Partizan i Zvezda su baš na Vaskrs odigrali prvi "večiti derbi"! Pre 76 godina pobedili su "beli" i to sa 2:0 (FOTO)

24.04.2022

07:00

0

Autor: 24sedam

Kasnije, u prvom takmičarskom okršaju bilo je 4:3 za crveno-bele

Partizan i Zvezda su baš na Vaskrs odigrali prvi "večiti derbi"! Pre 76 godina pobedili su "beli" i to sa 2:0 (FOTO)
stadion1 - Copyright MN Press/T. Mihajlović

Crvena zvezda je formirana u martu 1945. godine, a Partizan tačno sedam meseci kasnije, 4. oktobra. Godinama i decenijama kasnije, dva kluba postala su najpopularnija i najtrofejnija, a ono što ih povezuje je i "večiti derbi".

Ako računamo samo utakmice u prvenstvu bilo ih je 167, a prvi okršaj dva tima (uopšte) odigrao se baš na Vaskrs, sada već davne 1946. Te posleratne godine, veliki hrišćanski praznik bio je 21. aprila i tada su snage odmerili Zvezda i Partizan.

Međutim, treba napomenuti da ovaj duel nije imao status takmičarskog, ali bez obzira na to, ostaće upamćen kao "temelj" današnjeg derbija.

Igralo se na tadašnjem igralištu BSK-a ("20. oktobar"), a na tom mestu je i današnji stadion u Humskoj. Tako da se može reći da je Partizan bio domaćin u tom prijateljskom meču.

Pobedio je Partizan sa 2:0, a golove su dali Franjo Rupnik u 34, a onda i Prvoslav Boba Mihajlović u 59. minutu.

Tako je Rupnik ostao upamćen kao strelac prvog gola u okršajima Partizana i Zvezde, a jedna zanimljivost je vezana i za Mihajlovića. Bio je član Partizana od samog osnivanja, ali je u Crvenoj zvezdi (tokom 1951. godine) proveo nekoliko meseci. Zatim se vratio u Partizan, u kojem je i okončao igračku karijeru.

MN Press/T. Mihajlović
Prvoslav Mihajlović i Miloš Milutinović

Kada je reč o sastavima, za Partizan su igrali: Šoštarić, Brozović, Čolić, Simonovski, Đurđević, Aleksa Atanacković, Mihajlović, Palfi, Rupnik, Bobek i Krnić (Matekalo), a za Zvezdu: Lovrić, Petrović, Stanković, Đajić (Krstić), Kašanin, Ćirić, Tomašević, Mitić, Jezerkić, Svetozar Atanacković (Pečenčić) i Drenovac.

Na osnovu tadašnjih novinskih izveštaja, oko 9.000 navijača uživo je gledalo duel dva tima, čije je kasnije rivalstvo značajno premašilo tu brojku. Ni loše vreme nije sprečilo publiku da dođe.

I još jedna zanimljivost je vezana za ovaj meč. Igrači Partizana su bili u belim dresovima, a Zvezdini u plavoj opremi, tako da recimo da to tada nije bio okršaj crno i crveno-belih.

Inače, prvi takmičarski "večiti derbi" odigran je 5. januara naredne godine, na temperaturi od minus 19 stepeni Celzijusa i po snegu, a Crvena zvezda je pobedila sa 4:3. Za Zvezdu, Jovan Jezerkić je dao čak tri gola, a Predrag Đajić jedan.

Jedini igrač Partizana koji je dao gol na ovom meču bio je Stjepan Bobek, pošto je uz pomenutog Đajića autogol dao i Mladen Kašanin. I tada je Partizan bio domaćin.

MN Press/T. Mihajlović
36. "večiti derbi" - 7. mart 1965.

Posle toga, kao što je rečeno, odigrano je još 166.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike