Uz Partizan do smrti! Francuski pisac došao na "večiti derbi", zaljubio se u crno-bele i sve to opisao u knjizi

30.03.2022

08:31

0

Autor: 24sedam

Janis Perijak ostao "grobar" uprkos tragičnom kraju njegovog zemljaka Brisa Tatona u Beogradu

Uz Partizan do smrti! Francuski pisac došao na "večiti derbi", zaljubio se u crno-bele i sve to opisao u knjizi
janis pfc - Copyright Printscreen/Twitter

Francuski novinar i publicista Janis Perijak objavio je knjigu "Terapija stopala" u kojoj je posebno poglavlje pripalo njegovom doživljaju "večitog derbija" u Beogradu i ljubavi koja se razvila prema Partizanu.

Perijak za sebe kaže da nije veliki ljubitelj modernog fudbala, ali da mu je bilo lepo u Beogradu i da je "uz crno-bele iz Srbije do smrti".  

- Više od sporta, fudbal leči duhove. Putujući širom Evrope i šire, od Barselone do Istanbula, od Dortmunda do Tirane, od Lisabona do Briža, prisustvujući najvećim derbijima na kontinentu, Janis Perijak je krenuo u avnturu u kojoj je lopta sve. Ovaj putopisni dnevnik vas poziva da pobegnete, da sanjate o razbarušenom, ali veoma živom svetu, gde prave lutke nisu one za koje mislite. Strašno dirljiva, "Terapija stopala" će vas uroniti u sećanja na detinjstvo, na ivici travnjaka ili na najvećim stadionima, dok sanjate o modernom, popularnom i grandioznom fudbalu. Janis Perijak je bio novinar raznih medija, uključujući "Onze mondial". Više od deset godina, njegov jedinstven pogled na svet fudbala naveo ga je da piše brojne izveštaje. "Terapija stopala" je njegova prva knjiga - piše u recenziji knjige.

 

 

 

 

Perijak se zaljubio u Partizan 2019. godine dok je išao na derbi protiv Crvene zvezde koji se igra na stadionu "Rajko Mitić".

- Ne vidim nijednog navijača sa prepoznatljivim znakom Crvene zvezde ili Partizana. Od centra grada do stadiona, njih hiljade muškaraca obučenih u crno ide ćuteći. Ćutimo i mi, sa osećanjem da bi i najmanja reč na francuskom mogla da nas dovede u opasnost u ovoj gomili koja kreće u rat. Jedva nekoliko godina nad Tatonove drame. Ovde se zaista oseća i ljubav prema fudbalu - piše Perijak u svojoj "Terapiji stopala".

 

 

Knjiga na francuskom jeziku dostupna je preko interneta, a cena joj je 30 evra.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike