ratklif.

Tod Boeli je u petak bio u Londonu i očekuje se da će u subotu uživo gledati duel Čelsija i Vulverhemtpona na Stamford bridžu.

Profimedia
 

Čelsi je ovo saopštio u subotu u tri ujutru na svom sajtu. Kupovina bi trebalo da bude obavljena kada britanska vlada i Premijer liga odobre.

- Fudbalski klub Čelsi potvrđuje da su dogovoreni uslovi sa novom vlasničkom grupom, koju predvode Tod Boeli, Klirlejk Kapital, Mark Volter i Hansjerg Vis, da kupe klub. Od totalnog ulaganja, 2,5 milijarde funti će se iskoristiti za kupovinu deonica u klubu i biće deponovani na zamrznuti račun u britanskoj banci, sa namerom da se 100 odsto donira u dobrotvorne svrhe, kako je potvrdio Roman Abramovič. Odobrenje britanske vlade je neophodno da bi se iskoristila sredstva sa zamrznutog računa. Osim toga, novi vlasnici su se obavezali da će uložiti još 1,75 milijardi funti za dalju dobrobit kluba. To uključuje ulaganje u Stamford bridž, akademiju, ženski tim i Kingsmedou (stadion na kome igraju žene i omladinci), kao i finansiranje Fondacije Čelsi. Očekuje se da će prodaja biti završena krajem maja, posle odobrenja svih regulatornih tela. Tada će biti poznato više detalja – piše u saopštenju.

Budućnost Čelsija bila je nepoznata od kada je vlada u martu kaznila Romana Abramoviča zbog situacije u Ukrajini.

Britanski funkcioneri su bili odlučni u nameri da ruski oligarh ne dobije ni peni prodajom. Ipak, Abramovič je obećao da će otpisati svoj deo posle pozajmice od 1,6 milijardi funti. Da to nije uradio, klub bi se našao u ozbiljnim problemima, jer niko ne bi mogao da ga kupi.

Čelsi trenutno radi pod posebnom dozvolom vlade posle sankcija Abramoviču. Ako ne steknu punu licencu do 8. juna, rizikuju da budu izbačeni iz Premijer lige i svih evropskih takmičenja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike