Prokleti rak mi ne daje da se oprostim od mog Švabe! "Stole iz Bora" u suzama zbog odlaska velikog Ivice Osima

03.05.2022

12:01

0

Stole Anđelić, prvi fudbalski navijač na prostorima stare Jugoslavije, danas tuguje za svojim drugom

Prokleti rak mi ne daje da se oprostim od mog Švabe! "Stole iz Bora" u suzama zbog odlaska velikog Ivice Osima
stole1 - Copyright Printscreen / Youtube

Za Stoleta Anđelića mnogi fudbalski navijači srednje generacije i oni stariji kazaće da je to prvi ozbiljan navijač u staroj i velikoj Jugoslaviji. Ime u tom svetu nije stvarao problemima. Bio je i ostao poznat zbog ljubavi i privrženosti prema reprezentaciji Jugoslavije i sarajevskom Željezničaru, a nadaleko je postao poznat po transparentu koji je svuda nosio "Jugo, volimo te - Stole iz Bora".

Bio je zanimljiv zbog te naklonosti prema "Želji" uprkos blizini Partizana i Crvene zvezde i distanci od 460 kilometara u odnosu na voljenu Grbavicu na kojoj je igrao legendarni Ivica Osim.

Printscreen / Youtube
Stole iz Bora

Čuveni Stole za 24sedam kaže da je ovih dana tužan čovek! Teže mu pada odlazak njegovog Švabe nego kancer i sve hemioterapije koje mora da primi kako bi konačno pobedio opaku bolest. Suze ne može da sakrije, niti da ih zaustavi:

- Ne mogu da odem na poslednji ispraćaj mom velikom prijatelju i čoveku Ivici Osimu. Borim se sa prokletim limfomom, idem u Beograd na hemioterapije i doktori mi savetuju da se ne uzbuđujem, ali ja, eto, teško se borim sa činjenicom da je ovaj svet izgubio zauvek Ivicu. Mislio sam da će živeti večno! Ljudi kao što je on zaslužuju večnost - kaže Stole Anđelić i nastavlja:

- Ja sam njega zavoleo kao fudbalera, pa sam posle imao tu čast da mu postanem prijatelj. Pratio sam ga gde sam i kad sam mogao, svuda... Još kao klinac odlazio sam sa časova u Boru da bih došao da ga gledam u Beogradu ili Sarajevu. Kasnije sam bio blizu njega kad je postao trener. Njega su do skora zvali iz Japana kako bi dobili pravi fudbalski savet za selekciju ili ligu. Znao je toliko toga, od muzike, umetnosti, do raznih sportova. Fudbal mu je uvek bio na prvom mestu. Kad god bih došao kod njega u Sarajevu na TV mu je bio fudbal! U bolničkoj sobi gledao je fudbal, nije mogao bez njega. Dao mu je ceo svoj život, a nije uzeo koliko je mogao i koliko je zaslužio.

Printscreen / Youtube
Stole iz Bora

Osimov prijatelj tvrdi da je tokom trenerske karijere bilo previše izazova pred bivšim selektorom Jugoslavije.

- Osim je dva puta odbio Real Madrid, jednom Bajern na poziv velikog Franca Bekenbauera. Nudili su mu milione da dođe u Galatasaraj i Bajer Leverkuzen i to jako dobro znam, jer sam u to vreme bio kod njega u Atini dok je vodio Panatinaikos. Imao je svoj pravac i samo on zna zašto mu je bilo izazovnije da radi za Želju, Partizan, Panatinakos ili Šturm, a ne u jednom velikom Realu.

Za Stoleta nije jednostavan zadatak izdvojiti jednu pozitivnu osobinu "Štrausu sa Miljacke".

- Još je čuveni Zoran Popovski tokom radio prenosa govorio "dragi slušaoci lopta je kod Osima, pa dok je ne preda saigračima poslušajte jednu muzičku numeru u nastavku programa" i time je želeo da kaže koliko je on bio veliki i važan za Želju kao igrač. Kao trener nesrećnim slučajem nije osvojio Kup UEFA.

Printscreen / Youtube
Stole iz Bora

- Da je Radmilo Mihajlović igrao protiv Videotona u revanšu polufinala sigurno bismo otišli u finale protiv Reala, a mislim da smo i od njih imali bolju ekipu i trenera. Bio je instruktor FIFA za francusko govorno područje i jedini trener na svetu koji je pričao deset svetskih jezika, a nikad nije imao mobilni telefon. Ono što je na mene ostavljalo utisak, to je njegov odnos prema običnom čoveku, posebno prema sirotinji. Kao dete železničara upoznao je od malena težak život i zato je svoj novac davao ko god bi mu se obratio za pomoć - završio je Stole iz Bora.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike