Piksi neće menjati mišljenje o reprezentativcima: Kada bih gledao minutažu igrača u klubovima, glava bi me non-stop bolela

18.03.2022

10:10

0

Autor: 24sedam

Starteg "orlova" objasnio svoj izbor igrača za naredne dve utakmice

Piksi neće menjati mišljenje o reprezentativcima: Kada bih gledao minutažu igrača u klubovima, glava bi me non-stop bolela
piksi1 - Copyright Printscreen/YouTube

Selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi na konferenciji za novinare povodom objavljivanja spiska igrača za naredne dve prijateljske utakmice sa selekcijama Mađarske i Danske, 24. marta u Budimpešti i pet dana kasnije u Kopenhagenu, rekao je da on neće menjati mišljenje o ireprezentativcima sa kojima je izborio vizu za Katar i da manja minutaža pojedinicima treba da bude briga njihovih trenera u klubovima.

U čemu je tajna vašeg optimizma?

- Činjenica je da smo imali jedan uspešan period, posebno u kvalifikacijama. Od početka smo bili puni oiptimzma jer sam verovao u potencijal igrača. Samo je bilo potrebno složiti na pravi način. U tome smo naravno uspeli, taj novembar i meč u Lisabonu bio je jedan rezultat koji nas je učinio ponosnim. Drago mi je da sam svoj optimizam preneo na  saradnike, igrače, a i na kompletnu srpsku javnost. Zadovoljstvo za mene kao trenera je to što smo ne samo otišliu u Katar, već smo to uradili sa stilom, igrom koja je plenila. Nemamo razloga da menjamo nešto po tom pitanju, verujemo da je budućnost ispred nas jako lepa, ali da bismo došli do toga što želimo da postignemo moramo da verujemo i mnogo radimo. Cela ova godina je za ponos svima, ali morate da verujete i da imate znanja. To je sad nešto iza nas, ali dobar putokaz u kom pravcu ćemo dalje ići. Što se tiče obaveza ispred nas, to su mečevi prijateljskog karaktera, ali već u junu nas očekuju takmičarske utakmice u Ligi naciji.

MN Press
 

Primetno je da ste se oslonili na proverene snage?

- Što se tiče spiska, tu je 24 igrača, proverene snage. "Iznenađenje" je to što nema Lazovića i Maksimovića koji imaju lakše povrede. Ostale igrače poznajete, a što je najbitnije je znam ih ja. Oni zaslužuju da se nađu na ovom spisku.

Koliko vas brine mala minutaža centralnih bekova u klubovima? Šta mislite o Milunoviću, Erakoviću kao potencijalnim rešenjima?

- Kada bih gledao ko koliku minutažu ima, stvarno bi me bolela glava. Zašto je tako, to je pitanje za njihove trenere, to moj problem nije, ja znam njihov kvalitet i koliko zaslužuju dres sa državnim grbom. Što se tiče drugog dela pitanja, ja sam u januaru kad nisam bio selektor rekao Dejanu Stankoviću za malog Erakovića da je igrač velikog potencijala. Ako ćemo pošteno ni njegova minutaža nije bila na nekom nivou prošle sezone, ali drago mi je da napreduje. Što se tiče drugih igrača, ovo nije školica, pa da se proveravamo. Znaš ili ne znaš!? Sve pokrivamo mi iz stručnog štaba, sve pratimo, budite sigurni u to.

Kako gledate na Gudelja kao štopera?

MN Press
 

- Gudelj za mene nije iznenađenje. Ja sam pre par godina znao da je on jedan polivalentan igrač, spreman za više pozicija. Čak može ida igra i desnog beka, pa i krila, a ja sam onda pričajući sa stručnjacima rekao da bi mogao i na gol. On ima tu inteligenciju, bavićemo se i tom temom ako bude potrebno jer on može bez problema da odigra na poziciji štopera.

Koliko stižete da ispratite situaciju Strahinje Pavlovića?

Ja svoje mišljenje neću menjati. Ja imam formirano mišljenje i neću ga menjati. Pratim naravno sve što se dešava, ali to što je otišao u Bazel, pa igra ili ne igra.... Takva je situacija bila i pred meč u Portugalu, pa je dečko odigrao kako je odigrao. I vi i ja znamo njegove ljudske kvalitete, on je spreman i bez jedne noge da odigra za svoju reprezentaciju.

Za koga ćete navijati na meču baraža Portugal - Italija? Da li očekujete poziv Manćinija za savet?

-  To je već pitanje za naslove. On je toliko dobar trener da mu neće trebati moj savet. Navijaću za fudbal, lepše je iz ove pozicije pratiti te duele, nego biti akter takvog duela. Mada, oni imaju pre toga jednu utakmicu, a svi vidimo da se iznenađenja dešavaju. Da li će me zvati - ne verujem!

Imate li želju za mundijalski žreb?

MN Press
 

-  To će biti 1. april, a tog dana možete da kažete šta želite.Iskreno, ne razmišljam o žrebu, osim što ću biti na licu mesta i sačekaću da se ta dužnost obavi. Mene protivnici ne zanimaju, samo reprezentacija Srbije, naš stil igre i šta mi možemo da uradimo. Imena nisu važna, jedino je merilo teren. Tako i govorim mojim igračima. Ko god da nam dođe kao rival biće to jedna dobra grupa i cela nacija će čekati da vidi Srbiju.

Koliko je rezultat bitan ove dve utakmice? Kako komentarišete igre Vlahovića?

- Rezultat me ne zanima! Prijateljske utakmice moramo da odigramo jer su na programu. Uvek je lepo pobediti sa stilom i znanjem, ali ako ne pobedimo ništa se neće promeniti. Ja neću igračima reći "aj, idemo da izgubimo". To, ne sigurno. Znate ono kad kažu "dobro je što dolaze utakmice da trener vidi nešto". Šta, bre, da vidim?! Sve sam već video. Kako budemo igrali takav će rezultat biti. Kad Liga nacija krene, e to će biti druga priča! Tad će rezultat biti važan - rekao je Piksi onda se osvrnuo na drugo pitanje o napadaču Juventusa:

MN Press
 

- Vlahović? Čim je na spisku, znači da sam zadovoljan. Po meni, izabrao je dobru sredinu. Juventus je najbolji tim u Italiji. Premlad je i ne treba očekivati da reši svaku utakmicu sa dva ili tri gola. Oko njega se stvara pritisak zbog svega onog što se izdešavalo zimus, ali koliko ga znam, on je momomak koji voli rad, treninging, njegovo razmišljanje je impresivno za momka od 22 godine. Njegova karijera će ići samo gore, on je igrač koji strahovito puno radi za ekipu, a gol ako dođe, dođe. Kad vas Juventus želi i učini napor da vas dovede, to treba poštovati. Da, imali smo jedan razgovor, to je bilo možda dva dana pred meč sa Katarom u Beogradu, i tada sam u šetnji neformalno pričao s njim. On me je pitao šta mislim i ja sam mu tada rekao da ja nisam menadžer da se bavim "kupujem-prodajem" pričama, ali rekao sam mu da mu bi najbolje bilo da ostane u Italiji. Transfer nije mali, ali on to nosi dobro na svojim leđima i sve je zaslužio. 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike